Awakening Sun – Sold Out

Awakening Sun Sold coverLitovská deathmetalová kapela Awakening Sun bola založená iba minulý rok, už tento rok však vydala svoj debutový album Sold Out.

Hneď prvá skladba Brutal War nám ukáže, v akom duchu sa bude niesť celý album. A to nielen zvukovo, ale aj svojim textom. Prakticky všetky texty sú o súčasnom svete, o našej Zemi a o tom, ako ničíme nielen ju, ale aj sami seba. Znie to trochu moralisticky, zároveň však vcelku dôveryhodne a úprimne.

Zvuk kapely je trochu suchý, čo sa prejavuje najmä pri bicích. Tie by sa hodili viac do thrashových skladieb, pri aktuálnom štýle kapely pôsobia trochu utiahnuto. Spev znie miestami monotónne, akoby sa spevák bál viac do toho oprieť. Možno to chalani chceli takto naschvál, vďaka týmto atribútom znie celý album pomerne ponuro, čo sedí k textom pesničiek.

Chvíľami to ale poslucháčovi môže pripadať ako nevyužitý potenciál kapely a aj samotných skladieb. Je to škoda, pretože týmto piesňam by svedčalo viac “nasrdenosti” a “zdravej agresivity” resp. sebavedomia.

Väčšina pesničiek poteší zaujímavými sólami a harmonickými postupmi. Najviac sa mi páčila sedmička na albume Whirl Of Death, ktorá znie asi najdynamickejšie z celého albumu, má dobrý zvuk a páčilo by sa mi, keby takto znel celý album. Rovnako dobrá je trojka Tomorrow Might Never Come, ktorá po pomalšom začiatku slušne vygraduje.

Na skákanie na koncerte bude výborná skladba Blind Sheep, ktorá je štvorkou na albume. V Under Control sa mi páčilo hlavne krátke intro s basou a bicími.

Album je dobre zladený, texty sú tematicky zaujímavé, hoci aj tu je možné dosiahnuť zlepšenie a ich podanie tiež nie je ideálne. Celkovo je toto dielko veľmi slušným debutom a kapela sa za svoj výtvor v žiadnom prípade nemá prečo hanbiť.

Ak na ďalších albumoch lepšie využijú svoj potenciál a vylepšia niektoré zvuky, tak sa máme na čo tešiť. Stavať určite majú na čom. Šanca uvidieť ich naživo niekde nablízku v najbližšom čase je zrejme malá – Litva predsa len nie je úplne za rohom.

Na ich koncert by som sa však išiel minimálne zo zvedavosti určite pozrieť. Aj ich album totiž stojí za vypočutie rovnako minimálne zo zvedavosti.

Lineup:

  • Ernestas Skripkiūnas – spev
  • Denis Bubel – gitary
  • Povilas Laurinaitis – basgitara
  • Domas Dedinas – bicie

Tracklist:

  1. Brutal War
  2. Own Master
  3. Tomorrow Might Never Come
  4. Blind Sheep
  5. No More Blood
  6. Impostors
  7. Whirl of Death
  8. Under Control
  9. Chimera
  10. Awaken the Sun

Rok vydania: 2011

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/awakeningsun/
https://awakeningsun.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/awakening_sun/
https://www.youtube.com/channel/UC2QMOmceb3Eknk8u4Mipxhg/

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *