Stjepan Dianić (Muka) – ,,Snažíme sa vytvoriť atmosférický a agresívny zvuk, ktorý je ťažký pre poslucháča”

Metalová scéna z krajín bývalej Juhoslávie je tak trochu zaznávaná, no skrýva mnoho pokladov. Jednou z nich je aj chorvátska black metalová kapela Muka, ktorá v marci vydala už svoje druhé EP Sveta stoka. Bližšie už ale basák Stjepan Dianić.

Ahoj Stjepan. Na úvod poprosím pár slov o tvojej kapele.

Stjepan Dianić: Ahoj, volám sa Stjepan a predstavujem 4-strunové vzývanie apokalypsy v skupine Muka. Hrám na basu 🙂 Muka je blackened doom metalová formácia zo Záhrebu, ktorá vznikla v roku 2012 a sama si vydala dva albumy: ‘Svi Šute’ v roku 2014 a ‘Sveta Stoka’ v marci 2017.

Popíš niekoľkými vetami vaše aktuálne EPčko Sveta stoka?

Stjepan Dianić: Tento album vyšiel pred pár mesiacmi, a sme veľmi spokojní, dokonca až prekvapení s reakciami, ktoré naň dostávame. Obzvlášť preto, že texty sú v našom rodnom jazyku, tak sme neočakávali taký ohlas po celom svete.

Jedná sa o mix metalových žánrov, občas znie disharmonicky, občas ako doom, občas je plný agresivity a hnevu. Doslovne preložený názov znamená Svätý dobytok, avšak jeho význam je Svätá spodina, ako odkaz pre všetkých, ktorí slepo nasledujú svojich demagógov – vodcov až k zbytočnému a strašnému koncu, a súčasne sa vzdávajú svojej ľudskosti, hrdosti a vôle.

Zjednodušene, jedná sa o opovrhnutie týmito idiotmi a systémom, ktorý vytvára týchto idiotov.

 Mohol by si niečo povedať o jeho procese vzniku?

Stjepan Dianić: Vyčlenili sme si dostatok času, aby sme nahrali dostatok piesní, z ktorých sme následne vybrali tie najvhodnejšie pre album. Náš hlavný cieľ bol nahrať album, ktorý by trval približne 30 minút a bol plný kvalitnej hudby a s piesňami, ktoré tvoria jeden celok, bez akýchkoľvek fillerov.

Na album sa nezmestili dva songy už vo finálnej podobe a viacero v procese výroby. Náš prvý bubeník a dobrý priateľ Debason sa dostal do viacerých súkromných i pracovných ťažkostí, čo mu znemožnilo podieľať sa na tvorbe tohto Cd. Bubenícke party nahral Stanislav ako dočasná náhrada a tak momentálne stále hľadáme vhodného bubeníka pre našu kapelu.

Kto je hlavným autorom hudby a textov?

Stjepan Dianić: Texty napísal náš spevák Boro. Tvorba hudby je záležitosťou celej skupiny. Všetci prídeme s nejakým nápadom a následne pracujeme všetci dokopy, aby sme z nich napokon vytvorili plnohodnotný song s príbehom, ktorý vyrozpráva od začiatku až do poslednej noty. Musím však spomenúť Edina, ktorý v tomto smere odviedol kus roboty.

V čom sú hlavné rozdiely medzi novým albumom a vašim debutom Svi Šute?

Stjepan Dianić: ‘Sveta Stoka’ je krok vpred čo sa týka extrémnosti, agresivity. Stále možno počuť doom prvky, taktiež nejaké atmosférické čisté pasáže, ale celkovo sa naša hudba posunula k extrémnym smerom, ktorý je viac atmosférický, repetitívny a surovejší.

Ako už bolo povedané vaša hudba je plná viacerých elementov a vplyvov, a je skutočne skvelá! Aké sú vaše obľúbené skupiny, a kde beriete inšpiráciu?

Stjepan Dianić: Vďaka za tieto slová 🙂 Názov Muka sa dá preložiť ako úzkosť, alebo mučenie (Tantalus z gréckej mytológie je dobré prirovnanie) a práve tieto stavy ľudskej mysle sú našou hlavnou inšpiráciou, čo sa hudby aj textov týka.

Snažíme sa vytvoriť atmosférický a agresívny zvuk, ktorý je ťažký pre poslucháča. V podstate sa jedná o masochistickú cestu, ktorá končí prázdnotou, ale v konečnom dôsledku aj úľavou.

Od iných kapiel inšpiráciu nečerpáme. Predpokladám, že je možné počuť nejaké elementy ako u našich obľúbených formácii, ale to sa dá povedať o každej jednej skupine. Všetci máme radi čokoľvek čo sa týka doomu a blacku- Burzum, Burzum, Mgła, Ved Buens Ende, Blut Aus Nord, Virus, Gorguts, stará  Anathema, My Dying Bride, Neurosis… a tak by som mohol pokračovať do nekonečna.

A čo koncerty?

Stjepan Dianić: Koncertovať nekoncertujeme až tak často, nakoľko žijeme v malej krajine a nemá zmysel hrať stále dookola v tých istých kluboch. Muka má povesť kapely, ktorá hrá intenzívne, agresívne, energické koncerty, kde sa snažím preniesť na ľudí energiu, ktorá ich dostane preč z ich komfortných zón, preč od ich starostí, a zanechá ich prázdnymi, ale zároveň spokojnými. Najlepšie je vidieť hrať Muku na živo.

Vaša hudba sa vyznačuje silnou atmosférou, prenáša sa nejak aj na vaše vystúpenia, napr. Masky, kostýmy…

Stjepan Dianić: Nie. Sme to my, kto vyjadruje naše pocity a emócie skrz nástroje a hlasy. Nehráme žiadne role, takže nepotrebujeme masky, kapucne, závoje a podobne.
Ale necháp ma zle.

Nemám problém s nikým a so žiadnou skupinou využívajúcou corpse paint, klincovky, kostýmy, scény, pokiaľ sa využívajú inteligentne a s umeleckým zmyslom, ale pre Muku to jednoducho nie je.

U mňa osobne majú kapely spievajúce v národnom jazyku plusový bod. Je však šanca že by ste to niekedy zmenili?

Stjepan Dianić: Začali sme s našim národným jazykom, pretože nám to znie úprimnejšie a plánujeme v tom pokračovať. Nie som veštec, ale nepredpokladám, že sa to zmení a v budúcnosti budeme spievať v angličtine. Ale zase, nikdy nehovor nikdy 🙂

Chorvátska metalová scéna nie je až tak známa. Skús ju bližšie popísať?

Stjepan Dianić: Je malá. Máme nejaké skvelé bandy, ktoré hrávajú po celom svete a sú dosť známe. Osobne ale ich hudbu moc nepočúvam a tak ich nespomeniem 🙂 Tie, ktoré mám rád nespomeniem tiež, takže chalani môžete si nasrať 😀 To je tvrdá láska, dostane sa cez to 🙂

Podporujem kapely, ktorých tvorbu mám rád, tvrdo pracujú a myslia to úprimne.

Čo sa týka festivalov a klubov, tak tu máme Dark “O” Metal Fest v meste Rijeka tento rok (jediný o ktorom viem) a v Záhrebe taktiež možno nájsť pár klubov, kde možno počuť metal. Ale vo všeobecnosti, ak to porovnám k Viedni alebo našim susedom zo Slovinska, sme na tom o dosť horšie.

Bol som optimista, keď som bol mladý a veril som, že časom sa scéna zlepší, sprofesionalizuje sa, bude v nej viacej pochopenia, viac podpory, ale potom som sa prebudil do reality a tak to mám teraz na háku.

Môžeš povedať niečo bližšie o členoch skupiny?

Stjepan Dianić: Sme nudní 🙂 Väčšinu času sa bavíme o hudbe, sexujeme a húlime. A samozrejme, tie sračky, čo sa nás ako ľudí dennodenne dotýkajú. Všetci máme prácu, účty, naše vlastné frustrácie, hnev a hudbu ktorou sa snažíme dostať cez tie sračky.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem ti krásne za rozhovor, a zároveň by som ťa rád poprosil o rozhovor pre našich čitateľov.

Stjepan Dianić: Ďakujem za príležitosť predstaviť kapelu Muka vašim čitateľom. Ktokoľvek kto chce zistiť viac o nás a našej hudbe, tak nech navštívi muka.bandcamp.com alebo nech sleduje náš FB.

Ahojte!

Youtube ukážka:

Linky:
https://muka.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/000muka000/?fref=ts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *