Rock pod Kameňom (Inside, Metropolis, Živá Voda, Dragonforce, Pretty Maids); 11.8.2018; Snina + vyjadrenia niektorých účinkujúcich

V záverečný deň Rocku pod Kameňom sa trochu pokazilo počasie. Párkrát popršalo aj sa ochladilo. Kompenzáciou bol však opäť zaujímavý program.

Prvá banda boli Inside zo Zlatých Moraviec. Vystúpenie na sninskom pódiu bolo pre nich premiérou. No napriek tomu svojím epic hard rockom rozprúdili peknú zábavu.  Aj keď majú na konte zatiaľ len dva albumy, hrali ako formácia ktorá ma na konte množstvo odohratých koncertov.

Síce je pravda, že hudobne neprišli s ničím novým (v jednotlivých piesňach bolo počuť ich vzory), ale publikum sa nesmierne bavilo. Vďaka spevákovi Goranovi Janíkovi mnohí z prítomných obdŕžali ich album V tieni mesiaca.

Ďalej malo nasledovať americko-slovenské pop rockové zoskupenie Abscondo (naposledy v Snine hrali v roku 2013). To z neznámych dôvodov nedorazilo, preto prišla na rad jedna zo stálic RPK modern metaloví Metropolis.

Ich vystúpenia v Snine sa vždy tešia bohatému záujmu a nebolo tomu inak ani tento rok. Hlavne vďaka známemu gitaristovi Jimmim Cimbalovi a dobrému spevákovi Radovi Cimbalovi.

Živa Voda, na čele s bývalým basákom a spevákom Tublatanky Paľom Horváthom minimálne pre mňa osobne patrili medzi najočakávanejších interpretov daného dňa. Predsa na všetky ich predošle koncerty boli nesmierne pozitívne reakcie a aj vystúpenie pred pár mesiacmi v humenskej Nostalgii bolo viac než špičkové.

Bohužiaľ zo Živej Vody sa vykľulo najväčšie sklamanie dňa. Aj keď z hľadiska muzikantského remesla sa im nedalo nič vytknúť , chlapcom akosi chýbala energia… Neprejavovali takmer žiadne emócie a ani ľudí nestrhli na svoju stranu. Snáď niekedy nabudúce to bude lepšie.

Nemeckí melodickí hard rockeri Vice boli zas veľkou neznámou. Aj preto, lebo na internete bolo dosť problematické nájsť o nich nejakú zmienku (názov Vice je dosť hojne používaný). No kým predchádzajúci interpret bol najväčším sklamaním, Vice boli najpríjemnejším prekvapením dňa.

Už dávno sa nestalo, aby takmer totálne neznáma kapela si tak získala publikum, ktoré sa zhromaždilo pod stageom vo veľkom počte. Chlapci si samozrejme hranie nesmierne užívala a pozitívnej energie mali na rozdávanie.

Britskí Dragonforce, v súčasnosti najrýchlejšie hrajúca metalová kapela na svete, boli prvým headlinerom záverečného večera. Obľúbení sú hlavne medzi mladými, čomu zodpovedalo aj zloženie obecenstva. Prvou piesňou bola Ashes of the Dawn, ďalej odzneli kúsky ako Operation Ground and Pound, Fury of the Storm, Through the Fire and Flames.

Pod pódiom sa rozbehol aj Circle pit, čo na RPK nebýva moc zvykom. Prítomní sa dokonca snažili naučiť speváka Marca Hudsona hláške ,,ešte jedno pivo“ (podľa vzoru Joakima Brodena zo Sabatonu), čo bolo z časti úspešné.

Úplne poslednou formáciou boli Dáni Pretty Maids, ktorí do Sniny dorazili už po tretí krát. Síce sa publikum trochu preriedilo, no na nedostatok záujmu sa nemohli sťažovať ani oni. Hoci už bol večerný čas, všetci členovia išli na viac ako sto percent.

V setliste prevažovali hlavne novinky (Mother of All Lies, Kingmaker, Pandemonium) ale došlo aj na 80tkové klasiky ako Back to Back, Future World, Love Games.

Záver: Ročník 2018 bol jednoznačne jeden z najvydarenejších. Návštevnosť skoro stopercentná, kvalitné kapely. Na záver ďakujem všetkým, ktorí sa na ňom podieľali a špeciálne poďakovanie patrí aj fotografovi Imrichovi Pluhárovi z webu rocker.sk za poskytnuté fotky. Nižšie si môžete prečítať vyjadrenia niektorých účinkujúcich na margo festivalu.

Košťo (Manyac):

Pre nás to bol vlastne prvý koncert na takomto obrovskom pódiu tak sme sa moc tešili, že sme dostali od organizátora túto možnosť. Ďakujeme!!! Myslím, že koncert sa nám podaril, aj napriek tomu teplu o štvrtej poobede, moc sme si to užili. Inak festival ako celok veľmi dobre zorganizovaný, krásne prostredie, super ľudia. Určite sa sem ešte vrátime, minimálne ako návštevníci.

Martin Vago (Inside):

Sme vďační, že sme mali tú česť si zahrať na jednom pódiu s takými kapelami akými sú Dragonforce, Pretty Maids a ďalší… Spoločne s ľuďmi sa nám podarilo vytvoriť skvelú atmosféru aj napriek zlému počasiu, začo Vám nesmierne ďakujeme. Je to pre nás krásny pocit počuť a vidieť ľudí spievať naše songy a baviť sa naplno snami aj na opačnej strane Slovenska. Zvuk bol tak isto fantasticky a samozrejme celý realizačný tým pánov zvukárov.

Matt Rain (Ravenclaw):

Ja s gitaristom Peťom sme strávili všetky dni v areáli  festivalu, rybníkov a kúpaliska. Slnko, voda, priatelia. V piatok prišli ďalší “havrani” z Košíc a odohrali sme festivalový – “zrýchlený ” set, čo bolo pri tom silnom slnku aj celkom akurát. Rock pod Kameňom sme si všetci užili a veríme, že sa do Sniny ešte niekedy vrátime. Fanúšikovia a obecenstvo bolo perfektné a nad očakávania, vzhľadom na horúčavu a hrací čas. Energiu a podporu fanúšikov plánujeme oplatiť čoskoro novými piesňami. Ďakujeme.

Mitch (Vice):

Festival bol výborný. Veľká účasť, veľmi priateľskí ľudia a personál, všetko dobre zorganizované. Vieme, že ste nás predtým nepoznali, ale odozva počas koncertu a po ňom bola fantastická, tak sa zdá že sme zaujali. Takto to máme radi. Dúfam, že sa čoskoro opäť uvidíme a long live happy metal!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *