S.D.I. – Post Pandemic Tour 2022 + support; 10.5.2022; Collosseum Club – Košice

Ako najlepšie osláviť koniec pandémie? Napríklad vydať sa na turné. 🙂 Niečo podobné si pravdepodobne povedali aj chlapci z nemeckej kapely S.D.I. Svoju sériu európskych koncertov výstižne nazvali Post Pandemic Tour 2022. V rámci toho opäť vystúpili aj v centre metalového a rockového diania na východe – košickom klube Collosseum.

Bolo to síce na začiatku pracovného týždňa, no účasť bola viac menej obstojná. Tí ktorí dorazili skôr, mali menší bonus. Frontman Reinhard už na začiatku bol prítomný pri bare a už vtedy rozdával foto – ideálna situácia pre ľudí ponáhľajúcich sa domov.

Pozvoľný úvod

Menším prekvapením bola prvá predkapela – Cassiopeia.  Aj keď pravidelne sledujete internet a sociálne siete, pravdepodobne ste na nich nenarazili. Ibaže ste veľkým fanúšikom Instagramu alebo Youtube (heh fb pomaly, ale isto umiera).

Ide o partiu mladíkov z Košíc. Ich muzika sa dá opísať nasledovne – do hrnca ponoríte grunge a dochutíte ho štipkou power/heavy metalu (ale len štipkou).

Rozhodne si neurobili hanbu a určite budeme ešte o nich počuť. Avšak ešte bude treba trochu ,,vybrúsiť muziku“ a hlavne popracovať na propagácii – nech to nie je ,,tajomná mladá kapela“ z Košíc.

cassiopeia kosice 2022

Ide do tuhého

Avšak Wastage (napriek relatívne chudobnej diskografii) sú zabehnutou formáciou. Ako všetci vieme, pred S.D.I. vystupovali už v roku 2015. Ich ,,chorobou“ sú časte zmeny zostavy. Keďže koncom minulého roka ich opustil bubeník, museli využiť služby automatu.

Na koncerte to nebolo poznať. Bolo vidno, že už majú čo to odohraté. Hneď na úvod naservírovali 5 nových piesní – Mindbox Enemy, One for Another, Mask, Dead by Dawn, Endless lack of Freedom. Publikum sa nesmierne bavilo. Keď budú fyzicky vydané, núdza o nich rozhodne nebude.

K spevu a inštrumentalistom nemám výhrady. Najviac si to užívali spevák Bohuš a nesmierne usmievavý basák Dodo. Nechýbal ani tradičný Bohušov kúsok – približne v polke setu zišiel do davu. Poslednú songu Away from the Darkness venovali prvému, bohužiaľ už nebohému bubeníkovi– Jarovi Zajacovi.

wastage sdi 2022

Zlatý klinec večera

S.D.I. začali pozvoľna, prvou skladbou bola 80s Metal Band, titulná z posledného albumu. Zábava sa však začala rozbiehať, keď spustili staré klasiky ako I don’t Care, Panic in Wehrmacht (pri ktorej Reihnard naznačil, že Putin rozhodne nie je jeho idol), Absolute Banger…

Nechýbala ani moja najobľúbenejšia Comming Again (s poriadnym ,,megamoshom. Keďže chlapci (alebo páni?) majú srdcia na správnom mieste odznela aj I Wanna F**k You a svoj set zakončili piesňou Quasimodo z rovnomenného debutu.

sdi kosice 2022

Mladý gitarista Chris Friedl v ničom nezaostával za svojimi predchodcami (pri Reihardovi občas pôsobil ako jeho syn 🙂 ). Česť svojmu remeslu urobil aj bubeník Chris Friedl (v S.D.I. pôsobil v rokoch 1990-1992) a samozrejme aj ,,hlavný šéf“, ktorý si nesmierne pochvaľoval košické publikum.

Po koncerte nechýbalo tradičné fotenie sa s fanúšikmi, podpisy a podobné veci.

sdi collosseum 2022

Záver:

Oslava konca svinstva zvaného COVID-19 sa fakt vydarila. Skvelí fanúšikovia, výborné kapely a pekné prostredie. Tak to ma vyzerať. Snáď sa S.D.I. čím skôr vrátia na Slovensko, poprípade nech čím skôr vydajú niečo nové.

Foto Wastage: Lukáš Hricko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *