Daniel “ŠAKAL” Švarc a GIWMÜR – Varuji nebe!!!

Málo ktorý album je u mňa tak očakávaný ako debut kapely GIWMÜR, kultuvého gitaristu a speváka Šakala, ktorého môžete poznať ako frontmana z najlepšieho obdobia TORR v deväťdesiatych rokoch.

Keď som sa pred pár rokmi dozvedela o tomto projekte tak som nemala veľkú dôveru, že z toho niečo bude. Švarc je na tom psychicky a aj fyzicky dosť zle, tak som ani neuvažovala o novom albume. Potom si Dan zahral s TORR na nejakom festivale, objavili sa na You Tube ako hrá v nejakej večierke v sklade na gitaru, prišli nové fotky a správy, že GIWMÜR bude niečo medzi TORR, CELTIC FROST a MOTORHEAD. Keď už som mala album napočúvané tak by som súhlasila s takým zaradením a pridala aj vplyv KING DIAMOND a CANDLEMASS. Šakalov spev je stále úžasne psycho, jeho texty originálne a hudobné pasáže kde ostala nahratá jeho gitara a je cítiť len vplyv jeho génia a nie ostatných členov GIWMÜR, tak je všetko vysoko nadpriemerné, ale keď dôjde na klasické “dž dž dž” a klišovité české temné riffovanie album padá do priemeru. V tej chvíli Vám nezostáva nič iné ako sa sústrediť na hlavného protagonistu a efekt ide vysoko hore. Najväčším mínusom nahrávky je bubeník a plusom po Švarcovi, vynikajúci klávesák Míla Orcígr ( ex – Turbo ). Zvuk je príjemný a keď odpustíte mnou menované nedostatky, tak sa s každým ďalším počutím dostávate stále hlbšie do Šakalovho sveta a výborne sa bavíte. Výborný otvarák Varuji nebe, alebo Hon na človeka, Sodomia, Mše psychopatú to sú pecky. Vrchol albumu je pre mňa singel a klip Tvúj sen. To je neuveriteľne dobrá skladba a aj s krásne ukradnutým klavírom z Eulogy od JUDAS PRIEST.

Ako celok je to pre mňa veľmi príjemné prekvapenie v ktoré už nik nedúfal a keď si dá produkcia nabudúce viac zaležať na detajloch a zlepší sa bubeník môžu skutočne vyprodukovať novú klasiku. Teda dúfam, že sa ďalšieho albumu dočkáme. Zatiaľ v porovnaní s novým TORR, či HENYCH 666, GIWMÜR troška pokrivkáva.

Lineup:

  • Daniel “Šakal” Švarc – zpěv, kytara
  • Pepa “Pepé” Pazdera – bicí, zpěv
  • Jarda Friedrich – basa
  • Míla Orcígr – klávesy
  • Michal Kopecký – kytara
  • Zdeněk Vaník – kytara, zvukový mistr
Tracklist:
  1. Volání duchů
  2. Varuji nebe!!!
  3. Gomoria
  4. Královská hra
  5. Hon na člověka
  6. Tvůj sen
  7. Dostanou
  8. O vožralejch koních
  9. Luccy
  10. Sodomia
  11. Mše psychopatů
  12. Jako klaun
Hodnotenie: 3,5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *