Christmas – Ceremony

Christmas Obal_150x134Na slovenskú hudobnú scénu dorazila vianočným vlakom nová glam rocková skupina Christmas ,ktorá vznikla koncom roku 2010,  debutujúca svojim albumom Ceremony, ktorý ako jeden z mála za poslednú dobu skutočne vyplňuje pomyselnú ,,hudobnú dieru” na Slovensku. Namiesto nahradzovania starých kapiel novými to Christmas na čele so známym spevákom Jackym, ktorého malo širšie publikum možnosť spoznať v súťaži Hlas Česko – Slovenska, zobrali zo širšieho spektra a svojou zbierkou dvanástich skladieb(vrátane Intra) ponúkli niečo nové, kvalitné, plné energie a hlavne mladé – presne to, čo rockovému fanúšikovi chýbalo.

Hneď prvou pesničkou Roll It album ukáže ako bude smerovať: Cestou tvrdej gitary, energických bicích a jedinečného spevu speváka Jackyho. Pôvodné tempo prvej pesničky pokračuje aj v piesni Ronnie Fever v ktorej hosťoval Roman Birkuš a ponúkol v nej jeho tradičný moderný scream. Štvrtý song v albume Born to Suicide je solídnym čakaním na vyvrcholenie ,,anglickej časti albumu” ktorej jednoznačne kraľujú následovné dva songy: Christmas Time a Shout it Out – piesne s nevyčerpateľným potenciálom a tým najdôležitejším: silným refrénom.

Po melodickej Heart of Storm prichádza ,,slovenská časť” albumu ktorej prvým kúskom je Inštinkt, na ktorom hosťoval legendárny gitarista Slobodnej Európy –  Svetozár Korbeľ. Pieseň je charakteristická skôr tým, aký silný vplyv mala hudba Slobodnej Európy na ňu ako samotným sólom Sveťa. Napriek počiatočnej neochote kapely Christmas zaradiť tento song na album je to pesnička s najväčším hitovým potenciálom.

Po tejto ,,punkovici” prichádzajú dva songy charakteristické svojimi výbornými textami, svojimi hosťami a výbornými sólovými gitarami. Slečna Zbytočná a Moja Posledná sú si v podstate veľmi podobné a hudbou najkvalitnejšie z celého albumu. Na prvej sa ujal basgitary Juraj Topor zo skupiny Tublatanka a na druhej menovanej Dušan Antalík zo skupiny TEAM, ktorého sólo je jasným dôkazom že si Christmas zavolali na hosťovanie najlepšieho gitaristu v našich končinách.

Pod poradovým číslom 11 prichádza dlho očakávaný duet Jackyho s Pepom Vojtkom, frontmanom skupiny Kabát, Na Sever, ktorý je jemným sklamaním. Dvaja veľmi výrazní speváci sa v jednej pesničke ťažko dopĺňajú a výsledok znie chaoticky. Navyše táto pieseň spievaná na koncerte bez Pepu stráca svoju podstatu a atmosféru.

Album ukončuje pieseň Unreal To Me, ktorá nesmie chýbať na žiadnom rockovom albume a je veľmi solídnym zakončením inak na naše pomery nadpriemerného albumu. Vzhľadom na to, že

Ceremony je prvý album kapely Christmas sa mu dá vyčítať veľmi málo. Za veľké plus považujem risk v podobe anglicky spievaných piesní vkusne doplnených textovo výbornými slovenskými. Ak už niečo vytknúť, tak zbytočne vysoký počet hosťujúcich muzikantov. Hlavne prítomnosť Dušana Antalíka považujem za kontraproduktívnu, pretože gitarista Rikki počas celého albumu preukazuje brilantnú hru na gitaru, chytľavé riffy, výborné sólové linky a na dnešné pomery parádne sóla.

Z albumu Ceremony ide výborný dojem, je tam cítiť nefalšovanú chuť po hudbe a pravú zohranosť štyroch členov kapely, ktorú vidíme v našej hudbe málokedy. Album dáva nádej, že naša hudba sa uberá správnym smerom.

Lineup:

  • Jacky – spev
  • Rikky  – gitara
  • Tommy – basa
  • Randy – bicie

Hostia:

  • Roman Birkuš  (The Paranoid) – spev
  • Svetozár Korbel  (Slobodná Európa) – gitara
  • Juraj Topor  (Tublatanka) – basgitara
  • Dušan Antalík  (TEAM) – gitara
  • Pepa Vojtek  (Kabát) – spev

Tracklist:

  1. Intro
  2. Roll it
  3. Ronnie Fever
  4. Born to Suicide
  5. Christmas Time
  6. Check it Out
  7. Heart of Storm
  8. Inštinkt
  9. Slečna Zbytočná
  10. Moja Posledná
  11. Na Sever
  12. Unreal to Me

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001980765425
https://bandzone.cz/christmasband
https://www.youtube.com/user/ChristmasBandSVK?fbclid=IwAR39zWaA6-NhnFC0rvsJX_PCK_XP7Fw98_-oQNJFkqSmOtkHW7xYd_sxWDc

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *