Novinky z prostredia interpretov Foo Fighters, Floor Jansen, Root, Chiki liki tu-a

Foo fighters 2022

Pravdepodobná príčina smrti bubeníka Foo Fighters

26.3.2022

Foo Fighter 2022Kolumbijská polícia sa domnieva, že smrť bubeníka Foo Fighters – Taylora Hawkinsa súvisela s drogami. 50. ročného muzikanta našli 25. marca mŕtveho v izbe hotela Casa Medina v Bogote.

taylor Foo 2022

Úrad generálneho prokurátora Kolumbie vydal vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že pri toxikologickom teste moču daného interpreta predbežne zistili 10 druhov látok. Medzi nimi bolo THC, antidepresíva, benzodiazepiny a opiáty.

Vyšetrovanie úmrtia však pokračuje.

Linky:
http://www.foofighters.com/
https://www.facebook.com/foofighters/
https://www.instagram.com/foofighters/

Zdroj: https://lnk.sk/hjj7, Foto kapela: Raúl Bravo; Foto Taylor: Raph_PH, CC BY 2.0, Wikimedia

Floor Jansen zverejnila nový singel

25.3.2022

Holanďanka Floor Jansen, speváčka Nightwish, zverejnila videoklip k novému singlu Fire.

Linky:
https://www.floorjansen.com/
https://www.facebook.com/floorjansen.singer/
https://www.instagram.com/floor_jansen_official/

Zdroj: https://lnk.sk/cqx7

Root – odchod speváka

22.3.2022

root 2022Big Boss odchádza z česko-slovenskej black metalovej legendy Root. Dôvodom sú zdravotné problémy.

Vo vyhlásení uviedol:

,,Moje drahá milovaná kapelo, drazí a milovaní FANS – musím vám oznámit, že ze zdravotních důvodů odcházím z kapely. Děkuji vám za všechna ta krásná léta hraní a chlastání byl jsem s vámi nejšťastnější v životě. Takže tím končím. Přeji mega úspěchů všem, Váš dědek Bigba.”

Linky:
http://rootan.net/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100044245668664/
https://www.instagram.com/root.band.official/
https://bandzone.cz/root/

Zdroj: https://www.facebook.com/jiribigboss.valter.1, Foto: Pavel Novák

Chiki liki tu-a reštartujú, z kapely odchádza Ľuboslav Petruška a na vinyle vyjde prvý päť albumov

22.3.2022

Chiki liki 2022Prešovská kapela Chiki liki tu-a oznámila reštart. Dnes oslavuje 27. narodeniny a pri tejto príležitosti avizuje vydanie prvých piatich albumov na vinyloch, komplet CD BOX siedmich cédečiek vrátane najčerstvejšieho EP Venované pamiatke budúcich zosnulých plus koncertné DVD. Zároveň dnes Prešovčania oznámili odchod dlhoročného člena kapely Ľuboslava Petrušku.

Nedá sa to tajiť do nekonečna. Náš dlhoročný spoluhráč Ľuboslav Petruška sa rozhodol prerušiť spoluprácu s našou kapelou Chiki liki tu-a. Nestalo sa tak za žiadnych dramatických okolností, niekedy príde skrátka čas, posunúť sa slobodne svojím smerom ďalej. Bol s nami v kapele od roku 1998, čiže 24 rokov, nahral 6 albumov a odohral 1354 koncertov. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli, zrekapitulovať našu tvorbu a vydať kompletnú reedíciu našich prvých piatich albumov, a to historicky prvýkrát aj na vinyloch,” píše kapela v oficiálnom vyhlásení.

Po vydaní albumov Nezatváraj Milan dvere (1998), Budeš musel vlasy na blond prefarbil (2000), Choďte sa hrať pred vlastný vchod (2003), Dvojkilometrový jeleň (2005) a Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. (2015) na vinyle volali fanúšikovia Chiki liki tu-a už niekoľko rokov.

Po dvadsiatichsiedmich rokoch sa podľa Martina Višňovského patrí, aby ich hudba vyšla na elpéčkach

Zároveň je to v tejto situácii uzatvorenie jednej kapitoly v živote skupiny. 27 je symbolické číslo. Kapela R.E.M.sa rozpadla, keď mala 27 rokov, v 27 rokoch sa niektorí umelci zabíjajú, niektorí aj dobrovoľne a my sme sa namiesto toho rozhodli, vydať našu hudbu na LP. Ideme si splniť túto historickú úlohu.”

Reštart v kapele prichádza po vzájomnej dohodne všetkých troch hudobníkov. Je to hlavne z Ľubovej strany. Po tých rokoch, hlavne tých dvoch posledných, kedy sa nedalo hrať a všetko stagnovalo, sa Ľubo rozhodol, že nebude veľmi hrávať živé podujatia, preto sme od tohto momentu prerušili našu spoluprácu, ale my, ako kapela, ideme ďalej,” dodáva Martin Višňovský.

Chiki liki tu-a majú do 8. októbra 2022 potvrdené koncerty. Najbližšie už tento piatok 25. marca vystúpia vo Vrbovom na spomienkovom koncerte pre zosnulého gitaristu Miroslava Kusíka z Karpatských Chrbátov a o deň neskôr zahrajú na odovzdávaní cien Radio_Head Awards, kde majú zároveň štyri nominácie.

Na tento moment sme si požičali Raptora Kocha, čiže Stana Sninského. S ním odohráme základné veci a tak máme mesiac a pol pauzu do reálneho prvého koncetu. Za ten čas vznikne nejaký základ programu, ktorý odohráme na koncertoch do 8. októbra.

Rytmika v kapele ostáva nezmenená

My Višňáci, nechtiac ideme do kategórie skupín ako No Name, IMT Smile alebo Gladiator, čiže bratských kapiel, do ktorých nikoho nepustia. Trochu je nám z toho smiešno, že v tejto krajine vznikajú takéto kapely. Nikdy by som si nemyslel, že to tak dopadne a ostaneme v kapele dvaja bratia, čiže od malička najväčší konkurenti. Každý, kto má súrodenca, to pozná. Ale situácia je, aká je, tak to skúsime.Martin a Tomáš Višňovský majú nápady, čo ďalej. Časom sa to vykryštalizuje aj vzhľadom na situáciu v spoločnosti aj podľa toho, ako si sadnú s muzikantmi, ktorých majú v merku.

Kým začne nová éra kapely, môžu si fanúšikovia zaobstarať nielen prvých päť albumov na vinylových platniach, ktoré vychádzajú v limitovanom počte po 300 kusov, ale aj cédečkový megakomplet vrátane koncertného DVD. Prípadne je možné, vybrať si jednotlivé albumy sólovo.

Fanúšikovia si môžu svoj šatník rozšíriť o tričká a mikiny. K dispozícii sú aj digitálne downloady alebo dobrovoľný príspevok. Podporiť nové dobrodružstvo kapely Chiki liki tu-a môžete od utorka 22. marca do štvrtka 30. júna na webe chikiliki.sk.

Redakciu informoval PR manažér Edo Kopček, Foto: Zuzana Balenčin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *