Ponte Del Diavolo – Fire Blades from the Tomb

ponte del diavolo fire cover

ponte del diavolo fire coverPonte Del Diavolo je zoskupenie hudobníkov z Talianska,  ktorému začiatkom tohto roka vyšiel debutový album Fire Blades from the Tomb u vydavateľstva Season of Mist.

Toto francúzske vydavateľstvo zastupuje také veľké mená ako Rotting Christ, Abbath, či Vltimas, takže by bolo zvláštne, keby v prípade Ponte Del Diavolo triafali len tak na slepo.

A veruže nie. Bola to trefa do čierneho a to doslova, pretože táto pätica z Turína hrá poriadne temnú hudbu.

Už samotný názov kapely, ktorý v preklade znamená Diablov most, čo – to napovie.  Kto háda black metal, nie je ďaleko od pravdy.

Ohnivé čepele z hrobky

Na albume Fire Blades from the Tomb nájdete 7 skladieb okultného black/doom metalu, hoci ani táto škatuľka úplne presne nevystihuje to, čomu sa venujú títo diabolskí igrici.

Prepočuť sa nedajú vplyvy punku, gothic či dark wave. Charakteristickým a nezameniteľným prvkom je čistý ženský spev frontwomanky Erba del Diavolo. Napriek tomu, že sa len vzácne uchyľuje k harsh vokálom, jej prejav je mimoriadne démonický, explicitne živočíšny, no miestami aj krehko ženský.

Zvuk nahrávky je veľmi basový, dunivý a surový čo je spôsobené tým, že skupina má dvoch basákov. Jav veľmi zriedkavý, no efektný.

Nie úplne bežným je aj použitie basového klarinetu, či podivného elektronického bezdotykového nástroja, thereminu. To všetko dodáva Ponte Del Diavolo punc originality.

Posledná vec na albume je cover verzia skladby Weeping song od maestra dekadencie Nicka Cavea. Spraviť cover verziu, ktorá nebude len bezduchou kópiou originálu nie je jednoduché. No Ponte del Diavolo sa to podarilo na výbornú. Weeping song je dôstojnou bodkou za debutovým albumom, na ktorý môže byť táto talentovaná talianska grupa právom hrdá.

Konečný verdikt

Ak máte radi mystickú noir atmosféruneortodoxný doom/black metal s diabolsky dobrým ženským spevom, určite tento album neignorujte.

Lineup:

  • Erba del Diavolo – spev
  • Nerium – gitara
  • Krhura Abro – basgitara
  • Segale Cornuta – bicie

Tracklist:

  1. Demone
  2. Covenant
  3. Red as the Sex of She Who Lives in Death
  4. La Razza
  5. Nocturnal Veil
  6. Zero
  7. The Weeping Song (Nick Cave & The Bad Seeds cover)

Rok vydania: 2024

Vydavateľstvo: Season of Mist

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/PontedelDiavolo/
https://www.instagram.com/pontedeldiavoloband/
https://www.youtube.com/@pontedeldiavolo3847
https://open.spotify.com/artist/4mAfr0B2wgIFbVBUAv9btD
https://pontedeldiavolo666.bandcamp.com/album/fire-blades-from-the-tomb

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *