Rozhovor s Romanom Zapadlom, bubeníkom Scelet zo dňa 14.7.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdravím Roman, ako sa darí?

Roman Zapadlo: Ahoj, ale jo jde to 😉

V akom stave je nahrávanie vášho nového albumu?

Roman Zapadlo: Máme natočenou kompletní rytmiku a právě se Koláč potí u kytar. Jde to pomalu, ale jde to.

Čo by si nám mohol ohľadom tohto albumu povedať a čím sa tento album bude líšiť od vašich predchádzajúcich albumov?

Roman Zapadlo: Myslím, že je to logické pokračování v naší tvorbě a asi největší rozdíl je v tom, že na tomto albu se už Paťan tolik autorsky nepodílí, i když bychom byli rádi, aby tam ještě 2 jeho skladby byly. Jinak se stále držíme své linie s důrazem na melodii.

Podľa mojich informácii budú všetky skladby spievane anglicky, čo bolo dôvodom tohto rozhodnutia?

Roman Zapadlo: My proti češtině opravdu nic nemáme, ale přeci jenom je naše muzika v anglickém znění úplně něco jiného. Dělali jsme i pokusy s novými písničkami a češtinou, ale musím říct, že když máš srovnání, tak je volba jasná.

Kto zložil najviac muziky pre album?

Roman Zapadlo: Pro tuto desku jasně vede Koláč, Paťan (pokud se s ním dohodneme) bude mít autorství u 2 skladeb. Jinak obecně platí, že hudba Sceletu byla a je hodně kolektivní dílo. Koláč přinese nějaký nápad a my ostatní mu to tak všechno překopeme, že je z toho nakonec úplně něco jinýho 😉

Aké témy budú obsahovať texty?

Roman Zapadlo: No texty jsou ve fázi zrodu, určitě to nebude tématická deska, takže si myslím, že to bude taková všehochuť ze života. A jak znám Koláče zase tam bude něco o ženských.

Skladby na predchádzajúcom albume obsahovali aj veľa sláčikových partov. Môžeme niečo podobne očakávať aj na novom albume?

Roman Zapadlo: Tak určitě bychom byli rádi, aby tam nějaké ty živé smyčce byly, ale necháváme to otevřené do doby, než bude vše ostatní natočeno, abychom pak posoudili, jestli se tam hodí a udělali na ně aranže.

Vášmu spevákovi Sysákovi kritici v minulosti často vyčítali slabú výslovnosť angličtiny, ako je na tom teraz?

Roman Zapadlo: Myslím, že je na tom podstatně líp, přeci jen anglické skladby hrajeme od roku 2006, takže je to snad znát.

V ktorom štúdiu prebieha nahrávanie daného albumu a kto sa vám postará o jeho vydanie? Bude album šírený aj v zahraničí?

Roman Zapadlo: Tentokrát jdeme pro nás novou cestou. Pořídili jsme si vlastní nahrávací studio a točíme vše sami. Až budeme mít vše nahrané, rádi bychom našli nějakého producenta, který by nám to pomohl dát celé do kupy, ale to je zatím daleko. Album opět vydáváme ve své režii. A i jako naše předchozí alba bude i k legálnímu stažení v plné kvalitě na portále Rock Palace, tam by měl fungovat i prodej pro zahraničí.

Máte už aj nejaké konkrétne predstavy o videoklipoch?

Roman Zapadlo: Tak to je zatím ještě daleko, ale určitě bychom rádi náš nový videoklip svěřili opět Ondrovi Vavříčkovi, což je mistr ve svém oboru.

Ako bude vyzerať turné k danému albumu?

Roman Zapadlo: Nebudeme dělat nějaké zvláštní turné, ale díky agentuře HARDSTONE, pod jejímiž křídly jsme, si určitě zahrajeme spoustu koncertů po boku slavných kapel.

Zavítate v rámci turné aj mimo vašej rodnej krajiny?:-)

Roman Zapadlo: Vše záleží na tamních pořadatelích, pokud bude z jejich strany zájem není problém zavítat kamkoliv.

Aké bolo vystúpenie na tohtoročnom Bassinferfeste?

Roman Zapadlo: Basinfirefest je pro nás příležitost zahrát si na opravdu velkém festivalu a vždy ji rádi využijeme, protože jde opravdu o rockový až metalový fesťák. Letošní ročník bohužel velice poznamenalo špatné počasí. Zima, mokro, bláto, bylo to opravdu „hard core“, ale i tak se s tím pořadatelé poprali a i fanoušci vydrželi až do neděle, kdy jsme hráli svůj set my. Reakce lidí byla super a doufám, že se na „Basin“ zase někdy podíváme, stojí to fakt za to. A moje největší hvězda, to byli jasně Freedom Call.

Kedy opäť zavítate na Slovensko?

Roman Zapadlo: Na Slovensku jsme odehráli 4 koncerty a pokud nás někdo pozve, sbalíme „cajky“ a jedeme 😉

Hrávate na koncertoch aj skladby z vašich demo CD ako napr. Dlouhý čekání, Zajetí?

Roman Zapadlo: No z prvního dema nehrajeme dnes nic, tenkrát jsme ještě ani neměli v kapele klávesy, takže bychom to museli celé nějak přearanžovat a na to nám zatím nějak nezbyl čas. Ale na oslavu našich 20. narozenin určitě něco oprášíme. Jinak skladbu Úděl psanců z našeho 2. dema máme na repertoáru dodnes.

A keď spomínam to Zajetí, raz som sa pýtal na vašom webe, kto tam spieval a dostal som odpoveď, že asi ma to prekvapí, ale, že tam spieva Sysák. Ako je to možné, veď tam má totálne iný hlas ako na neskorších skladbách?

Roman Zapadlo: Opravdu to zpívá Sýsák, ale hlas má jiný hlavně pro to, že jsme měli podladěné kytary a tím zní vše hutněji a tvrději. Když jsme se pak s klávesami vrátili k normálnímu ladění znělo to už úplně jinak.

Vychádza skladba S tebou, o ktorej musím povedať, že jej text je jeden z najkrajších metalových textov čo poznám :-), zo skutočnej udalosti? Zaznieva ešte na vašich koncertoch?

Roman Zapadlo: Skladba S tebou, byla vůbec nejrychlejší písnička z našeho prvního alba. Hudba i text je od Koláče a tady je vidět, že na nějaké dlouhé vyznávání Koláče neužije. Skladbu jsme hrávali dlouhá léta, ale je fakt, že co s námi hraje Pavel Farský, tak jsme ji nehráli. Určitě ale zase zazní na nějakém našem větším koncertu.

Spomenul by si si na tvoj najzábavnejší zážitok počas koncertovania?

Roman Zapadlo: No legrace jsme za ta léta zažili opravdu hodně, dnes si člověk pamatuje hlavně trapasy, ať už jsme jednou kvůli jídlu prošvihli náš set na festu (bylo to zrovna na Slovensku), několikrát nám hrozili domorodci, kterým se zdálo, že je to moc nahlas a tak podobně.

Čomu sa venujú členovia Scelet v súkromnom živote?

Roman Zapadlo: Poslední studující je u nás už jen Lída, jinak ostatní makáme až se z nás kouří. Já dělám technika ve Škoda auto, Koláč je programátor, Sýsák šéfuje firmě na výrobu cyklosoučástek a Pavel v továrně vyrábějící hydrauliku.

Minulý rok ste absolvovali niekoľko personálnych zmien, čo bolo ich dôvodom? Ako sa udomácnili noví členovia?

Roman Zapadlo: Vloni  u nás proběhla jen jedna personální změna a sice od nás odešel Paťan, který s námi hrál od roku 2001 a byl to i autor mnoha našich skladeb. Šel za štěstím a dostal laso od ambiciózní kapely. Dnes už ovšem ta kapela neexistuje. Začali jsme hledat nového klávesáka a najednou Lída přivedla svého bratrance a bubeníka z její kapely „Recycled Indigo“ Pavla Farského. Nejdřív jsme na ni nevěřícně koukali, proč nám vede bubeníka když potřebujeme klávesáka, ale jen co se Pavel dotkl kláves, věděli jsme, že je to on!

Čo by si mohol povedať o týchto menách:

Roman Zapadlo:

Jörg Michael: můj osobní vzor, jeho styl hraní prostě miluju

Mike Teranna: neskutečná bubenická sopka

Anders Johansson: zase takovej jeden, kterej se s paličkama snad narodil, má fakt skvělou techniku

Dani Löble: prostě paráda a na poslední desce Helloweenů jsou bicí opravdu skvělý 🙂

Roger Taylor (Queen): Queen je prostě klasika a tenhle pán má takovou techniku hraní a tolik energie, že mu to všechno jen závidím….

Od mnohých ľudí som počul kritické vyjadrenia na českú heavy/power metalovú scénu, s čím  osobne ja nesúhlasím a metalová scéna je vec, ktorú vám závidím. Čo si o tom myslíš?

Roman Zapadlo: Nemyslím, že by u nás nebyly kvalitní kapely, pokud hledáš tak najdeš, bohužel o mnoha skvělých kapelách se obecně neví i když hrají skvělou muziku. Asi nikdy nebudeme žádná velmoc, ale myslím, že na to jak je ta naše republika malá, tady je co poslouchat.

Kde vidíš budúcnosť kapely Scelet, v priebehu nasledujúcich rokov?

Roman Zapadlo: Co se týká Sceletu, tak my půjdem dál svou cestou, budeme dělat muziku co nás baví a pokud se to bude líbit i ostatním budem jen rádi 😉

No tak Roman ďakujem, že si si našiel na mňa čas, prajem všetko dobré a tradične ťa poprosím o odkaz pre čitateľov môjho webu.

Roman Zapadlo: Já děkuji též, budu se těšit na nějaké setkání ať už u Vás na Slovensku, nebo u nás doma a jen co bude naše deska na světě pošlu Ti ji na recenzi 😉

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.scelet.cz/
Bandzone: http://bandzone.cz/scelet

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *