Ako dobre poznáte Daniho Filtha z Cradle of Filth?

dani filth spevak
Cradle of Filth, britská resp. v súčasnosti už medzinárodná kapela, zanechala výraznú stopu na svetovej metalovej scéne. Ich hlavným poznávacím prvkom je samozrejme spevák Dani Filth so svojím jedinečným hlasom.
dani filth spevak

Ako dobre poznáte toho speváka?

Občianske meno Daniho je Daniel Lloyd Davey.

Narodil sa 25. júla 1973 v britskom meste Hertford.

Ma ešte troch mladších súrodencov.

Keď mal 32 rokov, oženil sa s dievčinou Toni King. V súčasnosti sú rozvedení, no majú spolu dcéru Lunu Scarlet Davey.

Keď mal 18 rokov, zamestnal sa v čínskej reštaurácii. Potom to vyzeralo tak, že bude z neho novinár. Avšak namiesto stáže v novinách si vybral hudbu.

Jeho hlasový rozsah je 5 oktáv. Pre porovnanie taký Michael Kiske z Helloweenu má 4 oktávy.

Prvými kapelami kde hral boli Carnival Fruitcake, The Lemon Grove Kids, PDA, Feast on Excrement, Bondage Boys a Hash Gordon and the Drug Barons.

cradle of filth 2022

Cradle of Filth was born

V roku 1990 založil zoskupenie Burial, ktoré sa v 1991-vom premenovalo na Cradle of Filth.

Do dnešných dní je Dani jediným členom z pôvodnej zostavy a okrem Britov (Dani Filth – spev, Daniel Firth – basa) tam pôsobia aj Američania Donny Burbage – gitary, Zoë – klávesy, spev) a samozrejme Česi (Ashok – gitary, Marthus – bicie).

Prvé demo Invoking the Unclean uzrelo svetlo sveta v 1992-hom. Nasledovali ho ďalšie dve + splitko A Pungent and Sexual Miasma a v 1994-tom vydali prvý full album The Principle of Evil Made Flesh.

Zásadný album Cruelty and the Beast

Avšak platňou, ktorá im zabezpečila celosvetovú slávu bola Cruelty and the Beast (1998). Jej texty a venovali starej dobrej grófke Alžbete Báthoryovej.

Dani o ňom povedal: ,, Nechceli sme aby to znelo iba ako šesť muzikantov, hrajúcich sem tam s doprovodnými hudobníkmi. Chceli sme dať tomu kvalitu soundtracku.“  

Okrem toho bol to prvý album, kde sa Dani začal podpisovať ako Dani Filth. Na predošlých vystupoval ako Dani.

Dôkazom kvalít tejto nahrávky je aj to, že po jej vydaní, prvýkrát išli aj na americké turné.

Dani bol odmalička fascinovaný vampirizmom. V snahe oddeliť fakty o A. Báthoryovej od fikcie prečítal množstvo správ o nej a nazval ju ,,moja hrdinka“.

Počas práce na songoch pre Cruelty and the Beast sa Dani a jeho snúbenica údajne stretli aj s paranormálnymi javmi.

Obaja žili v starom dome v jednom anglickom meste, v ktorom v r. 1600 prebiehal hon na čarodejnice.

Samotný hlavný protagonista povedal, že duchovia, ktorí tam strašili, ho dojímali.

,,Malo to tam určitú atmosféru a má to na mňa vplyv,” uviedol pre Virus Mix. ,,Udialo sa tam veľa divných vecí. Pravidelne som v našom dome videl veci, ľudí, tvary alebo som cítil veci, keď nás navštevovali. Ja a moja snúbenica máme veľa mačiek a vždy sa na nejakom konkrétnom mieste úplne zbláznili bez nejakého konkrétneho dôvodu.“

Black Metal, satanizmus?

Keď sa na začiatku 90-tok dialo najväčšie podpaľovanie kostolov v nórsku, stalo sa, že aj v Anglicku vyhorel jeden starobylý kostol. Obvinili z toho Cradle of Filth.

Dani hovorí:

,,Urobil to nejaký chlapík dole v Colchesteri a obvinili nás z toho… Samozrejme, že to bolo smiešne. Odvtedy sa kamarátim s každým jedným človekom z tej scény a nepamätám si, že by mi niekto povedal: “Áno, bolo to naozaj skvelé”. Každý povedal: “Boli sme idioti, boli sme deti”. Môj kamarát býva kúsok od prvého vypáleného kostola v Bergene a vie, že je to idiotská vec.”

Členovia Cradle of Filth sa s black metalom ako takým veľmi nestotožňujú.

Bývalý gitarista Paul Allender povedal v roku 2006 pre magazín Terrorizer:

,, Nikdy sme neboli black metalová kapela. Jediná vec, ktorá tomu vyhovovala, bol make-up …pozrieš sa na Emperor a Burzum  – my sme tak nikdy nezneli.“

Samotný Dani Filth ma k súčasnému black metalovému hnutiu takýto vzťah:

,,Aké black metalové hnutie? Nikdy som tomu nerozumel. Bol som v ňom zapojený a poznal som väčšinu hlavných hráčov… Keďže som tiež z Anglicka, kde sme vynašli black metal s Venom a s Black Widow a Witchfinder General a všetkými týmito ďalšími kapelami, samozrejme Black Sabbath od samého začiatku. Nikdy sme nemali pocit, že sme s niekým spojení. Cítili sme sa ako jedna z mála kapiel, ktoré robili niečo ako my.”

Niektorí ľudia zvyknú nadávať Cradle of Filth do satanistov. K tomu možno prispelo aj tričko s nápisom Jesus is A C–nt.

cradle of filth jesus

Čo na tu tému uviedol Dani?

,,Myslím si, že je to smiešne. Bolo to anarchistické vyhlásenie. Nikdy sme si nemysleli, že sme satanisti. Pokladali sme to za vtipné, plakali sme. A keď to ten chlap vytlačil, plakali sme ešte viac…“

V 2008-mom vydali Cradle of Filth album Godspeed on the Devil’s Thunder (The Life and Crimes of Gilles de Rais), kde sa už vyššie zmienená Luna Scarlet Davey postarala o doprovodný vokál.

Okrem hudby sa Dani venuje aj filmu. Hral napr. v snímkoch Living With the Enem (1998) Never Mind the Buzzcocks (2001), Big Brother’s Big Mouth (2008). V roku 2003 poskytol hlas rovnomennej hlavnej postave v celovečernom animáku Dominator.

Netreba zabudnúť ani na film Cradle of Fear (2000). Dani tam hra ,,vyšinutého psychopata“, ktorý chce pomstiť smrť svojho otca.

V roku 2008 mu vyšla kniha bohato ilustrovaná kniha The Gospel of Filth: A Bible of Dekadence and Darkness, dokumentujúca život C.o.F..

Škótska death metalová kapela Party Cannon mu v roku 2021 venovala skladbu I Believe in Dani Filth.

Posledný album Cradle of Filth – Existence Is Futile vyšiel vlani pod hlavičkou Nuclear Blast.

Linky:
http://www.cradleoffilth.com/
https://www.facebook.com/cradleoffilth/?fref=ts
https://www.instagram.com/cradleoffilth/
http://www.youtube.com/user/cradleoffilthtv

Foto:
1. Titulná – More than Fest 2016 (autor Famine Killjoy)
2.3.: https://www.facebook.com/cradleoffilth/?fref=ts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *