Dereš – ,,Materiál na CD sme začali pripravovať pár rokov dozadu…”

 deres 201629. októbra tohto roku sa na našej metal/rock scéne stala významná vec. Približne po 30 rokoch od svojho založenia vydala svoj debutový album kultová kapela Dereš z Bratislavy. Okrem známych hitov ako Na Pánske, Na Ženské na ňom nájdete aj úplne nové skladby. Ako sa sluši a patrí nechýbal ani veľkolepý krst. Viac už členovia kapely v nasledujúcom rozhovore:

Zdravím všetkých… Koncom októbra ste konečne po 30 rokoch fungovania pokrstili svoj debutový album, na ktorý Slovensko dlho čakalo. Aký je to pocit?

Ivan : Je to super. Konečne máme v ruke aj niečo, čo po nás zostane. Mrzí ma však, že sa toho nedožil Šešo 🙁

Martin: Pre nás je to fantastický pocit. Myslím si, že fanúšikovia a aj my sme si zaslúžili album.

Veľkolepý krst

Ako ste spokojní so samotným krstom (čo sa týka účasti a podobne)?

Aty:: Účasť na krste bola absolútne fantastická, tak isto aj nálada. Vážime si to, ďakujeme každému kto prišiel a tešíme sa na ďalšie koncerty.

Ivan: Myslím, že dopadol celkom dobre. Ja osobne som chcel krst komornejšieho charakteru, ale chalani ma prehlasovali 😉 Som rád, že prišlo aj dosť ľudí.

Vojto: S krstom som ja osobne nadmieru spokojný, organizácia šľapala a došlo aj nadmieru fanúšikov.

deres metal 2016

Príprava albumu

Prvé čo som si všimol pri počúvaní albumu je to, že na zvuku ste si dali skutočne záležať. Porozprávajte niekto o priebehu nahrávania a podobne?

Martin: Materiál na CD sme začali pripravovať pár rokov dozadu a vrátili sme sa k rozpracovanému materiálu v roku 2015. Podohrávali sme chýbajúce party a začali sme hľadať zvukára, ktorý by to celé zmixoval podľa našich predstáv.

Skúsili sme viaceré štúdiá a nakoniec sme vybrali ostrieľaného majstra zvuku Jana Machúta, ktorý z nášho materiálu vyťažil maximum. Vyskúšali sme si nový model mixáže, pri ktorom sme materiál na mix posielali cez cloud a Jano Machút nám vždy najprv poslal prvú vzorku mixáže, ktorú sme spoločne pripomienkovali a potom sme už prišli do štúdia na takmer hotovú vec a dokončili ju.

Na tom CD1, ktoré je vlastne samostatným albumom sú umiestnené len znovuznahraté staré skladby, alebo je tam aj niečo úplne nové?

Ivan: Znovu nahratá je iba skladba Zlatý vek, kde z pôvodnej ostal iba text a melódia spevu.

Martin: Okrem 3 vecí z minulosti, ktoré sme ale prearanžovali sú na CD1 samé novinky. Tie prearanžované veci sú však zmenené úplne od podlahy, takže sú vlastne nové.

Staré skladby

Čo sa týka výberového CD2 (nahrávky 1988-2009) umiestnili ste tam všetko čo ste umiestniť chceli, alebo existujú skladby z toho obdobia na ktoré neostalo miesto?

Martin: Na CD2 sme dali všetko, čo sme dokázali zohnať a bolo v použiteľnej kvalite. Dereš nahral ešte jednu štúdiovú nahrávku v pôvodnej zostave v roku 1986. Táto sa však stratila a neboli sme schopní ju zohnať.

Budú aj nejaké klipy k nemu?

Aty: Minimálne jeden klip určite spáchame. Naše CD si to zaslúži a zaslúžia si to aj naši fans minimálne za trpezlivosť.

Na facebooku som videl komentáre ľudí, ktorí žiadali aj LP verziu Vášho debutu. Je také niečo v pláne?

Martin: Tých dopytov po vinyle nie je až tak veľa a výroba LP na vinyle je finančne dosť náročná. Uvidíme ako pôjde predaj CD a možno v budúcnosti pripravíme aj vinylovú verziu albumu.

Pokračovanie?

Máte už zložené aj nejaké úplne nové skladby a ak áno, dalo by sa povedať kedy môžeme očakávať nejaké ďalšie albumy?

Vojto: Áno ,máme aj nejaké nové veci ktoré sme zámerne nedali na toto CD a zrovna dnes som komunikoval s textárom Martinom Sarvašom a máme prisľúbené textovanie….

Ivan: Máme rozpracovaných ešte pár skladieb a ja by som chcel určite ešte nahrať aj niektoré staré, ktoré sme hrávali na koncertoch, ale kedy to bude neviem. Dúfam, že nie zasa o 30 rokov 🙂

Vystúpenia

Je v pláne aj nejaké špeciálne turné na budúci rok?

Aty:: Neviem či sa to dá nazvať turné i keď viem, že je teraz v móde používať toto slovíčko. Ja osobne by som to tak nenazval. Podľa mňa, ak niekto hrá raz/dva krát za týždeň, nie je to určite turné. DEREŠ bude v každom prípade hrať koncerty. Chceme obehnúť väčšinu klubov na Slovensku a potom aj v Čechách. Začíname od februára.

Ivan: V našom pláne je zahrať v lete na na pár dobrých  festivaloch.

Plánujete aj koncerty v Českej republike?

Martin:  Ak bude dopyt po našej hudbe v Čechách, tak sa tam určite ukážeme.

Nehudobný život

Čomu sa venujú členovia Derešu v civilnom, mimohudobnom živote (zamestnania, záujmy, záľuby)?

Martin: Všetci chodíme do práce a venujeme sa rodinám. To málo času čo ostane sa snažíme venovať Derešu.

Vojto: Ja pracujem vo firme, ktorú sme založili v podstate hneď po revolúcii a venujem sa oblasti finančníctva a poisťovníctva. Na rockera trochu neobvyklé, ale dosť ma to svojho času zahltilo. Ale teraz už prišiel čas aj na zábavu a to je hranie

Keďže na scéne pôsobíte už cca 30 rokov, neuvažovali ste niekedy o vydaní samostatnej knihy o histórii kapely a tak?

Vojto: Niekedy keď počujem že legendy tak sa aj pousmejem, takže za mňa – kniha určite nie 🙂

Ste v styku aj s bývalými členmi? Mám namysli hlavne ľudí ako Mário Valent, Miroslav Kopačka…

Martin: Majo Valent a Rado Orth zahrali aj na krste. S ostatnými členmi sa už príliš nestretávame.

Slovenská scéna

Sledujete aj súčasnú rock/metalovú scénu. Ak áno viete povedať o nejakých kapelách, ktoré vás v poslednom čase fakt zaujali?

Aty: Úprimne, nesledujem SK scénu veľmi pozorne, popri práci a hraní na to nie je priestor, ale čas od času sa ku mne dostane niečo dobré a som strašne rád, že SK scéna sa opäť prebúdza a vznikajú zaujímavé projekty.

Dobrým príkladom sú skupiny ktoré vystúpili našom krste. SUNITY, ACES a JANESESSION sú skvelé skupiny a verím že pôjdu rýchlo dopredu. Zahraničie neriešim, tam je toho toľko, že nemá zmysel o tom debatovať.

Vojto: Fajn otázka.. Nedávno som ju zrovna dostal v jednom rockovom rádiu a pochválil som sa, že som nečakane od manželky dostal nové CD kapelky MUSE a bol som veľmi milo prekvapený ako im to hraje 🙂

Čo sú podľa Vás najväčšie problémy Sk scény?

Aty: Problémy hudobnej scény na Slovensku sú hlavne v neschopnosti verejnoprávnych médií podporiť pôvodnú slovenskú tvorbu, umelcov čo sa snažia na Slovensku niečo vytvoriť a je jedno v akom odbore či štýle.

Každý má právo na ten “svoj” kúsok mediálneho času – samozrejme, ak je jeho tvorba kvalitná, ale naše ministerstvo kultúry a verejnoprávne médiá – ktoré mimochodom žijú aj z daní umelcov, na to serú.

Komerčné médiá ich nemôžu suplovať- to je kšeft, obchod, oni hrajú skutočne len to čo im prinesie zisk – aj keď sa to veľmi často nedá počúvať. Tých problémov je však samozrejme viac, ale to je na knihu…

Ok tak to je záverečná otázka. Nesmierne ďakujem Vám všetkým za rozhovor, prajem veľa úspechov a poprosil by som o nejaký ten záverečný odkaz pre čitateľov.

Všetci: PÁNI BARÓNI NECHCEM ŽIŤ TAK, TO RADŠEJ PôJDEM SI ZBÍJAŤ.

Foto: Vít Fila

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.deres.sk/
https://www.facebook.com/deresband/?fref=ts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *