Crematory – Oblivion

Crematory Oblivion coverMetal ako hudobný žáner existuje už nejaký ten piatok. Za ten čas si scéna prešla viacerými zmenami, vypľula nespočetne množstvo kapiel, pričom z niektorých sa stali legendy. Tak ako v prípade nemeckého gothic telesa Crematory. To funguje od 90. rokov a ich najnovší počin  Oblivion uzrel svetlo sveta pred pár týždňami.

Úvod obstará dramatické, takmer až soundtrackové intro s príznačným názvom Expectation. Po očakávaniach je čas na spásu, alebo ak chcete Salvation – plnohodnotný song + pilotný singel predstavujúci túto formáciu v novšej forme.

Skvelá muzika

Gothic metal skombinovaný s industrial zvukom ako sme u nich zvyknutí, znova podporený dvoma gitarami, výraznými klávesmi a dokonca aj orchestrálnymi prvkami. Zároveň môžeme počuť umné striedanie growlov, s čistým mužským aj ženským vokálom. Čo dodať, úvod ako má byť, ktorý prekonal všetky moje očakávania. Silné, energické, inteligentné.

Obzvlášť by som potom vypichol prácu novších členov kapely – gitaristov Rolfa a Tosseho, keď dosiahli kvalitný a veľmi hutný zvuk, najvýraznejší v chytľavých refrénoch.

Apropo, keď sme už pri tej chytľavosti, tak vo vyššie nastolenom tempe pokračujeme takmer polovicu nahrávky a všetky piesne predstavujú kvalitnú, najmä energickú hudbu, ktorá vás chytí hneď od začiatku. Na koncertoch musia fungovať na jednotku.

Prakticky jediným spomalením je až skladba s poradovým číslom 7. – Stay With Me. Ako napovedá samotný názov, ide o trochu romantickejšiu záležitosť, avšak taktiež veľmi podarenú.

Ak som spomínal silné refrény podfarbené hutnými gitarami, tak v tomto prípade to je dotiahnuté takmer do dokonalosti. Po romantike nasleduje For All of Us  (jeden z najtvrdších a najrýchlejších songov, ktorý opäť šliape na plynový pedál, a hrá na tvrdšiu nôtu) a  Immortal.

Pieseň môjmu srdcu najbližšia, s najvýraznejším industrial vplyvom. Ak som však chválil refrény, tak tu ma paradoxne najviac oslovili slohy, v ktorých sa ukázalo, ako výborne Crematory pasuje striedanie growlov s čistým vokálom.

Z ďalších songov by som potom vypichol Blessed so skvelým refrénom, kde hrá prím Katrin s jej čistý spev a záverečnú záležitosť Demon Inside, ktorá predstavuje zrejme to najtvrdšie, čo sa na celom Oblivion nachádza.

13 piesní

Dovedna tak máme možnosť počuť 13 piesní, bez nejakého výrazného kvalitatívneho rozptylu, nakoľko všetky si držia veľmi vysoký štandard.

Ako Markus spomínal v rozhovore, kapela si v štúdiu dala záležať na kope malých detailov, čoho výsledkom je výborný moderný zvuk a skvelá inštrumentálna stránka celého albumu. Či sa už jedná o  prácu pánov gitaristov, či nástroje ako klávesy, bicie, basa….všetko funguje na výbornú.

Rovnako tak aj už spomenuté vokály, kde si všetci zainteresovaní odviedli svoju prácu skvele, pričom najviac ma oslovil už niekoľkokrát spomenutý kontrast growl-čisté mužské aj ženské vokály.

Jednou z novších vecí okrem dvoch gitár je aj početnejšie využitie orchestrálnych prvkov a opäť sa jedná o správny krok, nakoľko tým celá tvorba dostala bohatší rozmer.  Ďalšou z noviniek je fakt, že všetky texty sú v angličtine, čo vzhľadom na moje chabejšie znalosti nemčiny oceňujem 🙂 .

Zhrnuté a podčiarknuté

Oblivion je zaujímavý album. Napriek niekoľkým novinkám predstavuje silný moment v diskografii tejto bandy, a dovolím si povedať, že jeden z tých najlepších. Skvelý gothic-industrial mix, ktorému nemám čo vytknúť.

Lineup:

  • Felix Stass – spev
  • Rolf Munkes – gitary
  • Tosse Basler – gitary
  • Jason Mathias – basa
  • Katrin Jüllich – klávesy
  • Markus Jüllich – bicie

Tracklist:

  1. Expectation
  2. Salvation
  3. Ghost Of The Past
  4. Until The Dawn
  5. Revenge Is Mine
  6. Wrong Side
  7. Stay With Me
  8. For All Of Us
  9. Immortal
  10. Oblivion
  11. Cemetary Stillness
  12. Blessed
  13. Demon Inside

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: SPV/Steamhammer

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.crematory.de/
https://www.facebook.com/CREMATORY/
https://www.youtube.com/c/CrematoryDe

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *