Slovenskí hudobníci a legendárna kapela S.D.I.

sdi kapela 2022
Medzi kapely, ktoré majú medzi obyvateľmi Slovenska priam kultový status, patria aj nemeckí S.D.I.. V prípade, že máte radi rýchlu, no zároveň melodickú metalovú muziku (ala Helloween – Walls of Jericho), S.D.I. sú pre vás.

sdi kapela 2022

Ako na túto kapelku spomínajú známi slovenskí muzikanti?

editor spevak 2022Milan ,,Doktor” Jakubík (Editor)

Kedy a ako si sa dostal k S.D.I.? 

Kamaráti dovliekli ešte za komunistov z nejakej burzy ich LP a v našej partii okamžite táto kapela zarezonovala. Hrali rýchlo, melodicky a boli súčasťou vtedy letiacej “mosh” vlny. Ich prvé dva albumy boli totálne pecky.

Máš v zbierke ich albumy?

Fyzicky nie, ale tie ich prvé dva albumy si sem tam pustím.

Zažil si ich naživo? Ak áno, kedy si ich prvýkrát počul a videl a aké to bolo?

Prvýkrát som ich videl niekedy v roku 1991 alebo 1992 v Ostrave a potom po dlhšej pauze, tuším sú to 2-3 roky nazad som ich videl v Bombure v Brezne.

Samozrejme v tej porevolučnej dobe ten ich koncert to bola úplná bomba ale aj ten klubový koncert v Bombure mal svoje čaro.

 Čo pre teba znamenajú ako kapela?

S.D.I. nebola nikdy nejaká kapela, ktorá by určovala trendy a pokiaľ viem ani vo svojej domovine nepatrili ani nepatria medzi nejaké metalové hviezdy.

Ale v časoch našej mladosti sme ich fakt žrali a nie raz pri žúroch zaznel popevok “S.D.I.! Megamosh!” 🙂 Mám ich stále rád aj keď ich nové nahrávky ma už neoslovujú a v Brezne pri osobnom kontakte sa správali absolútne v pohode a na nič sa nehrali.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/kapelaeditor
https://www.instagram.com/editor_band/
http://bandzone.cz/editor
https://www.youtube.com/channel/UCe9GDhAYSIJK7l8ozIaD29Q


lepra abortion infected 2022Lepra (Abortion, Abortion)

Čo ty a S.D.I. Kedy si sa k ním dostal? 

Registroval som ich od začiatku 90′ rokov. V tom čase som počul ich speed metal, bolo to vtedy zaujímavé a divoké, ale ten odér zaujímavosti vyprchá moc rýchlo, lebo od nich bolo v tom čase, omnoho viac zaujímavých a hlavne tvrdších kapiel.

Vlastníš v súčasnosti ich albumy?

Nemám od nich nič

Zažil si ich naživo? Ak áno, aké to bolo?

Áno zažil som ich dvakrát a to v Bratislave. Asi v roku 1991, keď hrali v PKO a to bol šialený koncert, ale v tých rokoch bol každý koncert šialený s mega účasťou. No a posledne asi tri roky dozadu, keď hrali zase v Blave, ale to už len z nostalgie ma tam dovliekol kamoš.

Čo pre teba znamenajú ako kapela?

Bez pochybnosti sú legenda a svoje miesto v metalovej vallhale večnosti, majú zabezpečené určite. Ale v mojom srdci moc nie. Mne nikdy ich hudba moc nesedela, ale rešpektujem ich.

Youtube ukážka:

Linky:

Infected Words:
https://infectedwords.bandcamp.com/releases

Abortion:
https://www.facebook.com/abortiongrindcore/
https://bandzone.cz/abortion
abortionofficial.bandcamp.com


marek sdi janesession 2022 Marek „Marc B.K.“ Kučera (Makar Čudra, Temo, Janesession, The Karnsteins, ex – Ex Tip, ex – Meán Geimhridh, ex – Mobydick)

Porozprávaj, ako si sa ty dostal k S.D.I.

K S.D.I. som sa dostal ako každý fanúšik metalu u nás mojej generácie. Cez program slovenskej televízie, Tim Sikes Video Show. Tam bol klip na skladbu Violence a už som bol ich.

Našli by sme u teba doma aj ich platne?

Mám kompletku. Vrátane vinylovej verzie dema Bloodsucker. To mám podpísané od Reinharda, rovnako ako vinyl Sign Of The Wicked. Väčšinu diskografie mám dvojmo na CD aj LP.

Posledný album 80s Metal Band mám tiež, ale je pre mňa obrovské sklamanie. Možno si raz k nemu nájdem cestu, ale kvalitatívna, zvuková a hráčska degenerácia to podľa mňa je a dávam tomu šancu, len preto ako ich mám rád.

Zažil si ich naživo? Ak áno, kedy si ich prvýkrát počul a videl a aké to bolo?

Zažil som ich tretíkrát práve včera. Všetko v Bratislave.

Prvýkrát tesne pred ich rozpadom v roku 1992. Kde hrali v tej krátkodobej zostave, z ktorej je aj súčasný bubeník a chystali štvrtú dosku. Z nej demáče vyšli na reedíciách diskografie v roku 2005.

Prvýkrát to bol masaker jak hrom. Došli na koncert neskoro a dlho sa čakalo, ale myslím, že splnili všetko čo bolo treba. Druhýkrát na ich reunion turné, kde hrala ich naj zostava z albumu Mistreaded. Fantastický gitarista Rainer Rage a dvojkopákový Boh Ralf Maunert (Oni teraz výrazne v kapele chýbajú).

Ten druhý koncert vo Fuge v BA bol pre mňa naj. Po každej stránke. Setlist a výkony paráda. A samozrejme som sa s nimi fotil. No a naposledy včera v Randal Clube. Opäť výborný zoznam pesničiek, ale hrozný sound.

Nechápem prečo trvali na vlastnom zvukárovi a nenechali to veľkým pánom zvukárom čo pracujú v klube? Len taká poznámka ku posledným koncertom je, že Reinhard musí vidieť hrozne zle, keďže na jednom koncerte nevidel kraj pódia a spadol z neho a na druhom zas šlapal po iných efektoch a samploch ako chcel.

Čo pre teba znamenajú?

S.D.I. znamenajú hodne pre EU mosh a old school speed metal. Podľa mňa v rámci moshu sa tu nepresadil snáď nik ďalší. Trestuhodne nedocenení. A pre mňa osobne sú úžasná spomienka na základku a strednú, skateboard, starú partiu, walkmany, prenosné kazeťáky a túžbu hrať dvojkopy ako Ralf. A skvelá muzika nad tým všetkým.

Youtube ukážky:

Jane Razor & Janesession:

Makar Čudra:

Linky:

Jane Razor & Janesession:
https://www.facebook.com/jane.razor.janesession/
http://bandzone.cz/janesession/

Makar Čudra:
http://www.makarcudra.sk/
https://www.facebook.com/makarcudraheavymetal/
https://bandzone.cz/_113835


dogma bicie erik 2022Erik Balogh (Dogma Inc.)

Kedy a ako si sa dostal k S.D.I.? 

SDI som sa dostal na strednej škole, ešte v časoch, keď sme za metalom chodili na burzy do Petržalky.T Hltali sme s ďalšími dvoma spolužiakmi Runinng Wild, Sodom, Vendettu a SDI patrili ku kapelám, ktorých kazety som doslova zodral.

Máš v zbierke ich albumy?

Nemám, mal som iba kazety 🙂 V blízkej dobe to napravím.

Zažil si ich naživo? Ak áno, kedy si ich prvýkrát počul a videl a aké to bolo?

Nikdy som ich naživo nevidel ani neviem prečo, keďže v deväťdesiatych a prelomových rokoch som dosť navštevoval aj známe nemecké festivaly, akosi sa po nich zľahla zem…

Skús povedať, čo pre teba znamenajú ako kapela.

Album “Mistreated” som v tých časoch točil dookola. Bol plný (na tú dobu) nápadov, energie a myslím že tiež formoval môj hudobný vkus. Paradoxne titulná skladba Mistreated sa mi páčila najmenej.

Zároveň SDI mali v textoch, pre mňa, veľmi výraznú a čitateľnú angličtinu a bola to jedna z prvých kapiel, ktorých texty som sa naučil “slovenskou” angličtinou a pospevoval si ich skladby. Bol som frajer, aj keď som netušil o čom tie texty sú. 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/DOGMA-incmetal-680418791990214/?fref=ts
https://www.instagram.com/dogmainc.metal/
http://bandzone.cz/dogmainc


wastage spev kosice 2022Bohuš Michalko (Wastage)

Kedy a ako si sa dostal k S.D.I.?

S.D.I. som začal registrovať okolo roku 1989, po revolúcii tu začali prúdiť rôzne metalové nahrávky. Po neďalekom sídlisku pobehovali starší chalani s nášivkami S.D.I. a z magneťáku púšťali vonku skladbu I Wanna Fuck Ya.

Potom neskôr som sa dostal aj k albumu Sing of the Wicked na tu dobu to vtedy bolo dosť tvrdé a rýchle.

Máš v zbierke ich albumy?

Mam CD Sing of the Wicked, ktoré nám darovali, keď sme s nimi mali prvý spoločný koncert v roku 2015. Inak som mal nahrávky iba na kazetách. Vtedy sa to šírilo viac – menej nahrávaním z kazety na kazetu.

Počul si ich naživo aj pred rokom 2015, keď ste s nimi hrali na košickom koncerte ako predskokani?

Naživo som ich zažil až na spoločnom koncerte v roku 2015, kde sme im predskakovali. Potom sme s nimi hrali ešte par akcií. V rokoch minulých som videl živé vystúpenie, ešte na videokazete, myslím, že to bolo z roku 1990 z Budapešti, ale bolo to dávno, tak sa už presne nepamätám.

Čo pre teba znamenajú ako kapela?

Pri S.D.I. si vždy  spomeniem na moje prvé stretnutia s metalom. Istým spôsobom vtedy formovali moje metalové začiatky. Pre nás vtedy mladých  začínajúcich metalistov boli prvé nahrávky vo vtedajšej dobe kultové. Navyše po  rokoch sme sa spoznali aj osobne na spoločných koncertoch, čo by som nikdy nepovedal.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/WastageSK/?fref=ts
http://bandzone.cz/wastage

Titulná foto: https://www.facebook.com/sdimetal

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *