Markus Jüllich (Crematory) – ,,Oblivion je stále album Crematory a predstavuje významný míľnik v našej histórii”

markus jullich 2018Gothic/industrialisti Crematory sú od  r. 1991 pevnou súčasťou nemeckej scény. Nepoložili ich ani personálne turbulencie pred pár rokmi a stále svetu prinášajú veľmi kvalitnú muziku. Minulý týždeň 13. apríla im vyšiel už 14. album Oblivion. V rámci turné na jeho podporu zavítajú aj na Slovensko, konkrétne 1. júna do Vrútok. Čakanie na tento termín si môžete skrátiť napr. prečítaním nasledujúceho rozhovoru s bubeníkom Markusom.

Ahoj Markus. Kapela Crematory vydáva v apríli tohto roku nový album Oblivion. Ako prebiehal proces jeho vzniku?

Markus Jüllich: Približne pred 12 mesiacmi sme začali zbierať materiál na album. Ako dlhoročný producent bolo mojou úlohou zozbierať a potom aj vytriediť jednotlivé myšlienky. Keď sme prišli do štúdia, tak sme mali približne 12 songov, pričom 13 najsilnejších sa dostalo na Oblivion.

Práca v štúdiu sa príliš nelíšila od tých predchádzajúcich, veď už niekoľko rokov používame to isté štúdium. Oblivion obsahuje množstvo prvkov old school našej tvorby, prakticky už od Illusions.

Osobne si myslím, že produkcia albumu je najlepšia, akú sme kedy urobili.

Finálnu podobu sme nakoniec docielili celkom rýchlo, pretože všetky piesne sú priamočiare a plné energie. Ak cítiš silu z piesne, tak sa ti s ňou ľahko pracuje. Príliš sme neuvažovali nad tým, čo a ako spraviť, jednoducho sme to urobili.

Oblivion mi príde ako neskutočne kvalitný a doslova multižánrový výtvor s veľkým množstvom vplyvov. Bol to cieľ už priamo pred nahrávaním alebo to celé viac – menej samo prirodzene vyplynulo počas procesu tvorby?

Markus Jüllich: Zvyčajne máme základy piesní hotové ešte predtým, ako ideme do štúdia. Je to pre nás lepšie, pretože máme potom viac času venovať sa detailom. V štúdiu ťa vždy napadne viacero myšlienok, ale musíš ostať zameraný na song. Veľa času sme strávili prácou na malých detailoch, ktoré ani nezachytíš pri prvom posluchu.

A to je dôvod, prečo  si myslím, že je Oblivion tak chytľavý a kvalitný album. Taktiež sme spolupracovali s troma ko  -producentami – Walterom Stobbem, Stefanom Glassom a Dirkom Riegnerom.

Už v minulosti sme využívali 2 ko – producentov, a tak sme pre tento album vyskúšali 3 nových ľudí, a musím uznať ich obrovský prínos. Taktiež nemôžem zabudnúť na hlavného producenta, ktorým bol Kohle.

V čom sú pre teba osobne najväčšie rozdiely oproti vašej predchádzajúcej tvorbe?

Markus Jüllich: Jedná sa o druhý album s dvoma gitaristami. To je samozrejme veľký rozdiel, hlavne v celkovom zvuku kapely. Ďalšia vec, ktorú si pravdepodobne zistil aj sám je fakt, že na albume nie sú nemecké texty.

Ako zvyčajne, Felix napísal všetky texty a spoločne potom s Tossem pracoval na aranžmánoch pre vokály. Po vypočutí všetkých názorov sme sa rozhodli, že texty budú v angličtine.

Aký vplyv mali novší členovia kapely (obaja gitaristi a basgitarista) na celkovú podobu Oblivion?

Markus Jüllich: Finálny zvuk som mal na starosť ja a Kohle. Ale ak myslíš celkové vyznenie kapely, tak samozrejme, dnes znieme inak, pretože Tosse a Rolf majú odlišný štýl ako mal Matze. Taktiež je odlišný aj ich hudobný vplyv. Ale Oblivion je stále album Crematory a predstavuje významný míľnik v našej histórii.

Kapela taktiež nahrala videoklip pre pieseň Salvation. Prečo práve táto skladba a je v pláne aj ďalšie video?

Markus Jüllich: Jedná sa o novú tvár kapely. Nikdy predtým sme nepoužili toľko orchestrálnych prvkov na jednom albume. Salvation je priamočiara a energická skladba, a tak padla na ňu voľba prvého singla. Na zámku, kde vznikol daný videoklip sme nahrali ďalší aj k piesni Stay With Me, ktorý vyjde tiež ešte pred vydaním albumu.

crematory 2018

Koncerty

Prvého júna kapelu čaká vôbec prvý koncert na Slovensku. Máš nejaké ohlasy na Slovensko ako krajinu, na metalových fanúšikov, naše pivo a pod.?

Markus Jüllich: Správne, prvý koncert a dokonca na moje narodeniny – 1. júna. Veľmi sa na danú show tešíme. Vždy je to vzrušujúce hrať oproti novým ľuďom a sme veľmi vďační za pozvanie.

Z okolitých krajín vieme, že vaša kuchyňa aj pivo sú skvelé. Takže myslím si, že to u vás bude pravé miesto na oslavu mojich narodenín a odohratie skvelého koncertu.

Máš v pláne pozrieť sa aj po okolí, prípadne po meste Vrútky či počas turné nebude na to vôbec čas?

Markus Jüllich: Obyčajne na návštevy rôznych miest nie je čas, ale počas ciest si vždy užívame výhľad na okolitú krajinu. Je dôležité vidieť rozdielne veci, pretože môžeš načerpať novú energiu a inšpiráciu. O časovej vyťaženosti vraví aj fakt, že deň predtým hráme v Mníchove a deň na to v Plzni.

História

Prejdime teraz trošku k histórii. Crematory je bezpochyby legendou. Ako si spomínaš na hudobné začiatky?

Markus Jüllich: Keď sme začínali, tak sme ani nedúfali, že vydržíme tak dlho a ovplyvníme tak veľa kapiel. Je to česť byť schopný tak dlho nahrávať albumy a hrávať koncerty. Myslím si, že po vydaní albumu Issusions sme sa stali vedúcou nemeckou gothic kapelou a nastavili sme určitý trend.

Ako vravím, to sú veci, o ktorých sme ani nedúfali. Stále si pamätám naše začiatky v starej skúšobni, kde sme trávili väčšinu nášho voľného času. Vždy sme ale boli skromní, a tak nás naša prvá zmluva ľudsky nezmenila. Samozrejme, je to sen každého hudobníka, môcť hrať a prezentovať svoju tvorbu, ale tam by sme neboli bez našich fanúšikov, ktorí nás majú radi a kupujú našu hudbu.

Dá sa vypichnúť nejaké konkrétne obdobie z vašej histórie, na ktoré najradšej spomínaš?

Markus Jüllich: Vždy s odstupom času uvažuješ o veciach inak. Po poslednej zmene v zostave sa znova cítime plní energie a užívame si prácu s novými ľuďmi. Niekto môže za najlepšie obdobie považovať to, keď predávaš veľa albumov a odohráš úspešné turné. Pre iného je najlepšie obdobie spojené s určitými osobnými záležitosťami.

Ako manažér sa vždy snažím robiť rozhodnutia dôležité a užitočné pre kapelu. Takže, pre mňa osobne je každé obdobie po nejakom odchode z kapely veľmi vzrušujúce, pretože sme pod tlakom nájsť tých správnych ľudí.

V čom vidíš najväčšie rozdiely oproti súčasnej metalovej scéne a tej zo začiatku 90-tych rokov?

Markus Jüllich: Myslím si, že metalová scéna sa rozrástla a viac sa otvorila novým trendom a štýlom. Mi sme boli jednou z prvých skupín, ktorá použila klávesy v melodic death metale. A dnes je takýchto skupín veľmi veľa. Ľudia sú otvorenejší novým veciam, čo ti dáva väčšiu slobodu a možnosť hudobného rastu.

Tak, to bola posledná otázka, ďakujem ti krásne za rozhovor a pevne dúfam, že na slovenskom koncerte prijmeš pozvanie na pivo  A zároveň by som ťa rád poprosil aj o odkaz pre fanúšikov.

Markus Jüllich: Je tu jedna vec, ktorú by som rád odkázal všetkým fanúšikom. Bolo mi zle, keď som videl report predajov nášho posledného albumu. Monument mal milión a pol stiahnutí, ale iba 1% predajov z daného čísla. To je niečo, čo nás zabíja. Z toho, čo nám dá štúdio, len ťažko vyprodukujeme nejaký album. A my chceme nahrávať kvalitné albumy.

Oblivion je veľmi dobrý výtvor, čo potvrdzuje aj množstvo pozitívnych spätných väzieb. Ak sa predaje ešte znížia, nebudeme schopní vydávať albumy na takejto úrovni a my nechceme nahrávať lacné, a lacno znejúce albumy s odpovedajúcou kvalitou.

Takže, poviem nahlas to, čo si myslím už niekoľko mesiacov, pretože si myslím, že by to všetci mali vedieť. Crematory bola vždy skromná a pokorná skupina a už od nášho prvého turné sme sa vždy radi stretli s fanúšikmi a porozprávali sa s nimi.

S nárastom sociálnych médií sme sa otvorili aj tejto forme komunikácie. Niekto nás za to môže nenávidieť, ale je to jednoducho fakt. Fakt, ktorý nás dosť hnevá. Ak ľudia nechcú stratiť Crematory, tak by mali zmeniť svoje zmýšľanie a začať kupovať albumy namiesto sťahovania. Srať na streamy a sťahovanie! Kupujte nahrávky!

Vieme, že pre niekoho môže byť problém nájsť nejaké peniaze navyše, ale nelegálne sťahovanie je koniec hudby ako takej. V našom novom albume je 10 – eurový poukaz na nákup nášho merchandise, takže pri kúpe albumu sa dá k nemu dostať lacnejšie.

Ďakujem ti pekne za tvoju podporu. Dúfame, že sa stretneme s čo najviac ľuďmi na našom prvom koncerte na Slovensku a spoločne oslávime moje narodeniny.

 Youtube ukážka:

Linky:
http://www.crematory.de/
https://www.facebook.com/CREMATORY/
https://www.instagram.com/crematory_official_page/
https://www.youtube.com/c/CrematoryDe

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *