Príbeh Fernandy Liry (Crypta, ex-Nervosa)

Medzi najslávnejšie ,,metalové devy“ súčasnosti patrí aj mladá, sympatická dračica so silným hlasom Fernanda Lira. Spolu s kapelou Crypta vystúpi 21. júla v megaznámom košickom clube Collosseum.

fernanda lira 2022
To je dobrý dôvod, aby sme si o nej niečo povedali

Celým menom Fernanda Barbosa Lira sa narodila 9. septembra 1989 v známom brazílskom meste São Paulo.

Hudbe sa začala venovať už v 13-tich rokoch. Ovplyvnil ju hlavne otec – tiež muzikant. Dodnes si pamätá, ako jamovala s jeho akustickou gitarou alebo hrala na bicie. Avšak nenavštevovala žiadnu hudobnú školu. Vyštudovanú ma žunralistiku

Hudobná dráha

Medzi jej prvé idoly patril ako inak Steve Harris z Iron Maiden. Ďalšími vzormi boli Geezer Butler, Steve Di Giorgio, Geddy Lee, Ron Royce a Markus Grosskopf.

Spievať sa učila napodobňovaním velikánov Michael Kiske, Geoff Tate, alebo aj Tarja Turunen.

Avšak neskôr ju zlákali Tom Araya (Slayer) a Schmier (Destruction). Pred aktívnou hudobnou kariérou pracovala ako učiteľka angličtiny. V rokoch 2012 až 2015 spolu so svojím priateľom Juliom Feriatom moderovala reláciu Nación Pesada v rádiu UOL.

Kapely

Prvými zoskupeniami, kde pôsobila boli Hellgard (heavy power metal typu Edguy, Helloween) a HellArise (thrash/death). Kapela, ktorá ju preslávila bola samozrejme Nervosa – v nej sa ukázalo, že aj mladé dievčiny vedia robiť poriadne nasraný thrash metal.

Túto formáciu založila v roku 2010 gitaristka Prika Amaral a bubeníčka Fernanda Terra. K ním sa pridala Karen Ramos, ako druhá gitaristka. Približne o rok na to Karen odišla a prišla Fernanda. Karen žila mimo Sao Paola a tak nemohla pravidelne dochádzať na skúšky.

Zrodilo sa ,,thrash metalové trio poriadne divokých žien“

Prvé demo Time of Death nahrali v 2012 a k piesni Masked Betrayer natočili videoklip. Opäť nastala zmena. Formáciu opustila Fernanda Terra a namiesto nej prišla Pitchu Ferraz.

V máji 2012 podpísali zmluvu so známym rakúskym vydavateľstvom Napalm Records a v 2013-tom uzrel svetlo sveta ich debut Victim of Yourself.

Aj to pomohlo k tomu, že Nervosy sa stal celosvetový pojem. Dôkazom toho bolo aj niekoľko svetových turné. V 2016-tom a 2017-tom vystúpili aj na Slovensku – v už zmienenom klube Collosseum (zamilovali si naše Košice?).

O tom, aké je to byť členkou čisto ženskej kapely Fernanda povedala:

1: ,, Určite je to stále boj… Niekedy vstúpime na pódium a stane sa, že ľudia sa nám snažia ukázať, ako si máme nastaviť gitaru, alebo si myslia, že sme fanynky, a nie hudobníčky. Ale podľa mňa, dnes je to zo strany chlapov na metalovej scéne, produkcie a fanúšikov oveľa ústretovejšie. Všetci si všímajú, že nie sme len krásne tváre. Nie sme len objekty. Nie sme tu na to, aby sme scénu robili krajšou…“

Ženám, ktoré chcú robiť podobnú muziku odkazuje:

2. ,,Jednoducho sa venujte tomu, čo vás robí šťastnými. Žijeme v spoločnosti a myslím, že to platí pre všetkých, ale najmä pre ženy – ktorá nás ako celok núti myslieť si, že ak chceme byť úspešné, musíme robiť niečo, čo nám prinesie veľa peňazí. Ale ja som sa naučila, že mať reálny úspech a byť skutočne šťastný znamená viac. Vidím veľa ľudí, ktorí dostávajú veľa peňazí, za ktoré si môžu kúpiť veľa vecí, ale nie sú skutočne šťastní tam, kde sú. Držte sa niečoho, čo robíte radi.“

Nasledovníkom skvelého debutu bol album Agony z roku 2016. Obsahoval aj piesne ktoré vypovedajú o názoroch Fernandy na svet, ako Guerra Santa (proti zneužívaniu náboženstva), alebo Hostages, ku ktorej bol natočený hororový videoklip.

Posolstvom Hostages bola kritika zdravotníctva v jej krajine. Kvôli korupcii nie sú dofinancované nemocnice a pacienti umierajú v hrozných podmienkach. S Nervosou ešte natočila platňu Downfall of Mankind (2018).

Nervosa out, Crypta In

crypta

V roku 2020 šokovala Fernanda celý svet ohlásením odchodu z Nervosy. Podľa jej vlastných slov dôvodom bol veľký tlak (neustále turné). K tomu sa pridali aj problémy vo vzťahoch.

Fernanda hovorí:

3: ,,Naše vzťahy tam v Nervose už boli trochu napäté. Akoby trochu opotrebované v tom čase. Nič mimoriadne sa nestalo. Stáva sa to v priateľstvách aj v manželstvách a bola to taká normálna bežná vec.“

Taktiež Fernanda aj bubeníčka Luana milovali aj death metalový žáner. Crypta mal byť pôvodne bočný death metalový projekt, no nakoniec sa z nej stala nová plnohodnotná kapela. Echoes of the Soul, debut pod značkou Crypta, bol nahraný v zostave:

  • Fernanda Lira – spev, basa
  • Tainá Bergamaschi – gitary
  • Sonia Anubis – gitary
  • Luana Dametto – bicie

Sonia Anubis pochádza až z ďalekého Holandska. Tento rok však Cryptu opustila a z kapely je opäť brazílske trio. Avšak tentokrát death metalové.

Linky:
http://www.cryptaofficial.com/
https://www.instagram.com/cryptadeath/
https://www.facebook.com/cryptadeath/

Titulná foto: https://lnk.sk/dhhzANIMA NIGRA Photography, Foto Crypta: Renan Facciolo

Citáty:

  1. https://lnk.sk/dr14
  2. https://lnk.sk/dr14
  3. https://lnk.sk/tdu2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *