Fernando Ribeiro (Moonspell) – ,,Zemetrasenie je veľmi symbolické, ale skutočným príbehom (albumu) je pád Lisabonu…”

Moonspell kapela 2017

Fernando Ribeiro Portugalskí Moonspell sa tento rok pustili do niečoho fakt špeciálneho. Vydali koncepčný album 1755 s tematikou veľkého zemetrasenia v Lisabone, ktoré zásadným spôsobom zmenilo portugalskú históriu. Aby docielili jeho väčšiu autentickosť, jeho texty sú komplet v portugalčine. Taktiež sa vydávajú na veľké turné s Cradle of Filth, ktorého súčasťou bude aj vystúpenie na Slovensku začiatkom roka. No ale dosť bolo úvodu, prečítajte si nasledujúci rozhovor s frontmanom Fernandom Ribeirom:

Ahoj Fernando! Ako sa máš?

Fernando Ribeiro: Výborne, akurát mi vytrhli zub múdrosti 😉

Koncepčný album

 Kapela Moonspell tento november vydala nový koncepčný album nazvaný 1755 . Čo bolo hlavným impulzom na nahratie koncepčného diela?

Fernando Ribeiro: Naša história, ktorá je plná významných udalostí, ktorá sa stále odráža v súčasnosti, či už v kultúre alebo aj v našich mysliach.

Ďalšou zaujímavou vecou ohľadom albumu je aj nepochybne jeho téma – zemetrasenie počas ktorého zomrelo takmer 100 000 ľudí v Lisabone roku 1755. Prečo práve táto časť portugalských dejín?

Fernando Ribeiro: 1. november roku 1755 bol deň, keď deštrukcia Lisabonu umožnila Portugalsku dobehnúť zbytok Európy, v tom zmysle, že sa spoločnosť mohla viac rozvíjať bez jej utláčania skrz náboženstvo.

Tento deň môžeme chápať tak, že Portugalsko bolo násilne cez zemetrasenie, oheň a tsunami vytrhnuté zo stredoveku a umiestnené do 18. storočia. Tvrdé, ale zároveň fascinujúce.

O tomto prerode sme sa učili na škole a mne to vždy prišlo ako výborný koncept pre umenie. Priznávam, že som čakal pár rokov, ale zdá sa a hlavne v mojej krajine zmietanej požiarmi a zlými politickými rozhodnutiami v poslednom období bolo možné dať tento album dokopy.

Zemetrasenie je veľmi symbolické, ale skutočným príbehom je pád Lisabonu a jeho následne povstanie z popola skrz nádej, snahu a skutočnú vieru, ktorá už bola raz premrhaná v strachu z Boha. Počet obetí je otázny ale áno, bola to obrovská tragédia.

 Zároveň sú všetky texty v portugalčine, zrejme cieľ ako dosiahnuť ešte väčšiu autenticitu…

Fernando Ribeiro: Použiť portugalčinu bolo jasnou voľbou, príliš sme nad tým nepremýšľali. Prišlo nám zrejmé, že použitie rodného jazyka bude vhodnejšie pre koncept. Rovnako považujeme tento album za ten, ktorý má priniesť poslucháčovi nejaký zážitok a opäť, myslím si, že texty v portugalčine tento zážitok len umocnia a lepšie poslúžia príbehu.

Zaujímavý zrod

 Aký bol proces jeho vzniku?

Fernando Ribeiro: V Moonspell zbožňujeme písanie nového materiálu a počas rokov, čo existujeme sme si vytvorili kreatívny proces na vznik nových piesní, pričom sa nijak nelíšil ani v tomto prípade.

Všetko začalo použitím pera a papierov, nápady, inštrumentálne skladby, riffy, všetko to išlo po kúskoch, aby sme sa dostali k možnosti vyrozprávať daný príbeh.

Na albume sme pracovali rok a pol počas dvoch nahrávacích období s Tue Madsenom a veľmi dlhý proces pre-produkcie s Jonom Phippsom, ktorý má veľký podiel na konečnom znení nahrávky.

Za seba musím povedať, že som bol doslova ohromený geniálnou inštrumentálnou stránkou s obrovským množstvom orchestrálnych a tradičných elementov. Kto je za touto časťou hudby a kto je jej hlavným autorom?

Fernando Ribeiro: Tie mal na starosť Jon Phipps, muž s výnimočným talentom a verím, že pri nahrávaní ,,virtuálneho orchestra“ ukázal svoju výnimočnosť všetkým. Jon je veľmi intuitívny, a veľký nadšenec.

Myslím si, že jeho spolupráca s nami priniesla skvelú rovnováhu medzi jeho tvorbou a metalovou časťou. To bolo zároveň aj našim cieľom, neutopiť našu hudbu v orchestri, ale dosiahnuť vyváženosť medzi všetkými elementami. Tu zohrali dôležitú úlohu aj naše skúsenosti.

Hlavnými autormi hudby sú Pedro a Ricardo, ale Aires zohral taktiež významnú úlohu, hlavne pri celkovej kompozícii. Ale všetko je možné len vďaka tomu, že sa my piati stretneme na skúške.

Je možné, že by ste ešte niekedy v budúcnosti  nahrali koncepčný album o nejakej inej historickej udalosti Portugalska? 

Fernando Ribeiro: Prečo nie? Myslím si, že by sa nemuselo jednať o uzatvorenú kapitolu. Ako som už povedal, naša história je dlhá a plná významných udalostí.

Mohli by sme napríklad napísať album o tom, ako sa Španielsku nikdy nepodarilo podrobiť si Portugalsko. Skutočne by bolo o čom písať a nahrávať.

Moonspell kapela 2017

 

Turné s Cradle of Filth

Kapela Moonspell odohrá dve turné – prvé vlastné po Španielsku a druhé po Európe spoločne s Cradle of Filth. Čo stálo za spojením týchto dvoch legiend?

Fernando Ribeiro: Prvé turné je už odohraté, avšak väčšina fanúšikov sa rozhodla ostať radšej doma. Škoda, pretože sme mali nachytanú výbornú scénickú show, krásny set a skvelý support- Bizarra Locomotiva z Portugalska.

S Cradle of Filth sa vrátime späť, odohráme síce menší set, ale vydáme zo seba to najlepšie v nás, aby sme prebrali tých, čo neprišli predtým.

Prejavia sa príbehy z albumu aj nejak vo vašom vystúpení?

Fernando Ribeiro: Samozrejme! Celé pódium bude naaranžované ako zruinovaný Lisabon. Show bude mať potom za cieľ pozvať ľudí do Lisabonu v roku 1755, pričom odohráme veľkú časť tohto albumu.

Minulosť-prítomnosť

Moonspell existuje už niekoľko rokov, ako si spomínate na vaše hudobné začiatky?

Fernando Ribeiro: Veľmi dobre, budúci rok by dokonca mala vyjsť biografia k 25. výročiu zároveň s DVD. Mali sme lepšie, aj horšie časy, ale väčšinou sa na tom už dokážem zasmiať, takže koniec koncov všetko bolo fajn.

Ktorá je tvoja najobľúbenejšia éra v histórii kapely Moonspell?

Fernando Ribeiro: Budúcnosť. 🙂

Mohol by si povedať niečo o metalovej scéne v Portugalsku??

Fernando Ribeiro: Je plná talentov, ale z časti rozdelená a je ťažké spojiť ju dokopy, a tak sa jej dostáva málo rešpektu.

Bizarra Locomotiva je moja obľúbená kapela, ale taktiež by som mohol spomenúť bandy ako Quartet of Woah, Ironsword, FNI, Prosess of Guilt, Sinistro...

Máme aj skupiny venujúce sa hraniu extrémnych žánrov, ale stále nie sme schopní konkurovať metalovým veľmociam.

Tak to bola posledná otázka, ďakujem ti za interview a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov 🙂

Fernando Ribeiro: Ďakujem za interview a podporu, vidíme sa na turné.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.moonspell.rastilho.com/
https://www.facebook.com/moonspellband/
https://www.youtube.com/user/MoonspellYT

Foto: Markus Felix, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *