InnerSphere – Amnesia

innersphere amnesia coverVeľmi dobre si pamätám jeseň roku 2016, keď u mňa pristálo debutové EP mladej kapely InnerSphere z Plzne.  Z albumu som bol mimoriadne nadšený, nešetril som chválou a kapela dostala plný počet bodov.

Dnes je jar roku 2018 a ja počúvam full album tejto hordy.

Amnesia

V medzičase chlapci makali na plné obrátky, koncerty, štúdio, klipy….a nahrali Amnesiu. O zvuk sa postaralo stále častejšie využívané Barn studio. Nahrávka znie veľkolepo, súdržne, krásne zrozumiteľne, dovolím si tvrdiť, že svetovo.

Veľmi si cením, že štúdio naozaj pristupuje k zvuku každej kapely inak – stačí si pustiť nové Tortharry, ktoré bolo nahraté takisto v Barne, rozdiely sú veľké, pritom obidve nahrávky znejú TOP. Front cover je vyvedený dohneda, maľba je jednoduchá, ale vyzerá veľmi dobre.

Základ hudby na tomto CD vychádza z melodického death metalu. Oproti debutovému EP mi príde hudba ešte viac a viac melodická, čo ja osobne až tak veľmi nevítam. Chýba mi kontrast v podobe klasických death metalových riffovačiek a výpadov.

Žánrový mix

K death metalu sa nabaľujú prvky thrashu a black metalu (skvelé akordy a škrek v Shape the Nihilism), s občasnými výletmi kdesi do heavy metalu (zborové The Children of the Forest, akustický úvod v Amnesia s krásne kontrastnou basou). Takže po stránke pestrosti sa máme na čo tešiť.

Hojne sú zastúpené (opäť) melodické sóla, sú výborne vystavané a do muziky jednoznačne zapadajú. Vokál sa nesie vo viacerých polohách – od hrubého, avšak zrozumiteľného, cez škrek až po čisté vokály (v úvode Tell Me mi však prekážajú).

Naopak poteší napríklad našlapaný stred údernej Asylum, pasáž mi promína Pražákov Demimonde, výborná je sila a energia vo When the Empire Falls. Album uzatvára komplet akustická štvorminútovka Deceased s využitím perkusií – zaujímavý krok na deathmetalovej nahrávke.

Verdikt

Kapela sa naozaj nebojí experimentovania a využívania postupov z rôznych hudobných žánrov. Vďaka tomu verím, že album osloví široké metalové publikum. Ako som spomenul v úvode recenzie, za debutové EP som dal plný počet bodov, novinka ma, žiaľ, tak výrazne neočarila. Napriek tomu si myslím, že Amnesia je pestrý, skvele znejúci melodický album a InnerSphere odviedli kusisko poctivej roboty.

Lineup:

  • Kaťas – spev, basa
  • Míra Litomerický – spev, gitary
  • Lukáš Mai – gitary
  • Tomáš „Lebi“ Lebenhart – bicie

Hostia:

  • Markko – sample, kostolný orgán (5)

Tracklist:

  1. Proem
  2. Shape the Nihilism
  3. Black Forest
  4. Tell Me
  5. Asylum
  6. Presence
  7. Amnesia
  8. Impure
  9. When the Empire Falls
  10. Deceased

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: MetalGate

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/innerspheremetal
http://bandzone.cz/_92286
https://soundcloud.com/user-678789858
https://www.youtube.com/channel/UCcJX5AO3pQMeBJ-gVgBw_xg/featured

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *