HammerFall – (r)Evolution

hammerfall revolution coverSnáď ani najortodoxnejší fanúšik HammerFall neočakáva od svojich obľúbencov nič revolučné, či dokonca evolučné.

Kapela doteraz nikdy neuhla a stále priniesla to čo sa od nich očakávalo, viac či menej slušnú porciu melodického heavy/power metalu so zborovými chorálmi, refrénmi, či gitarovými vyhrávkami v rámci zručnosti pánov kapelníkov. Prečo teda aktuálny počin s názvom (r)Evolution?

Formula je jasná, pokračuje sa v tom čo fanúšik očakáva. V porovnaní s ich posledným albumom Infected (2011), návrat slávi kreslený obal od Andreasa Marschalla, maskot kapely Hector, heroické texty a kožená imidž muzikantov. Čo môže byť v podstate aj jedno, pretože kreslená postava hudbu netvorí a tesnejšie kožené nohavice nepridajú na dravosti.

Štartujeme

Úvod obstaráva Hector’s Hymn, svižne retrospektívna skladba, ktorá využíva motívy čias minulých. Čiže ak sa bude zdať, že túto melódiu, či popevok sme už niekde počuli je to tak. Avšak ako celok funguje veľmi dobre, prezentujúc v čom je tento spolok dobrý a čo od nich čakať.

Naopak druhá, titulná vec (r)Evolution zlyháva v refréne, na ktorom v podstate stavia a pôsobí jednotvárne bez emócii. Čo poteší je príjemné gitarové sólo. Bushido začína na ich pomery slušným gitarovým motívom, ktorý budeme počuť až do konca. Prekvapujúci je aj motív z The Way of the Warrior (Renegade), ktorý skladbu uzatvára.

Melódie

Koncertne postavená Live Life Loud je vystavaná na ústrednom riffe, na ktorý sa nabaľuje rytmika. Stavbou je jednoduchá, ale o  to viac funkčná. Ex Infernis je strhávaná dole refrénom, aj napriek pestrej palete melódii.

Sloha, bridge a refrén ako remeň to je We Won’t Back DownCans strieda rôzne polohy hlasu, gitarovo skvelé, kopírujúc melodiku piesne. Veľmi svižný song, pôsobiaci ľahko, zbytočne nekomplikuje a nehrá sa na viac ako je.

Tradičná balada Winter is Coming neurazí ani nenadchne. Štandardne pomalý kúsok  ich posledných albumov.

Chytľavé refrény

Refrénom poteší Origins, ktorá je inak zmesou melodických liniek ich predchádzajúcich piesní. Príjemná je však úvodná gitarová vyhrávka ala Running Wild 🙂 Pohodová Tainted Metal, nudná Evil Incarnate nevybočujú z konceptu CD.

Posledná položka Wildfire na albume predstavuje to najrýchlejšie a najostrejšie so živelným refrénom.

Aktuálny počin (r)Evolution sa počúva príjemne , body sú strhávané za titulnú skladbu, Evil Incarnate a samozrejme baladu. V rýchlych kúskoch kapela nešpekuluje, ctí svoje korene, niekedy až príliš okato napr. Hectors Hymn a Origin.

Konečný verdikt

Zvukovo výborná nahrávka, Cans spieva stále úžasne, Dronjak a Norgren slušná porcia výživných riffov a melodických liniek, štandardná basa Larssona a nudné, či jednotvárne bicie od Johanssona.

 Demonized bola zvolená ako bonus skladba pre digi verziu albumu, no  nerozumiem prečo. Je pravdou, že má jednoduchú stavbu, ale neskutočne baví svojim refrénom a mohla byť umiestnená ako regulárna skladba namiesto (r)Evolution, či Evil Incarnate.

Lineup:

  • Oscar Dronjak – gitary
  • Joacim Cans – vokály
  • Pontus Norgren – gitary
  • Fredrik Larsson – basová gitara
  • Anders Johansson – bicie

Tracklist:

  1. Hector’s Hymn
  2. (r)Evolution
  3. Bushido
  4. Live Life Loud
  5. Ex Inferis
  6. We Won’t Back Down
  7. Winter Is Coming
  8. Origins
  9. Tainted Metal
  10. Evil Incarnate
  11. Wildfire
  12. Demonized

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.hammerfall.net/
https://www.facebook.com/hammerfall
https://www.instagram.com/hammerfall_official/
https://www.youtube.com/user/HammerFall4REAL/

Hodnotenie: 3/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *