Nihil Nix (Khadaver) – ,,Podľa mňa aj celkom úspechom, že KHADAVER funguje už 6-ty rok.”

Khadaver 2012

Prešovčania Khadaver nedávno vydali nový singel Binary Runners. Taktiež chystajú nový album. O singly, koncertoch, histórii aj iných veciach porozprával ten najpovolanejší – Nihil Nix.

Na úvod sa ťa opýtam aký si mal dnes deň?

Nihil Nix: Bol som na viac ako týždňovej dovolenke a v práci hneď na mňa zosypali kopec roboty, tak som dosť zaneprázdnený a vlastne pracujem aj teraz – z domu.

Stíhaš popri tom aj kapelu? 🙂

Nihil Nix: No ja mám také porekadlo, ktorého sa snažím držať a síce kde je vôľa, tam je aj cesta. Takže stíham, snažím sa vždy vynahradiť si potrebný čas a našťastie nemám vždy toľko práce.

Nový singel

Akurát ste vydali prvý singel Binary Runners. Čo by si vedel k nemu povedať?

Nihil Nix: Text k Binary Runners som napísal v jeden zimný večer pred skoro 2 rokmi. Je inšpirovaný situáciou okolo Juliana Assangu a projektu Wikileaks. Je to hymna pre bojovníkov za slobodu slova v cyberpriestore, ale takisto aj mimo neho.

Pretože Internet je médium s obrovskou mocou, mocní ľudia ho chcú kontrolovať, veď sme videli v poslednej dobe snahu prijať zbierky zákonov typu ACTA alebo SOPA.

Jasné, myslím pomerne aktuálna téma – ale našťastie sa im to podarilo aspoň na čas prekaziť nie?

Nihil Nix: Na čas áno, ale ľudia pri moci sú vynaliezaví a vedia ako obchádzať zákony. Preto my, ľudia musíme byť stále na pozore.

Jasné máš pravdu no… Ako a kde prebiehal nahrávací proces?

Nihil Nix: Celý nadchádzajúci album, nie teda len websingel, sme nahrávali v našom vlastnom štúdiu Xi Studio. Vždy som bol zástancom toho, že ak chceš niečo mať spravené poriadne, musíš si to  urobiť sám. No pravdu povediac, po skončení nahrávania som si povedal, že ďalšiu nahrávku zveríme už do rúk profesionálov.

Pretože to bol síce zaujímavý a kreatívny proces, kde sme obaja získali kopec skúsenosti, ale na druhú stranu, plno času sme na miesto nahrávania trávili tým, že sme sa snažili prísť na to, čo a ako najlepšie zahrať, umiestniť, zakričať a podobne. Ako vravím, bolo to zaujímavé, ale veľmi vyčerpávajúce.

Pripravovaný album

No v podstate pekná skúsenosť. Kedy ten album bude vydaný?

Nihil Nix: Album vydávame online 14. augusta, v podobe CD bude dostupný, keď získame dosť prostriedkov na vylisovanie a tlač – vydávame si ho totiž sami, bez podpory vydavateľstva.

Vyššie si spomínal, že v budúcnosti už chcete nahrávať u profesionálov? Plánujete do budúcnosti riešiť aj nejaké profesionálne vydavateľstvo?

Nihil Nix: Do budúcnosti plánujeme nechať proces prípravy nahrávania, mixovania a masteringu (hoci teraz nám takisto nahrávku mastroval 5k0tt Mazzend z kapely T3chn0ph0b1a) na profesionálov, aby sme sa mohli sústrediť viac na samotne nahrávanie.

Čo sa týka vydavateľstva, tak sa snažíme ísť cestou vlastného vydavateľstva, ale je to tak isto príliš komplikované a človek má potom menej času na muziku a musí viac riešiť biznis. Ak by sa nám podarilo nájsť v budúcnosti vydavateľstvo, s ktorým by sme si sadli obchodne, tak si takisto vyberieme radšej tuto možnosť.

Skladby

V čom sa budú skladby líšiť od vašich doterajších nahrávok (demáča Beta Version a EPčka God-RW)?

Nihil Nix: Hlavný rozdiel bude v tom, že pokiaľ skladby na Beta Version a GOD-RW boli kompletne napísané mnou, tentokrát na finálnych verziách pracovali aj Syonix (basa, vokály) a Cyanide (live gitara). Snažili sme sa, aby boli piesne viac variabilné a pokryli širšie spektrum emócii, aby proste neboli rovnaké.

Aj keď “starí” fanúšikovia spoznajú typicky KHADAVERovske postupy, melódie alebo riffy, isto ich hudba nebude nudiť. Tak isto sme pri nahrávaní vokálov dbali o veľkú variabilitu a veľmi sme sa hrali s rôznymi hlasovými polohami a vrstvami.

Skladby teda pôsobia kompaktnejšie, dynamickejšie a variabilnejšie. Samozrejme, že plánujeme ešte ďalej rásť hudobne a kompozične a nestagnovať na jednom mieste.

Jasne. Na aké témy budú zamerané skladby a popíš trochu proces ich vzniku? (od koho z kapely vyšiel prvotný nápad a tak)

Nihil Nix: Tematicky, hoci album nie je koncepčný, je zameraný na svoj názov NEW WORLD DISORDER. Teda neporiadok v súčasnom svete. Máme texty, ktoré kritizujú náboženstvo a vyzdvihujú jednotlivca, alebo ktoré kritizujú súčasný politicky chod sveta.

Takisto podporujeme cybersvet, konkrétne v Binary Runners, a vyskytnú sa tam aj nejaké osobne témy. Väčšinu textov mám na svedomí ja, pár z nich sme dokončili spolu so Syonixom.

Chystané koncerty

Ako to vyzerá zatiaľ s koncertmi? Kde všade ste odohrali a kde ešte vystúpite?

Nihil Nix: Najviac aktívni s koncertmi sme boli v roku 2009, čo bolo dosť dávno. Potom od nás v roku 2010 odišiel spevák, a po tom, ako sme povstali z biedy sme sa radšej sústredili na nahrávanie nového albumu.

Za najväčší úspech zatiaľ považujem koncerty v Prahe a Plzni v roku 2011. Po vydaní CD chceme súvislejšie koncertovať, radi by sme spravili nejakú šnúru aj s inými kapelami, ale uvidíme, ako to dopadne. Predsa len súčasná situácia underground hudobníkom nepraje.

Jasne…. Nejaké letné festivaly sa vám nepodarilo poriešiť? (aj keď viem, že na Slovensku nie je veľa dobrých festov a na tých pár, čo je priestor aj pre pod. hudbu jak vy tak tam je obrovská konkurencia)

Nihil Nix: Hrali sme napríklad minulý rok na Dobrom Festivale v Prešove, kde vystúpili aj Skunk Anansie. Okrem toho sme sa zatiaľ na festivaly veľmi netlačili. Predsa len, je tam obrovsky pretlak a underground kapely sa tam väčšinou dostanú po známosti.

Tým samozrejme nechcem nikoho zhadzovať, len ak sú dve rovnako kvalitne kapely, tak predsa len ľahšie sa na pódium dostane tá, ktorá pozná nejakého organizátora. Tak to tu funguje a nikto nemôže hovoriť opak, alebo si naivne zakrývať oči. Ale samozrejme, že sa posnažíme v roku 2013 pokryť aj čo najviac letných festivalov.

Slovenská scéna

V čom je podľa teba najväčší problém slovenskej underground scény?

Nihil Nix: Myslím si, že najväčší problém je, že tu nie je podpora štátu. Môže sa to zdať smiešne, ale vezmi si Škandinávske krajiny – tam je metal skoro mainstream a metalové kapely sú jedným z najlepších exportov týchto krajín. Štát podporuje mladých hudobníkov, nie je problém získať skúšobňu. Tu sa na metalistov pozerajú ako na hovadá, ktoré chľastajú, drogujú a robia hluk.

Sám som to zažil veľakrát pri zháňaní skúšobne a to som sa ich teda nazháňal za tie roky dosť. Ďalším problémom je aj podpora fanúšikov. Už len takí Poliaci si vedia svoje kapely (a nie len tie známe) oceniť.

Tu som bol na koncerte God Defamer, čo je podľa mňa najlepšia technická death metalová kapela na Slovensku, a prišlo 20 ľudí. Na punk príde 100, možno aj 200 punkáčov. Na hip hop je zaplnený plný klub. A na kvalitný metal príde 20 ľudí? Ako môže niečo mať podporu zvonku, keď to nemá ani podporu zvnútra?

Bežný život

Čomu sa venujú členovia Khadaver v civilnom živote? (záľuby záujmy)

Nihil Nix: Ja okrem toho, že teda pracujem, si rád zahrám kvalitnú hru na PC alebo konzole. Tak isto, keď je čas a chuť rád korčuľujem. Ale najviac času venujem hudbe a kapele. Mojej frajerke sa to veľmi nepáči, heheh.

Syonix sa snaží doštudovať vysokú školu a okrem toho rád vajčakuje, robí hudbu a chľastá, hehe (bude ma neznášať, že som odpovedal za neho (smajlík)). Náš live gitarista Cyanide sa takisto

šľachtí prácou, športuje a cvičí disharmonické arpeggia na gitare. A tiež pije, heheh.

Vlastne radi si vypijeme všetci, hehe.

Dúfam, že v rozumnej miere 🙂

Nihil Nix: Kedy ako. Väčšinou sme nerozumní a potom ráno plačeme 🙂

Čo bol zatiaľ tvoj najväčší úspech na hudobnej scéne?

Nihil Nix: No zatiaľ keď sme získali za Beta Version ocenenie TOP DEMO v už neexistujúcom holandskom e-zine Alternate Zone. To však bolo už dávno, preto by som rád zažil niečo nové a lepšie. Ale pracujem na tom, a nie len ja sám, ale aj zvyšok bandy.

Inak je vôbec … Podľa mňa aj celkom úspechom, že KHADAVER funguje už 6-ty rok, aj napriek tvrdým personálnym zmenám. Niektoré kapely nevydržia ani jeden.

História kapely

Mohol by si krátko popísať históriu Khadaveru?

Nihil Nix: Niekedy v roku 2004 som začal rozmýšľať nad kapelou, ktorá by kombinovala elektroniku a metal, poprípade rock. Povodne to mal byť internetový projekt s viacerými ľuďmi zo Slovenska a Čiech, ale to padlo. Potom niekedy v roku 2006 sa mi postupne podarilo pozbierať v Prešove členov a začali sme hrať.

Títo členovia však postupne odpadli a preto okrem mňa nie je v kapele nikto z pôvodnej zostavy. To mi však ani veľmi nevadí, každá osoba má v určitom čase a na určitom mieste svoj zmysel a keď ten zmysel stratí, tak sa treba posunúť ďalej. Na konte máme zatiaľ len demo z roku2008 a EP z roku 2010. Ale sme tu s debutovým albumom a ideme všetkým nakopať zadky, hehe.

Jasne, vyššie si sa zmienil, že vám odišiel aj spevák – prečo sa to stalo?

Nihil Nix: Rozhodol sa venovať iným veciam, ako kapele. Spôsob, akým to spravil, bol síce od neho nefér, ale poznáme aj takých ľudí, všakže.

A čo sa týka všeobecne bývalých členov, udržiavaš s nimi kontakty?

Nihil Nix: Nie som v kontakte ani s jedným členom. Tie odchody neboli riešené v dobrom duchu, tak som nevidel zmysel naďalej pokračovať v kontakte. Avšak môžem aspoň povedať, že s bývalým basákom Hu-Zhvakom sa pozdravím a nemám problém prehodiť zopár slov.

Vy hráte pomerne originálny druh muziky. Poznáš nejaké kapely od nás zo Slovenska, ktoré sa venujú niečomu podobnému?

Nihil Nix: Popravde ani nie. Jeden z cieľov na začiatku bolo hrať niečo iné, než tu dovtedy bolo. Viem, že elektroniku s metalom jeden čas krížili aj naši veľmi dobrí kamoši Terminal State, ktorí sú na scéne od roku 1992, ale potom sa posunuli viac syntetickým smerom.

Prešov

Jasne. Je to hlavne o ľuďoch no… Aké je to fungovať v Prešove s podobnou kapelou? Myslím fandovia, kluby a pod…

Nihil Nix: Prešovčania nás už od prvého koncertu v roku 2006 na Halloween prijali a som tomu veľmi rád. Je vždy prijemné hrať doma, máme tam dosť silnú podporu. Musím sa dokonca pochváliť, že o nás písali aj v prešovskom vydaní denníka Korzár, že sme kapela s budúcnosťou.

Čo sa týka celkového fungovania ug metalu, tak to je už trochu horšie. Dosť veľa kapiel nám zostarlo a mladé sa akosi nechcú vynoriť. Takisto nám zostarlo aj osadenstvo koncertov, chýba nám mladá krv. Neviem, čím to je. Keď som ja mal 16-17, tak sme s kamarátmi dychtili po metale, chodili na každý koncert a chceli založiť aspoň také slávne kapely, aké sme videli na lokálnych ug akciách.

Ktoré tri kapely s Prešova a okolia by si zobral na spoločné celosvetové turné?

Nihil Nix: Určite by som vzal kamošov Terminal State a Frown. Treťou kapelou by boli Infer alebo Ancestral Volkhves, nech je to žánrovo maximálne rozličné 🙂

No tak ďakujem, že si si na mňa našiel čas, prajem všetko dobré a tradične ťa poprosím o nejaký odkaz pre návštevníkov môjho webu

Nihil Nix: Sledujte nás, pretože ešte prídu veľké veci. A nezabudnite na dátum 14. august – Deň Vydania New World Disorder, hehe.
A samozrejme, ďakujem aj tebe za rozhovor a podporu undergroundu. Rohy hore, bratu!

Odkazy:
khadaver.bandcamp.com
https://bandzone.cz/khadaver
https://www.facebook.com/khadaver

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *