Rozhovor s Karlom Vodičkom, bubeníkom Kernu, zo dňa 1.1.2012

nov

Zdravím Karol, ako sa máme? Prajem Šťastný Nový rok Tebe a celej kapele Kern. Ako ste prežili Silvestra?

Karel: Prožili jsme ho každý doma – v mezích normálu. Tím mám na mysli cca láhev Tullamore a láhev vína na jednu osobu 🙂

Vy ste sa min. rok rozhodli po istej odmlke vrátiť na koncertné pódia. Kto mal na tom najväčšiu zásluhu?

Karel: Nechci si moc fandit, ale asi já 🙂

Podľa mojich informácii, jedným z dôvodov ukončenia činnosti bolo to, že váš vtedajší spevák Jaroslav Kronek si našiel dobré platený flek na Pražskej Burze. No teraz vidím, že funguje v kapele Al Band. Prečo sa nezúčastnil vášho reunionu?

Karel: Vůbec nic nevím o jeho aktivitách na Pražské burze a vím, že funguje v kapele Alband. Nabídku na fungování v Kernu ode mě osobně několikrát dostal, ale reagoval tak, jak reagoval. Rozhodnul se pro fungování ve své kapele.

Vidím, že okrem nového speváka Pavla Vaceka, máte v zostave aj nového basáka Romana Kupcíka. Ako ste na nich natrafili a ako sa udomácnili v zostave?

Karel: Pavel Vacek je můj kamarád už asi 15 let a jezdil s námi už kdysi dávno jako zvukař. Mimo jiné je výborný muzikant a hrál v několika kapelách u nás i v zahraničí. Ten mě napadl hned po Kronkově odmítnutí. Romana Kupčíka jsem si vyhlédl na Silvestra cca před 7 roky. Hrál s kapelou a moc mě zaujal. Když Libor Machata taktéž odmítl účast v Kernu, tak Roman byl jasná volba. Udomácnili se až moc rychle a to ve všech směrech…

Aký máš pocit z minuloročných koncertov? (Neviem ja som vaše koncerty nemal možnosť zažiť, ale od známych som počul, že na Vašich posledných koncertoch pred skončením činnosti ako si chýbala energia).

Karel: Jestli nám chyběla energie, nemohu posoudit. Je to ale možné – byl to asi důvod přerušení činnosti. Koncerty v roce 2011 byly z naší strany plné očekávání, jak fans přijmou nové členy. Zdálo se mi, že kapela s postupujícím časem, hraje v čím dál, tím lepší formě.

Konec roku nás zastihl myslím ve vynikající kondici. Např. koncert v Brně se hodně vyvedl a byl výborně přijat i fanoušky. Proto jsme se rozhodli v příštím roce pokračovat dále a pracovat na novém materiálu.

Hrávate na koncertoch aj moju najobľubenejšiu skladbu od vás Sprinter?

Karel: Sprintera nehrajeme.

Čo chystáte na tento rok?

Karel: Chystáme řadu dalších vystoupení, a to hlavně přes letní sezónu. Do května budeme připravovat nové CD.

Aj keď je to zrejme ešte skoro, ale vedel by si povedať niečo k štýlovému zameraniu nového albumu, resp. nových skladieb? Lebo vaša kapela bola taktiež známa aj štýlovými kotrmelcami.

Karel: Stylově chceme dodržet postupy jako např. v letech 1983 – 1990. Akorát zvukově to chceme posunout blíže k současnosti.

Mohol by si uviesť najzábavnejšiu príhodu, ktorú si zažil počas svojej muzikantskej kariéry?

Karel: Těch příhod bylo hodně a těžko mohu nějakou preferovat. Hodně mě pobavila příhoda v roce 1986 za komunismu. Narvaný sál a v první řadě pěkný děvče. Dělala bordel, o pauze přiběhl do šatny chlap a držel to děvče.

Byl to tajemník KVKSČ a řval na nás: „To je moje dcera a nebude poslouchat takový dlouhovlasý šmejdy. Postarám se o to, abyste si u nás už nikdy nevrzli“. Pak jsme si tam opravdu dva roky nevrzli, a to v celém východočeském kraji. Ten kokot byl tajemník východočeského kraje KSČ.

Ako si spomínaš na svoje muzikantské začiatky?

Karel: Máma mi koupila bubny Amati za 1500,-. Byl tam jen kopák, bubínek, jeden činel a hihat. Mně to stačilo. Poslouchal jsem v cívkovém magneťáku pořád dokola Deep Purple a zkoušel to hrát. Až později mi došlo, že bubeník v této kapele patří do světové extratřídy a nemám sebemenší šanci. Věci od DP jsem mnohem později s úspěchem hrál u jiných kapel.

V čom spočíval rozdiel medzi hraním v dobe, jak ste vy začínali, a teraz, a ako ste pociťovali problémy zo strany vtedajšieho režimu?

Karel: To je na dlouhou diskuzi. Doba, kdy jsme začínali a dnes se nedá vůbec porovnat. Tehdy nebylo nic – aparatury, nástroje, nahrávky, odborná literatura, notace, DVD atd. Dnes si muzikant může koupit ihned vše. Pouze talent se koupit nedá.

Problémy ze strany režimu byly na denním pořádku. Policie nám byla neustále v patách, pořád jsme něco vysvětlovali a později nás hodně navštěvovali na koncertech. Bylo nám to ale úplně jedno.

Ako vyzerali tzv. prehrávky na ktorých ste sa v tomto období zúčastnili aj vy?

Karel: Přehrávky v kritických letech – 1982 – 1984 byly můj nejhorší zážitek. Černá můra. V prvním pokusu měla komise za úkol zlikvidovat Kern, Titanic a Krabat. Krabat zarazili ihned, Titanic prošel a my jsme dostali třetí třídu, což bylo nejvyšší ohodnocení.

Za dva měsíce nato jsme byli pozváni opět na přehrávky. Bylo nám to divné. Komise se rozšířila na cca deset členů – jeden diletant vedle druhého. Nemusím podotýkat, že to byli kovaní komunisté. Chtěli nás zlikvidovat. Nutili nás hrát z not a mysleli si, že nás dostanou. My jsme ale byli celkem znalí notace, tak jsme neměli problémy.

Repertoár musel být tvořen z 90 % tvorbou z východního bloku. Vůbec nepřipadalo v úvahu zařadit do playlistu nějakou kapitalistickou kapelu. Tak jsme např. pod skladbu od Deep Purple, psali Omega z Maďarska a text byl česky. Věděli jsme, že ti chlapi o muzice neví vůbec nic. Přesto nám sundali peníze na potupnou první třídu. Takto hráli v podstatě jen začínající kapely.

Tehdy jsme napsali odvolací dopis na krajský výbor KSČ. Komedie pokračovala dál a šli jsme opět na přehrávky. Tam jsme opět vybojovali třetí třídu. A tak to šlo pořád dokola. PS: Jako bonbónek mohu uvést, že největší kokot z tehdejší komise se po revoluci stal členem naší agentury, pod kterou jsme hráli.

Na jedné schůzi nás dával na příklad cílevědomé kapely. Tak jsme ho veřejně sejmuli. Když jsme šli na profesionální přehrávky, tak to straníci povýšili ještě o politický pohovor. Ten byl noční můrou všech muzikantů.

Zažili ste aj hrávanie na vtedajších festivaloch politickej piesne?

Karel: Ano zažili. Hráli jsme např. v Brně Líšni v Mariánském údolí. To byla komunistická slavnost č. 1 u nás.

Prodávaly se tam i banány, pomeranče atd. J. Chodilo tam neuvěřitelných 200 tisíc lidí. Hráli jsme také na Dožínkách, Hornických slavnostech atd. Rádi na to ale vzpomínáme, protože bylo všude mraky lidí, hodně jídla a pití.

Existoval nejaký spôsob, ako existovať bez prehrávok, poprípade nezúčastňovať sa politických piesní. (Neviem, čítal som, že napr. naša Tublatanka sa tomu úspešne vyhla tak aj pre to sa pýtam) 

Karel: Žádný jiný způsob neexistoval. Kapela musela mít přehrávky. Přehrávky byly jednou za rok povinné. Jestli Tublatanka odmítla, či ne politické písně nevím, ale vím jistě, že Maťo Ďurinda, patřil k největším rebelům na Slovensku. Měli s ním vždy těžké pořízení. Oni ale byli hodně slavní, a tak na kapelu komunisté v podstatě neměli žádné páky.

Ty si v roku 1996 z kapely odišiel na dosť dlhú dobu, čo bolo dôvodom?

Karel: Měl jsem úraz na ruce – vykloubené rameno a potrhané vazy. Dosadil jsem tam jiného bubeníka, aby se mohlo hrát dál. V té době jsem již jezdil se svojí technikou a dostal jsem nabídku od kapely Premier.

V té době byly v laufu. Vydržel jsem tam nějakou dobu a Kern normálně fungoval. Mohu říci, že moje vztahy s kapelou byly takové nemastné, neslané. V podstatě jsme se nestýkali.

Neskôr myslím, že to bol rok 1993 sa ten váš melodický heavy metal začal z vašej tvorby pomaly vytrácať. Čo bolo dôvodom?

Karel: V té době jsme vyhodili bývalého managera. Kapela měla plné zuby takového toho komerčního drilu a chtěli jsme něco jakkoliv změnit. Vydali jsme třetí album „Ztráty a nářezy“ a myslím, že toto CD nijak nevybočuje. Až CD „Totální tunel“ šlo jinam.

To jsme ale plánovali a chtěli jsme si „pořádně zahrát“. Hodně muzikantů nám pořád tvrdilo, že hrajeme komerci založenou na dvou akordech, tak jsme to na tomto albu maličko změnili a najednou bylo ticho. Do dneška si, ale tohodle CD nesmírně vážíme. Myslím, že je doceněno až v dnešní době.

Akým spôsobom sa v tej dobe kapela, ako vy, mohla dostať k nahrávaniu v štúdiách?

Karel: V té době se kapela k vydání alba nemohla dostat vůbec. Citron byl první v ČR, kterému se to povedlo. Nahrál LP „Plni energie“. Pokud vím, tak žádná jiná kapela z tohoto žánru desku nevydala. Prostě to nešlo.

Skladby naší metalové špičky vycházely pouze na singlech – šlo o řadu malých desek Rock mapa. Stál za tím Petr Janda z Olympicu. Tyto desky se prodávaly hodně moc, např. singlu Exploze jsme prodali 40 tisíc. Naše první deska vyšla až po revoluci.

Čomu sa venujú členovia kapely Kern v súkromnom živote?

Karel: Tony Vodička učí na kytaru. Sláva Karásek tak různě. Roman Kupčík je inženýr přes turbíny a Pavel Vacek má firmu přes elektroinstalace. Já dělám tak napůl techniku s autodopravou.

Poprosím o niekoľko viet k týmto menám:

Karel: Nicko McBrain: Je to bubeník, který mi nikdy moc neseděl. Pro můj vkus hraje moc not. Samozřejmě, ale uznávám jeho kvality. Je to takový živel.

Eric Singer: Pravý rockový bubeník – moje krevní skupina. Zahraje ty správné noty na správném místě. To mi vždy sedělo.

Radim Pařízek: Radim je můj dlouholetý kamarád a nerad se k němu vyjadřuji. Technikou, ale příliš neoplýval. On to, ale jistě ví a nebude se proto na mě zlobit 🙂

Bill Ward: Na tu dobu vynikající bubeník a při poslechu těchto alb je pořád i dnes jeho styl aktuální.

Mike Teranna: Jeden z největších hráčů na tento nástroj. Ten zahraje všechno na světě a bubeníkům vždycky nezbývá nic jiného, než z povzdálí sledovat s kelímkem v ruce jeho brilantní výkon. Tak tomu bývá např. i u nás na Masters of rock ve Vizovicích.

Karel Vodička 🙂  No comment 🙂  Sám sebe nemohu a ani nechci hodnotit. Spousta lidí mi dnes říká, že je to super. Dokonce mi v létě po jednom festu nějaký opilý fanoušek řekl, že lepšího bubeníka, než já neviděl. Já na to mám jiný názor. Prostě Karel Vodička – parní mlátička.

Máš nejaký nesplnený sen s kapelou, ktorý by si si chcel splniť?

Karel: Prodat v současné době tolik nosičů, jako např. naši první desky „Od narození“. V té době jsme prodali 120 tisíc kusů a dostali jsme za to hovno. Dneska bychom za takový prodej jezdili v mercedesech.

Ok, tak ďakujem, že si si na mňa našiel čas, prajem všetko dobré a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu.

Karel: www.kern-remember.com

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.kern-remember.com/
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Kern/106253276923?ref=ts&sk=wall
Bandzone: http://bandzone.cz/kern

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *