Meshuggah – Destroy Erase Improve; None; The True Human Design

Začiatky originálneho švédskeho spolku Meshuggah siahajú do roku 1987. Pozornosť vzbudil už s EP Psykisk Testbild. Tento názov nie je nikde uvedený, v preklade je to sociologický obrázkový test a svoju prezývku získalo vďaka hypnotickému čiernobielemu obalu. Bolo predzvesťou ich budúceho tech/extreme/prog/thrashu.
Meshuggah kapela 2022

V pobrežnom meste Umeå sa práve zrodila jedna z najpodivnejších foriem metalu, pre ktorú sa neskôr začalo používať aj označenie djent.

Ten v počiatkoch nebol považovaný za samostatný žáner, ale za špecifickú hru na gitare. Za jej praotca je označovaný Fredrik Thordendal práve z Meshuggah. Vyznačuje sa rytmickou nepravidelnosťou, technickou zložitosťou, silne skresleným zvukom podladených sedem, osem aj deväťstrunových gitár a dlaňou tlmených riffov.

Veľa kapiel ho nasledovalo dolu do tej králičej nory a určitej frakcii ľudstva začala fungovať ďalšia časť mozgu. Názov djent je onomatopoja, slovo utvorené napodobnením zvuku.

Najväčšiu surovosť, dynamiku, nepredvídateľnosť a inováciu, podľa mňa, predviedli v rokoch 1994 až 1997. Vtedy nahrali EP None, LP Destroy Erase Improve a futuristický minialbum The True Human Design, kde boli aj drum’n’bass remixy, ktoré vzbudzovali hrôzu z dovtedy neznámeho.

Je to moja obľúbená trilógia. K nej by som pridal ešte EP Selfcaged. Už v tom čase dokázali, že sú o mnoho krokov vpredu ako väčšina a bolo by zaujímavé vedieť, čo si o tejto hudbe budú ľudia myslieť o takých sto rokov. Naša minulosť sa nám predsa stále smeje za chrbtom do očí.

None – 1994 EP

meshuggah none cover

Už uvodná ,Humiliative’ zmetie väčšinu kapiel z povrchu planéty. Skladba ,Ritual’ má v sebe grunge sekciu ako od Alice In Chains a na konci nahrávky rev Jensa Kidmana cez skreslené echo prehluší plač slabých pováh. Máločo v tej dobe znelo tak mechanicky bezútešne a nihilisticky.

Lineup:

  • Jens Kidman – spev
  • Fredrik Thordendal – gitary
  • Mårten Hagström – gitary
  • Peter Nordin – basa
  • Tomas Haake – bicie

Tracklist:

  1. Humiliative
  2. Sickening
  3. Ritual
  4. Gods of Rapture
  5. Aztec Two-Step

Youtube ukážka:

Destroy Erase Improve – 1995 LP

meshuggah destroy cover

Americký časopis Rolling Stone umiestnil dielo na 42. miesto v rebríčku 50 najväčších prog-rockových albumov a na 77. priečku v zozname 100 najlepších metalových nahrávok všetkých čias. ,Zničiť Vymazať Vylepšiť’ definuje ešte väčšia animálna zúrivosť a niektoré, doslova nepochopiteľné, pasáže.

Je to stroj budúceho plemena. Dokáže rozbiť papuľu aj zdanlivo silným jedincom a mal značný vplyv na vývoj žánrov mathcore, djent a ďalších avantgardných podôb metalu.

Lineup:

  • Jens Kidman – spev
  • Fredrik Thordendal – gitary
  • Mårten Hagström – gitary
  • Peter Nordin – basa
  • Tomas Haake – bicie, hovorené slovo

Tracklist:

  1. Future Breed Machine
  2. Beneath
  3. Soul Burn
  4. Transfixion
  5. Vanished
  6. Acrid Placidity (instrumental)
  7. Inside What’s Within Behind
  8. Terminal Illusions
  9. Suffer in Truth
  10. Sublevels

Youtube ukážka:

The True Human Design 1997 EP

meshuggah the true cover

Švédska experimentálna veľmoc tu predstavila jednu novú skladbu ,Sane’ z ich budúcej LP Chaosphere. Zvyšok tvoria verzie songu ,Future Breed Machine’, ktoré patria medzi najzvláštnejšie remaky.

Mayhem Version je ťažká práca, Campfire Version je jej táborákový variant, ktorú naspieval bubeník Tomas Haake a dalšie dva kúsky sú svojrázne temné electro – remixy.

Lineup:

  • Jens Kidman – spev
  • Mårten Hagström – gitary
  • Fredrik Thordendal – gitary, basa
  • Gustaf Hielm – basa(track 2)
  • Tomas Haake – bicie, spev (on “Futile Bread Machine”)

Tracklist:

  1. Sane
  2. Future Breed Machine (live)
  3. Future Breed Machine (Mayhem Version)
  4. Futile Bread Machine (Campfire Version)
  5. Quant’s Quantastical Quantasm (instrumental)
  6. Friend’s Breaking and Entering (instrumental)

Youtube ukážka:

Verdikt

Vzhľadom na to, že sa mi ich tvorba už roky páči, vlastne nemám čo kritizovať, ale nemusíte so mnou súhlasiť.

Linky:
https://www.meshuggah.net/
https://www.facebook.com/meshuggah/
https://www.instagram.com/meshuggah/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *