Marko Hundža (TarverP, Renaissense) – ,,Máme v zásobe ešte množstvo skladieb”

Marko HundžaMarka Hundžu všetci poznáte z kapely Renaissense, ktorá vďaka súťaži Wacken Metal Battle Slovakia minulý rok vystúpila na Wackene v Nemecku. Tento talentovaný muzikant pôsobí aj v ďalšej kapele Tarverp (Prevrat). Hlavnou témou rozhovoru je debutový album Tarverpu – Angel of Light. No dozviete sa aj napríklad o plánoch Tarverpu do budúcnosti, ale aj o tom, čo sa bude diať v blízkej budúcnosti u Renaissense.

Zdravím Marko. Teba mnohí poznajú z kapely Renaissense, ktorá okrem iného vystúpila na legendárnom festivale Wacken Open Air. Mohol by si na úvod povedať pár viet aj o druhej kapele, kde pôsobíš –  so zaujímavým názvom Tarverp?

Marko Hundža: Nazdar! Kapela TarverP vznikla v roku 2008 a po rôznych personálnych, ale aj žánrových zmenách sa ustálila na tom, čo môžete počuť a vidieť dnes.

Samozrejme TarverP, ako už značí názov nebude skupinou, čo stojí na mieste, ale máme do budúcna množstvo rôznych plánov na žánrové a mnohé iné spestrenia, ktoré sú ale zatiaľ len vzdialenou víziou.

Momentálne tu máme náš prvý album, ktorý vyšiel v lete a dal by sa charakterizovať ako power/speed metalové dielo, avšak ja osobne sa nebojím experimentov, ktoré sa pravdepodobne v budúcnosti pretavia v skutočnosť.

Na ten sa ťa spýtam v tejto otázke. Predstav ho svojimi slovami.

Marko Hundža: Album Angel of Light sme krstili už koncom júla. Je našou osobnou spoveďou. Je to vyjadrenie lásky k rýchlej hudbe, prešpikovanej množstvom melódií, ale taktiež určitou dravosťou.

Na našom debute sú však prítomné aj inštrumentálne medzihry, ktoré toto CD ozvláštňujú o určitú oddychovú črtu, ktorá sa nesie celou jeho stopážou.

Ťažký pôrod albumu

Vidno, že ste si dali záležať aj na jeho vzhľade. Kto je autorom jeho grafického motívu?

Marko Hundža: Samozrejme si dávame na vzhľade záležať. Ide predsa o časť našich životov a nášho umeleckého cítenia.

Cover-art kreslila naša kamarátka Alexandra Power a námet prevažne vymýšľal náš klávesák Kubo Potempa. Čo sa týka bookletu, pracovali sme na ňom spoločne s grafikom Lukášom Duránom.

Od kedy začal vznikať? Na vašom FB niekto písal, že mal ,,velice ťažký pôrod“.

Marko Hundža: Skladby sme začali písať už naozaj dávno. Najstaršia je tuším z roku 2011 a najmladšie asi z 2014.

Do štúdia sme nastúpili v auguste 2015 a celý proces sa vliekol takmer rok. Snažili sme sa ho spraviť najkvalitnejšie, ako sme vedeli a dúfame, že je to aj cítiť 🙂

Ostali aj nejaké piesne, čo sa na album nevošli?

Marko Hundža: Máme v zásobe ešte množstvo skladieb. Dokonca aj také, čo sa škatuľke power/speed vonkoncom nepodobajú.

Zaujímavosťou je, že sme uvažovali nad umiestnením klavírnej verzie skladby „Learning to Fly“ na koniec albumu, ako bonus. No, po zistení stopáže sme si to radšej rozmysleli a rozhodli sme sa, že ju nahráme niekedy inokedy.

Texty

Povedz pár slov k jeho textovej stránke.

Marko Hundža: O texty som sa poväčšine staral ja, ale samozrejme mnohé idey nevznikli z mojej hlavy.

Lyrická zložka albumu sa venuje boju o slobodu, pravdu a lásku, hľadaniu spravodlivosti, a túžbe po šťastnom živote. Niektoré texty sú vyslovene motivačné, iné sú melancholického rázu.
Napríklad skladba „Pagan Ritual“ sa venuje náboženskému obradu, pri ktorom sa upaľujú tzv. „neveriaci“ ako obeta bohom.

Všetky skladby sú zatiaľ v angličtine. Bude tomu tak aj do budúcnosti alebo sa môžeme dočkať aj rodného jazyka.

Marko Hundža: Všetko je to zatiaľ hudba budúcnosti, ale som presvedčený o tom, že v blízkej dobe vydáme album v materčine. Skladby sú už viac – menej pripravené. Nechcem sľubovať, že to bude už nasledujúci album, ale pracujeme na tom! 🙂

Ako to vyzerá s koncertnou činnosťou Tarverpu?

Marko Hundža: Momentálne plánujeme Angel of Light Tour. Premýšľame kedy a kde, ale chceli by sme obehnúť minimálne Slovenskú republiku. Najbližšie nás môžete vidieť 8.11. v Košiciach.

TarverP 2016

Kapela TarverP

Porozprávaj niečo o civilnom živote členov formácie (záľuby, záujmy, povolania).

Marko Hundža: Jaro (bicie) chodieva za prácou až do Nemecka na montážne práce a záľuby nemá, pretože nemá voľný čas. Dávid (basa) je úradník a svoj voľný čas vyplňa jedlom. Kubo P. (klávesy) pracuje v nemenovanom hypermarkete v Rožňave, medzi jeho záľuby patrí zvádzanie žien a skladanie filmovej hudby.

Kubo F. (gitara) je študentom jazykov v Nitre a najradšej zo všetkého pije rum. A ja študujem environmentalistiku v Tatrách a píšem básne. Občas si spolu zahráme florbal, no väčšinou trávime spoločný čas v skúšobni.

Všestranný hudobník

Ty si inak, dá sa povedať ,,všestranný hudobník“, okrem spevu hrávaš aj na gitaru a flautu. Kedy si vlastne začal s hudbou a ako si sa dopracoval k obom kapelám.

Marko Hundža: Už ani presne neviem, kedy to začalo. Stále ma muzika lákala, aj keď som na ničom ešte hrať nevedel. Neskôr ma rodičia prihlásili do umeleckej školy na flautu, pár rokov som hral aj na klarinete (ale to mi až tak nešlo).

Vždy ma fascinovala gitara a taktiež rocková hudba, tak som nakoniec darom dostal moju prvú akustickú gitaru. To som mal asi 11 rokov a potom to už išlo. Po kapele som túžil veľmi dlho a na základnej škole sa nám nakoniec podarilo založiť TarverP. Ešte predtým som však hrával sám s Jarom niektoré z mojich prvých piesní. Postupne sme nabalili členov a vznikol TarverP.

Skupina Renaissense vznikla po odchode niektorých členov z TarverP-u v roku 2011. Vtedy to boli krušné chvíle a vyzeralo to na rozpad skupiny, a v TarverP-e som zostal chvíľu úplne sám. Ale, také veci sa dejú. Občas musí prísť určitá obroda, ktorá vo vývoji kapele určite pomôže 😉

Renaissense alebo Tarverp?

Keď zložíš nejakú skladbu, tak podľa čoho rozlíšiš či pôjde pre Renaissense alebo Tarverp?

Marko Hundža: Zväčša sa opýtam spoluhráčov, ako to cítia a či sa podľa nich daná skladba hodí do konceptu kapely. Skladby Renaissense majú určitú melancholickú atmosféru, ktorá mi je vôdzkou vo výbere skladby, ktorú som zložil resp. skladám už priamo s myšlienkou, pre ktorú zo skupín skladba bude.

Čo sa týka Renaissense, tak na konte máte zatiaľ debut z roku 2013. Chystá sa v tom smere niečo nové?

Marko Hundža: Áno, pracujeme na druhom albume. Bude sa volať „Past in Devotion“. Skladby sú už hotové. Práve sme nahrali bicie, basgitaru a Peťa už nahráva klávesy. Sám som veľmi zvedavý a teším sa, čo z toho vznikne.

Rožňava

Opíš trochu metalovú scénu v domovskej Rožňave. Máte tam nejaký klub, ako je navštevovaný? Sú tam aj nejaké ďalšie kapely okrem Renaissense a Tarverp?

Marko Hundža: Popravde, tu nemáme nič také zaujímavé. Nejaké malé bary a Rakwa music club, kde je možné si zahrať, ale mám pocit, že časy najväčšej slávy tohto klubu sú už dávno za nami.

V Rožňave máme kapelu Sexit, ktorá je naším hudobným vzorom a mnohí z kapiel sme sa rozhodli hrať, práve vďaka nim.

Máme tu ešte punkáčov Zatmenie Mysle a hardcore zoskupenie Disaster.

Ok, to už bola posledná otázka. Nesmierne ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobré a poprosím ťa o nejaký záverečný odkaz pre čitateľov.

Marko Hundža: Ďakujem aj ja. Užívajte si muziku a podporujte umelcov! Všetko dôležité sa dozviete na našich FB stránkach Prevrat alebo Renaissense. Vďaka za podporu, vidíme sa na turné.

Youtube ukážka:

Linky:

TarverP:
https://www.facebook.com/tarverp/?fref=ts
http://bandzone.cz/tarverp

Renaissense:
https://www.facebook.com/renaissense.svk/?fref=ts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *