Kapely v podobe v akej ich už (najskôr) nikdy neuvidíme III.

A máme tu ďalší diel seriálu o zaujímavých zostavách kapiel. Tentokrát sa pozrieme aj na bandy od našich západných susedov a taktiež načrieme trochu aj do extrémnejších metalových vôd.

 

1. Citron

Citron je česko-slovenskou heavy metalovou legendou. Ako vieme, boli prvou formáciou, ktorá v komunistickom Československu nahrala heavy metalový album s príznačným názvom Plní Energie (1986). Okrem toho mali aj privilégia o akých sa mnohým československým metalovým kapelám mohlo len snívať.

Vo veľkom hrávali koncerty v západnej Európe a v Nemecku spolupracovali s producentom Janom Němecom, človekom ktorý bol v kontakte s vtedajšou nemeckou metalovou špičkou (napr. mixoval Walls of Jericho od Helloweenu).

No nejakou personálnou stabilitou sa rozhodne nevyznačovali. Taktiež ich postihli úmrtia členov. V roku 1997 zomrel gitarista Jiři Kvita a v roku 2013 sa odobral na druhý svet spevák S. Hranický – jeho hlas ste mohli počuť na spomínanom Plní Energie.

Ešte počas Standových zdravotných problémov (2012) sa do Citronu vrátil spevák František Michalík zvaný ,,Fany“ (naspieval platňu Vypusťte psy! z roku 1990). Spolu odohrali niekoľko koncertov. Zo začiatku len ako záskok, no nakoniec začali hrať trvalo. Všetci očakávali aj nový album.

Ten nikdy neuzrel svetlo sveta – väčšina zostavy nakoniec založila bandu Limetall (pôvodne sa písali ako Limetal) a do Citronu sa vrátil spevák Láďa Křížek a partiu Křížek/Pařízek doplnili hráči vybraní cez konkurz.

No svedčalo im to aj s Fanym – čo poviete?

P.S.: Limetall po istej dobe skladby z dôb Citronu vyradili zo setlistu.

2. Rimortis

Kto má rád melodický power metal s česky spievanými textami určte pozná aj Rimortis. Vznikli v roku 1998, majú na konte osem albumov, množstvo odohratých koncertov. Členovia sa striedali veľmi často, no do pamätí fanúšikov sa určite vryl spevák Milan Hloucal. V Rimortis pôsobil od roku 2001.

Tesne pred natáčaním platne Ozvěny minulosti mal veľké hlasové problémy a nakoniec v roku 2017 odišiel a stiahol sa z hudobnej scény. Ozvěny naspieval Ladislav Spilka. Ten sa tiež dlho neudržal v zostave a tento rok ho nahradil Jaromír Bartoš.

Týmto videom z festivalu Masters of Rock 2012 si zaspomíname na zostavu s Milanom. Okrem Milana a Vaška (basáka a leadera) hrajú Pavel Pokorný (gitara) a Jan Kozák (bicie).

3. Scelet

Scelet sú trochu staršími žánrovými kolegami Rimortis. Nazývaní boli aj ,,Stratovarius z pod Krkonoší“. Vznikli v roku 1993 v meste Hostinné, na konte však majú iba dve plnohodnotné albumy – Labyrint (2004) a Žít v Ozvěnách (2006). Pripravovali aj pokračovanie Žít v Ozvěnách – nasledujúci počin mal byť komplet v angličtine. V roku 2012 sa pre problémy speváka asi na dva roky odmlčali.

V 2014-tom spravili par akcii a opäť utíchli a sú ticho až doteraz. Škoda.

4. Accept

Títo legendárni Nemci v roku 2009 prekvapili všetkých fans keď ohlásili reunion. A ešte viac možno prekvapili tým, že na reunione sa nepodieľal spevák Udo Dirkschneider, ale Američan Mark Tornillo.

K Markovi a Wolfovi sa pridali dvaja ľudia z klasických ,,accepťackých“ albumoch – teda Herman Frank (Balls to the Wall 1983), Peter Baltes – zakladajúci člen Accept (hral tam v rokoch 1976-1989 a nahrával rovnomenný debut z roku 1977, I m a Rebel v 1980, Breaker 1981, Restles and Wild v 1982, Balls to the Wall v 1983, Metal Hert 1985) a bubeník Stefan Schwarzmann.

Výsledkom bol album Blood of the Nations (2010). No v období rokov 2014-2018 väčšina členov opäť poodchádzala a Wolf s Markom sa museli poobhliadnuť po novej krvi.

Zostavu z Blood of the Nations si pripomenieme klipom k skladbe Teutonic Terror.

5. Iron Maiden 

Roky 1992/1993 boli pre svetovú hard/heavy scénu ťažké. Tri klasické kapely Helloween, Judas Priest a Iron Maiden stratili svojich frontmanov. Bruce Dicikinson bol vystriedaný Blazom Bayleym. Samozrejme aj tu sa fanúšikovia rozdelili – jedni ho prijali, ostatným chýbal Bruceov, takmer operný štýl spevu. No albumy The X Factor (1995) aj Virtual XI (1998) majú dačo do seba. Čo poviete?

6. Saxon

Jedna z popredných NWOBHM kapiel Saxon patrila k tým šťastnejším. Speváka Biffa Byforda si udržali po celý čas pôsobenia. Biff spolu s gitaristom Paulom Quinnom fungujú v spolu od vzniku Saxonu – teda od 1978-meho. No postupne sa od nich oddelili gitarista Graham Oliver (1995) a basák Steve Dawson (1986).

Chuť hrať heavy metlovú muziku však nestratili a vyriešili to ,,šalamúnsky“. V roku 2000 založili zoskupenie s názvom Oliver/Dawson Saxon.

Tu sú Saxoni ešte pred rozchodom.

7. Obscura

V Nemecku sa neurodili iba Scorpions a zaujímavé heavy/power metalové kapely. V Mníchove v 2002-hom vznikla zaujímavá parta Obscura, hrajúca progresívnu odnož death metalu. Jednou z hlavných udalosti tohto roka bol rozpad ich zostavy – odišli šikovný gitarista Rafael Trujillo a basák Linus Klausenitzer. Obaja sa rozhodli pokračovať pod novou značkou – Obsidious.

My sa však pozrieme na video, kde uvidíme koncert so zostavou z prvého albumu Retribution

8. Six feet Under

Táto americká death metalová banda bola sformovaná v 1993-ťom, pôvodne ako bočný projekt speváka Canibal Corpse – Chrisa Barnesa a gitaristu Allena Westa pôsobiaceho v tej dobe v Obituary. No ich spolupráca dlho nevydržala a aj ostatní spoluhráči sa často menili.

Čiže ak ste milovali ľudí ako Allen West, Terryho Butlera, Grega Galla ste odkázaní iba na počúvanie starých albumov a ak ste zvedaví na ich výkony na pódiu tak na videa. Napr. na toto:

Zdroj: www.metal-archives.com

Titulná foto: Citron, Masters of Rock 2012,  reprofoto Youtube/goldmetal99

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *