Surgery – Absorbing Roots (dvojrecenzia)

surgery absorbing coverRecenziu na tento počin píšem plný dojmov zo skvele zahratého setu Surgery na akcii Black Valentine vol.2 konanej pár týždňov dozadu v Poprade. Na podujatí album pokrstil sám Koník zo Support Underground, vydavateľ “Absorbing Roots”.

Ako teda znie Surgery z CD ? Znie perfektne !!! Otváračka Absorbing Roots je krásna ukážka valivosti death metalu v podaní Popradčanov. Jednoduché, dobre posadené gitarové riffy, krásna basa na spodku a jednoduché, avšak šľapavé bicie.

A nad muzikou Rasťov zrozumiteľný vokál, nie veľmi hlboký, skôr hrdelný. Toto je chytľavá masáž, “pesničková” stavba skladieb, zapamätateľná po pár vypočutiach. Takto album pokračuje do svojho konca. Štvrtá skladba “Paradise” sa trochu vymyká, je totiž postavená na výraznej melodike. Zároveň je to skladba, ktorá ma baví najmenej. Po nej sa však vraciame tam, kde to mám rád.

Album ako celok ma mňa pôsobí svižne, nekomplikovane. Na druhej strane treba priznať, že album miestami môže znieť trošku monotónne…nuž progres a spestrenia tu nehľadajte. Stredné tempá, zrozumiteľné riffy a hutnosť – to sú spoznávacie znaky Surgery, ktoré fungujú.

O zvuk nahrávky sa opäť postaral Maťo Barla, k jeho práci nemám čo povedať. Opäť len dokazuje svoj talent spraviť poriadny metalový zvuk.

Obal albumu spracoval Adam Šluch a jeho Old Skull Artworks, čiže pekne krásne ručne kreslené dielo.

Recenziu končím konštatovaním, že u Surgery našťastie platí “ako v štúdiu, tak na pódiu”. Výborne zahraté a nahraté. Som naozaj veľmi spokojný.  

Lineup:

  • Rastislav Šelleng – spev
  • Rado Body – gitary
  • Miroslav Tatranský – gitary
  • Robo “Hrdza” Hanečák – basa
  • Peter Mikolaj – bicie

Tracklist:

  1. Absorbing Roots
  2. Clinic Death
  3. Image in the Mirror
  4. Paradise
  5. River in Silence
  6. Hands in Chains
  7. Mental Demise
  8. Grime
  9. Depressive Reality

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Support Underground

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Surgery.Poprad/
http://bandzone.cz/surgery

Hodnotenie: 5/6

Autor: Ľuboš Jendryščík

Väčšina ľudí z nášho maličkého národa vie, že môžeme byť právom hrdí na Tatry. Pod týmito horami sa nachádza veľa krásy a kvality. Nesporným dôkazom toho je z Popradu pochádzajúca kapela Surgery, ktorá prednedávnom vydala pod hlavičkou Support Underground album Absorbing Roots.

Už samotný obal Cd nás pripravuje, že môžeme očakávať poriadnu, s ničím sa nepárajúcu jazdu. A skutočne, hneď prvé tóny titulnej skladby sú jasným dôkazom vyššie uvedeného. Valivý, v strednom tempe plávajúci old school death metal bez nejakých kompromisov.

Inteligentná kompozícia, skvelé riffy, vychytené melodické pasáže, hlasivky masírujúci growl. Viete si predstaviť v danom smere niečo lepšie? Možno taká klinická smrť…. Song označkovaný číslom dva Clinic Death opäť nesie v sebe všetky spomenuté atribúty, avšak zároveň ukazuje enormne silnú zbraň Popradčanov.

Skvelé gitarové riffy valiace sa ako prívalová voda nás najprv rozdrvia, a potom príde akýsi kontrast vo forme melodických pasáži, ktoré nás nechajú na chvíľu vydýchnuť. Celý tento kokteil je namiešaný s citom, neodškriepiteľným rozumom a nadhľadom, a tak výsledok nemôže sklamať. Všetko spomenuté napokon rezultuje do bohatej a vyváženej inštrumentálnej stránky.

Ako príklad možno uviesť pieseň Paradise, ktorej melodické pasáže by sa nestratili ani v iných, menej temných žánroch. Samozrejme sa hneď pridá growl, temnota a death metal, ale aj tých pár sekúnd bohato postačí, aby Surgery predviedli svoj nadhľad.

Dovedna máme možnosť počuť 9 plnohodnotných kúskov, všetky obohacujú našu už aj tak výbornú death-metalovú scénu. Skladby sa nesú prevažne v strednom tempe, občas trošku spomalia, máme možnosť počuť aj nejakú tú melodiku.

Zároveň sa skupine podarilo do svojej tvorby vniesť krásne ponurú atmosféru, a to aj bez nejakej prvoplánovej brutality a snahy šokovať. Len výborná hudba s ochrannou značkou death metal ala Surgery. Kiežby sme mali takýchto kapiel u nás viacej.

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *