Galiba – Ozorovský Buldozér (EP)

galiba ozorovsky coverZa úplnú klasiku a súčasne aj elitu v slovenskej hudobnej scéne vtipného zamerania mám suverénne Horkýže Slíže (predpokladám že nie som jediný 😉 ).

Nechcem nikoho podceňovať a dopredu škatuľkovať, ale že pôjde o veselú záležitosť aj v prípade Ozorovského buldozéru z dielne Galiby mi napovedal samotný obal tohto EP.

Teraz už len záležalo, či ma ich hudba zmetie ako atómový výbuch a zvalcuje ako buldozér. (redakčný škriatok – pre pochopenie musíte vidieť vyššie spomínaný obal 🙂 )

Zábava od začiatku

Hneď prvá záležitosť Hoďte na nich sieť začne svižným riffom, pre celú skladbu označenie žánru skupiny rock´n´roll-thrash sedí ako zadok na nočník. Jedným dychom dodávam, že sa jedná o najtvrdšiu skladbu na albume, solídny thrash.

Text však paradoxne k mojim horným výrokom skôr komentuje politické dianie v našej krásnej republike. Druhý song Na mori si drží veľmi pohodovú atmosféru a chytľavý refrén o výhode námorníckeho života som si spieval aj pár dní po počúvaní. Potešilo aj krátke guitar solo.

USA rock´n´roll je vtipnou glosou krajiny, ktorá dala celému svetu demokraciu. Pre mňa ďalšia pohodová záležitosť. Štvrtá pieseň je cover s výstižným názvom 103 kokotov od skupiny Trauma. Originál sa mi vypátrať nepodarilo.

Nová verzia ma najviac zaujala sugestívnym spevom, ktorý ma úprimne dosť rozosmial – v dobrom. A na záver Inštrumentolka, prekvapivo záležitosť bez spevu a teda rýdzo inštrumentálna. Hudobne to je obdobné ako ostatné songy.

Najviac mi sedí prirovnanie thrash odľahčený pohodovosťou rock´n´rollu. Tvrdé a rýchle riffy sú odľahčené celkovou atmosférou, plus ak sa k tomu pridajú texty vzniká dosť príjemná a oddychová záležitosť.

Nedostatky?

Trochu ma mrzí nedostatok gitarových sól, a trochu väčšia kompozícia skladieb. Devízou je naopak mnohotvárnosť piesní ako celku na albume. Ani pri opakovanom počúvaní som nemal pocit, že sa mi CD zaseklo na jednom mieste, všetky songy sú dobre rozlíšiteľné

. Tento problém som párkrát zažil pri podobne zameraných kapelách, a nie je to práve niečo, čo by malo svoje miesto v mojom krv pumpujúcom srdci.

Teraz niečo k textom. Ak mám byť úprimný tak slovenské kapely spievajúce o zlej politickej situácii, ktoré mám rád by som zrátal možno na prstoch jednej ruky. Prvoplánovosť, vulgarizmy a ,,nenávisť“ na úkor účelu taktiež moc nemusím.

Verdikt

Galibe sa však podarilo vtipne a hlavne trefne udrieť klinček po hlavičke. Námornícky hymnus by rovnako nemusel nikoho uraziť, skôr naopak pohladiť na strápenej duši a rozveseliť ju. Záležitosť ohľadom 103 pánskych pohlavných orgánov a názor na ňu bude zrejme kolísať v názoroch, a ako som už spomínal spev, ten to u mňa vytiahol do prijateľnej roviny (hovorím o skladbe ako celku).

A slovko na záver, Ozorovský buldozér má jednoznačne čo ponúknuť. Nejedná sa o debut Galiby, avšak pre mňa bolo spomínané EP prvotinou z ich strany. Zaujal ma však natoľko, že v blízkej budúcnosti určite ,,skontrolujem“ aj zbytok ich tvorby. So všetkými plusmi a mínusmi, a s prihliadnutím, že hodnotím len 5 pesničiek to dnes vydá za 4/6.

Lineup:

  • Maroš Van Potkan – gitara, spev
  • Dušan Gyťo – basa, spev
  • Hugo Davidson – bicie

Tracklist:

  1. Hoďte na nich sieť
  2. Na mori
  3. USA Rock´n´roll
  4. 103 kokotov (Trauma cover)
  5. Inštrumentolka

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Potkanov Kabaret

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/galibaband
Bandzone: http://bandzone.cz/galiba

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *