Pepe Pazdera (Daniel “Šakal ” Švarc a Giwmur) – ,, Dan měl prostoru kolik chtěl…“

Pepe Pazdera 2011Ahoj ako sa máš? Počula som, že si zaneprázdnený človek. čo ťa tak zamestnáva? 🙂

Pepe Pazdera: Ahoj, díky za optání, mám se mizerně :), jako asi 90 % lidí v tomhle našem státě.

Co mě zaměstnává? Tak především, jako asi většina z nás, chodím každý den do práce :), po níž se věnuji doma svojí rodině (mám dvě malé děti) a starám se o vlastní hospodářství, které rovněž vyžaduje každodenní péči.

Jako kapelník působím v bigbítové kapele Gallileo, u jejíhož zrodu jsem kdysi stál a kterou též zaštiťuji po manažerské stránce. Ve svém domě jsem navíc vybudoval menší nahrávací studio (vznikla zde i nahrávka Giwmür), kterému se ve volných chvílích taktéž snažím věnovat. Myslíš, že je toho málo? 🙂

Zvláštny názov

Pokiaľ viem si pri Danovi úplne od začiatku projektu Giwmur. Čo tento podivný názov znamená? A prečo tento názov?

Pepe Pazdera: Tak co je mi známo, Dan už se v minulosti několikrát o návrat na scénu pokoušel (jestli měl již tehdy připraven název Giwmür, to opravdu nevím), ale nikdy mu to nevyšlo. Já jsem se s ním dal poprvé dohromady zhruba tak někdy v létě roku 2009 a tenkrát už pro kapelu počítal s tímhle jménem.

Název tedy vymyslel Dan a zcela přesně vysvětlit by ho dokázal pouze on sám. Nerad bych to tu zkomolil, takže jenom nastíním, že se jedná o složeninu částí dvou slov.

Giw se váže k válce okultistů, která kdysi proběhla ve Francii a Mür je ze staroněmčiny a je to část slova značícího pohřební ústav.

Zhruba takhle jsem si to zapamatoval, když mi to Dan kdysi říkal. Ale popravdě řečeno, myslím, že název není zas až tak podstatný, důležitější je rozhodně hudba.

Začiatok projektu

Ako ste sa s Danom dali dokopy? Ako sa s ním vlastne spolupracuje? Sú známe jeho psychické a aj fyzické problémy. Ako je v súčasnosti na tom?

Pepe Pazdera: Tak s Danem bydlíme kousek od sebe, já do Spáleného poříčí, kde Dan posledních pár let žije, jezdím k rodičům a dozvěděl jsem se, že on hledá parťáky pro založení kapely. No a jelikož jsem měl chuť zkusit vedle Galliela ještě jinou muziku, tak jsme si plácli.

To bylo v již zmíněném roce 2009, zkoušeli jsme a dávali dohromady materiál na promo singl. Dokonce už jsem měl natočené i bicí party k několika skladbám, ale Dan si to z ničeho nic rozmyslel a na naší společnou práci se vykašlal.

Další rok jsem o něm moc neslyšel, jenom vím, že se pokoušel dát do kupy nějakou sestavu, ale neúspěšně. Nakonec se na mě na jaře roku 2011 znovu obrátil s prosbou, zda bych s ním tu nahrávku přece jenom nenatočil.

Docela jsem váhal, jelikož mě už jednou vyšplouchnul, ale nakonec jsme se do toho přece jenom dali. S Danem se spolupracuje docela těžko, jelikož je to opravdu svéráz, navíc nemá ani auto, aby mohl někam přijet, ani třeba PC, takže komunikace s ním je velice obtížná, navíc ještě trpí vadou řeči, takže i konverzace přes telefon je hodně ztížená.

V současnosti na tom Dan není zrovna moc dobře, trápí ho především spousta zdravotních neduhů, z nichž nejnepříjemnější je asi těžká osteoporóza (řídnutí kostí, snížená pohyblivost končetin), díky níž nemůže pořádně hrát na kytaru.

Gitary

Aký je Dan ako človek, čo vlastne robí?

Pepe Pazdera: Z normálního pohledu je Dan určitě velice zvláštní, svérázný člověk, možná trochu podivín. Ale ono se to takhle dá velice těžko popsat, musela bys ho poznat osobně, stejně tak, jako já, abys věděla, o co jde.

Máš – li na mysli práci, tak nedělá nic, má plný invalidní důchod (ne zrovna moc velký), takže většinu času tráví s partou v hospodě a občas si zabrnká.

Ako sa pozeráš na jeho kariéru?

Pepe Pazdera: Řekl bych, že začátek jeho kariéry byl docela raketový, ale pak se to nějak zašmodrchalo, což je určitě škoda, jelikož, když se podívám, jací „borci“ se na naší scéně dnes pohybují, tak nepochybuji o tom, že Dan by je se svým talentem hravě strčil do kapsy.

Jeho nevýhodou je, že mu chybí silnější vůle a výrazným problémem je též Danův zdravotní stav. Celkově bych řekl, že jeho kariéra profesionálního muzikanta byla hodně krátká, což je jistě velká škoda.

 GIWMUR 2011

Zostava

Kedy sa dávali kontúry zostavy dohromady?

Pepe Pazdera: Jedná – li se Ti o sestavu pro nahrávání, tak ta se formovala tak nějak průběžně, od začátku jsme byli jasní já a Dan, na druhou kytaru jsme počítali se Zdeňkem Vaníkem, který měl zároveň pod palcem i veškerý nahrávací proces.

Na basu se nabídl Jarda Friedrich, který je dlouholetým Danovým fandou a měl o spolupráci s ním enormní zájem. Pro natočení klapek jsem oslovil Mílu Orcígra, se kterým se známe už dlouhou dobu. No a posledním kdo se zapojil, byl kytarista Michal Kopecký.

Hudba

Ako vznikol materiál a v akom stave Vám dodal materiál Dan?

Pepe Pazdera: Tak 6 starších skladeb z Danovo minulosti, které jsme na CD zařadili, už mělo docela jasné kontury, i když pouze v demoverzích z poloviny 90 let, takže jsme je jenom částečně překopali a poupravili.

Novinky (vyjma „Mše psychopatů“, na té se Dan autorsky nepodílel) dodal Dan v hrubých verzích, byly to v podstatě takové základy, které jsme pak společně dotvořili ještě se Zdeňkem Vaníkem do té podoby, v jaké je můžete slyšet na nahrávce. Texty, až na zmíněnou „Mši“, jsou z hlavy Dana.

Ako prebiehalo nahrávanie?

Pepe Pazdera: Myslím, že nahrávání proběhlo docela standardním způsobem u mě ve studiu, takže žádné pikantnosti nečekej 🙂  Své party jsme natáčeli každý zvlášť, začínalo se s bicími, přes kytary a klávesy, po zpěv. Vzhledem k zaneprázdněnosti Jardy Friedricha jeho domovskou kapelou, se basa dělala až nakonec.

Jediné, v čem byl problém, bylo najít volné termíny pro jednotlivé muzikanty. Jediným, u koho problém nebyl, byl Dan, jelikož ten má času dost 🙂 , takže jsem pro něj vždycky zajel, koupil mu na cestu cigára a pivo a jeli jsme do studia.

Švarc

Ja osobne sa neviem zbaviť pocitu, že keby sa v gitarách nechalo viac vplyvu Švarca, bol by album ešte lepší. Čo si o tom myslíš?

Pepe Pazdera: Tak hlavně by mě zajímalo, dle čeho dokážeš rozpoznat, kdo kterou kytaru hraje a kdo má jaký vliv, myslím, že je to spíše o tom Tvém pocitu.

Máš CD ve fyzické podobě nebo to hodnotíš dle nějaké stažené MP3? Řekl bych, že Dan dostal tolik prostoru, kolik byl schopen zvládnout. I když slovo „dostal“ asi není tím úplně nejvhodnějším.

Dan měl prostoru kolik chtěl, původně jsme počítali, že nahraje komplet jednu kytaru, plus co by bylo třeba, ale během natáčení se ukázalo, že Dan je po zdravotní stránce limitován více, než jsme čekali a než jsme si možná i byli schopni připustit.

To, že jsme v průběhu nahrávání museli hledat ještě dalšího kytaristu, který by měl chuť nám pomoci, byla prostě nutnost. Pochopitelně zde byl ještě několikrát zmiňovaný Zdeněk Vaník, který to mohl nahrát rovněž, ale jednak na to neměl potřebný čas a též jsme chtěli mít kytary trochu pestřejší.

Otázka čo mňa osobne najviac zaujíma, či sa dočkáme nejakých koncertov?

Pepe Pazdera: Koncerty jsme v plánu měli, Dan souhlasil, ale nakonec se projevilo, že jeho zdravotní stav mu momentálně živé hraní neumožňuje a nějaké extra vyhlídky v tomto směru nevidím ani do budoucna.

A druhý album je v pláne?

Pepe Pazdera: Plánovat je sice hezké :), ale v současnosti Ti na to nedokážu odpovědět, vše závisí především na Danovi, jeho zdravotním stavu a chuti do práce.

Videoklip

Povedz prosím ťa niečo o vzniku Vášho klipu…. Neplánujete druhý?

Pepe Pazdera: Klip jsme natočili na skladbu „Tvůj sen“, byla to vlastně první celá skladba, kterou mohli fandové slyšet, většina záběrů vznikla na zřícenině hradu Vlčtejn na jižním Plzeňsku, dále jsou zde obrazové sekvence ze hřbitovů v Praze a Spáleném Poříčí.

Režíroval ho Pája Junek (junek Film). Klipem jsme se chtěli trochu vrátit do minulosti a navázat tam, kde Dan skončil na počátku 90 let a i z toho důvodu jsme zvolili černobílé provedení, které umocnilo tu správnou atmosféru.

Další klip jsme v plánu měli, ale opět to nedopadlo kvůli Danovi a jeho špatnému zdravotnímu stavu. A sama uznáš, že točit něco bez něj, případně tam roubovat nějaké jeho fotky či záběry dodatečně, by nemělo smysl a stálo by to za prd.

Bežný život

Zaujala ťa teraz nedávno nejaká domáca a zahraničná nahrávka, čo by si nám rád doporučil?

Pepe Pazdera: Zajímavé je určitě opětovné spojení Michaela Kiskeho s Kaiem Hansenem ve skupině Unisonic, myslím, že ta jejich nová deska rozhodně stojí za poslech. S Gallileem rádi spolupracujeme s kapelou Argema, takže mě pochopitelně zajímá i jejich nové CD. A samozřejmě bych všem doporučil poslech našeho CD „Varuji nebe!!!“ 🙂

Rovnaká otázka ale s filmom a knihou?

Pepe Pazdera: Tak na tyhle věci opravdu nemám čas, mé priority jsou jiné, takže sorry 🙂

Blíži sa leto. Ako stráviš dovolenkový čas?

Pepe Pazdera: Co je to dovolená? 🙂 🙂 Předpokládám, že prací. Ať už na statku, ve studiu nebo se svou kapelou.

Budúcnosť

Ako si predstavuješ budúcnosť Giwmur?

Pepe Pazdera: Tak představ můžu mít, kolik chci, ale jak jsem už řekl, záleží především na Danovi, zda bude mít v budoucnu zájem ještě vůbec něco v muzice dělat. Jeho názory se často mění, tak uvidíme, nechávám tomu volný průběh.

Z mojej strany je to asi všetko. Máš nejaký odkaz pre fans na Slovensku?

Pepe Pazdera: Chtěl bych především poděkovat Tobě, žes mi dala prostor vyjádřit moje názory, nabídek na rozhovor jsme dostali docela dost, ale všichni chtěli mluvit s Danem, Tebe jedinou neodradilo, že Ti budu muset stačit já 🙂

Vzkaz mám určitě. Podporujte dobrou muziku, ať už koupí CD nebo návštěvou koncertů, jelikož bez vás, fanoušků, budou kapely živořit na okraji zájmu. Mějte se!

Youtube ukážka:

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.dansakalsvarc.cz/
Bandzone: http://bandzone.cz/giwmur?at=info

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *