Rock pod Kameňom 2013 Rozhovory (Part I.)

Avantasia (Eric Martin)

 

 

 

 

 

Na úvod si môžte rozhovor s Ericom Martinom. S ním sa bohužiaľ pre krátkosť času veľa toho nepodarilo (aj počas krátkeho rozhovoru ho súrili ostatní a popri tom robil ešte iné veci), ale máte skvelú možnosť si prečítať jeho bezprostredné dojmy, pripojenie k Avantasii a podobne.

Zdravím, tak aké sú tvoje dojmy po prvom vystúpení na Slovensku?

Eric Martin: Skvelé. Výborné prostredie, skvelá organizácia. Fakt som si to užíval.

Eric, ty si najväčším prekvapením na tohtoročnom albume Avantasie. Ako došlo k tvojmu pripojeniu?

Eric Martin: Vlastne, bol som kontaktovaný Tobim. Pred pár rokmi som absolvoval koncert v Prahe s Mr Big. Bolo som chorý, kapela hrala bezo mňa. Tobi prišiel za mnou a dal mi DVD (Wacken), ja som si to pozrel a ohromilo ma to. Bolo to ironické, pretože chcel so mnou spievať a ja som povedal áno, nie je problém. O niekoľko mesiacov neskôr som naspieval baladu a neskôr som sa stal súčasťou šnúry. Nikdy som nehral heavy metal, pôsobil som ako sólový spevák v hardrockovej kapele Mr. Big… Spievam skladby Twisted Mind, Promised Land a Savior the Clockword… Odohrali sme spolu 29 koncertov a stal som sa najsebaistejším mužom v showbiznise. To milujem.

Čo hovoríš na prebiehajúce turné?

Eric Martin: Myslíš turné Avantasie? Je to najúžasnejšia skúsenosť v mojom živote, hneď po mojej žene 🙂

Sú nejaké rozdiely medzi festivalovým turné Avantasie a koncertami Mr. Big?

Eric Martin: Áno, turné s Mr. Big je iné pretože je to stále o tom istom, Avantasia je iná, ako bežné rockové vystúpenie.

Bohužiaľ pre vyššie zmienené okolnosti to bolo všetko, po mojom blahoželaní Eric poprial všetko dobre slovenským fanúšikom a prisľúbil skorý návrat.

Caliber X (Martin Púčať)

 

 

 

 

 

Caliber X napriek skorému času, predviedli úžasné vystúpenie a ukázali ako sa hráa kvalitný progressive metal. Verím, že ešte budeme o nich počuť.

Tak čauko Martin, pekné ste odštartovali náš festival Rock pod Kameňom. Aký je to pocit?

Martin Púčať: Je to vynikajúci pocit, keďže máme radi festivaly. Máme to radšej ako kluby, keďže sme viac zameraní na festivaly (aj keď berieme všetko čo nám ponúknu). Sme radi, že sme tu, pretože je to naša premiéra na východnom Slovensku v Snine a radi by sme si to ešte zopakovali.

Čo hovoríš na tunajšiu atmosféru?

Martin Púčať: Takže atmosféra bola vynikajúca, aj napriek tomu, že keď štartuje kapela vždy ma menej ľudí. Napriek tomu, myslím že podľa toho ako reagovali ľudia, tak sa im páčilo.

Ja som tiež chcel isť pod pódium ale ta horúčava ma trochu odradila, tak sory (smajlík)

Martin Púčať: Aj to možno že prispelo k tomu, že v tieni sa nedá vydržať a nie ešte pod pódiom. To je veľa no. Ale myslím, že tí ľudia čo boli sa bavili.

Na svojom konte mate zatiaľ len jeden album. Chystá sa v tom smere niečo nové?

Martin Púčať: Teraz po letných festivaloch si dáme prestávku, lebo bubeník ide do Škótska študovať bicie a klávesak je vo Fínsku, išiel študovať programovanie. Ale určite máme pripravené niečo, budeme to nahrávať až keď sa vrátia. A v podstate budeme tvoriť aj naďalej a budeme to robiť cez Guitar Pro a budeme si to posielať. Gitarista s basákom budú tvoriť nejakú muziku a pošlú to bubeníkovi a klavesákovi a každý si to bude dorábať u seba a keď sa vrátia tak si to skompletizujeme. Potom pôjdeme hneď na letné festivaly, keďže sa vrátia až v máji (Martin sa pýta sa bubeníka, či v máji sa vráti) takže akurát sa zohráme a potom až po letných festivaloch. Na nový album si ľudia budú musieť asi trochu počkať a počkajú si aj z ďalšieho titulu, keďže sú tie skladby veľmi dlhé a progresívne. To nahrávanie bude veľmi dlhé a zložite. Cca 10 mesiacov plus letné festivaly to sú tri mesiace, čiže asi rok a pol si budú musieť počkať.

Je to dlho ale dúfam, že sa to oplatí 🙂

Martin Púčať: Dúfam, že sa to oplatí a bude to stať zato 🙂 Ale dáme si na ňom viacej záležať, keďže ten prvý sme urobili tak, lebo sme sa museli niečím prezentovať.Ten album Samovrah, to boli naše prvotiny, s ktorými sme začali hrávať letné festivaly a s ktorými sme odštartovali. Je na ňom 5 skladieb plus intro, keďže sme min rok absolvovali aj Terchovský budzogáň a pod, tak aby sme mali nejaké propagačné materiály, alebo keď niekto od nás bude pýtať nejaké CD a tak…

Čo sa týka skladieb, zatiaľ ste tu prezentovali len slovenské. Bude tomu tak aj naďalej, alebo vymyslíte aj nejaké anglické?

Martin Púčať: Ja si myslím, že nebránime sa ničomu. Možnože k tomuto štýlu by aj pasovala angličtina. Lenže aby to nebola hocaká hatlanina tak, nerád by som sa púšťal do toho, keďže tu angličtinu nemám na výbornej úrovni. Mám 31 rokov, tak už nemám ani čas nejako na to. Ale nevravím, že nie

Tento rok ste vystúpili na viacerých podujatiach okrem iného aj na festivale Masters of Rock. Ako bolo?

Martin Púčať: Na Mastri of Rock bolo samozrejme výborne. To sa nedá ani opísať, lebo však sa tam chce dosať každý. Čiže sme sa tam prihlásili a odohrali sme to na B stage. Bola tam atmosféra úplne inakšia ako je to na Slovensku, keďže Česi sú takí rockovejší a metalovejší národ. Vedia sa aj viacej baviť. Aj my sme vydali maximum na pódiu. Atmosféra výborná, jednička 🙂

A neplánovali ste niekedy skúsiť šťastie do súťaže Wacken Metal Battle?

Martin Púčať: Skúsili sme šťastie aj na ten Wacken, len tam je to v podstate tak, že je tam veľa porotcov. Sami porotcovia povedali, keď som sa s nimi bavil, že každý ma svoju predstavu, čiže vyhrali úplne iné kapely ako oni sami predpokladali. Lebo každý mal svoj výber kapiel a keď sa to zrátavalo a bodovalo vyšli úplne iné. Ale chceme to určite. Na ten Wacken, kto by nechcel 🙂 Je to dosť drahá záležitosť, keďže náklady si kapely platia, ale to by sa dalo zvládnuť. Čiže by to zato stálo. Bola by to krásna dovolenka. Máme kolegov Rust2Dust, ktorí tam už boli a s nami sú kamaráti a majú to zdokumentované, čiže určite by sme si to aj my zdokumentovali.

A čo váš civilný život. Záľuby, záujmy?

Martin Púčať: No, moje záľuby sú také. Moc ich nemám, keďže mám firmy nejaké a musím sa točiť okolo kapely ale baví ma šport hudba. Kedy si som bol aktívny futbalista. Okrem muziky, hmm čo ja viem? Do lesa, to mám spoločné s manželkou. A môj najväčší koníček je moja dcéra Adela, ktorej sa venujem čo najviac keď môžem. Ostatní: Rado bubeník: Muzika, kamaráti, dobré pivo, posilňovňa a tak.. Rád si idem zahrať basket alebo zaplávať, ale muzika je na prvom mieste.

Na ktoré kapely sa dnes najviac tešíte?

Martin Púčať: Na kapely sa netešíme žiadne, ideme domov keďže Rado ma ešte Drum collection a musí sa pobaliť, aby šiel do toho Škótska. (Pridal sa bubeník): Čo je nám veľmi ľúto, keďže Helloween a Stratovarius je tiež naša krvná skupina. My sme už s Helloweenom inač hrali, takže máme dobrú zbierku. Helloween na Budzogáni, Iron Maiden na Topfeste, čo to tam ešte bolo Kabát.

Ok tak ďakujem za krásne vystúpenie a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu.

Martin Púčať: Počúvajte dobrú muziku, to je jedno akú (keďže je to metal 🙂 ) Všetkým čitateľom Metalmania-Magazínu odkazujem, aby podporovali slovenské festivaly, aby sme sa priblížili aspoň na úroveň Českej republiky, lebo je to tu dosť biedne a ide to tu dole vodou.

Grexabat (Marián Grexa)

 

 

 

 

 

Marián Grexa so svojím Grexabatom predviedol skvelú porciu hard rocku na slovenský spôsob. A to aj napriek tomu, že publikum nebolo moc početné.

Zdravím, tak čo ako sa ti hralo?

Marián Grexa: Teplo bolo strašne teplo. Radšej by som hral neskoršie, keby boli chladnejšie, ale dobre. Dobrý zvuk a dobré publikum.

Tentokrát to bude už tretie vystúpenie na Rocku pod Kameňom. Čím ti učaroval náš festival?

Marián Grexa: Lebo je čisto rockový a toto je taký festival trošku nooo… Ja mam rád keď je jeden veľký stage a nemusím chodiť hore dole. Je to starý systém, ako keby jednodňového koncertu, veľmi dobre proste páči sa mi tu.

Takže nemáš rád keď je veľa pódií na jednom festivale?

Marián Grexa: Áno, nemám to rád

Opäť vystupuješ pod hlavičkou kapely Grexabat. Mohol by si povedať niečo viac o hudobníkoch, ktorí s tebou hrajú?

Marián Grexa: Bubeník Boris Brna, ktorý so mnou je už 12 rokov. Je aktívny zároveň v skupine Dorian Gray, u Petra Nagyho občas. Môj dlhoročný spolupracovník Atila Béreš basgitarista, takisto 12 rokov. A posledne dva roky je namiesto Miša Kovalčíka nový gitarista Adam Mičinec, absolútny talent.

Myslím, že minulý rok si v nejakom rozhovore niečo spomínal o obnove tvojej bývalej kapely Demikát. V akom je to stave?

Marián Grexa: To není v žiadnom stave, lebo to by musel absolvovať tiež Andrej Šeban. To boli len také úvahy, žeby sme sa dali dokopy a zahrali starý repertoár. A proste to Andrej zatiaľ nechce, takže treba čakať.

Ok tak ďakujem za krásne vystúpenie a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu.

Marián Grexa: Takže pre všetkých čitateľov Metalmania-Magazínu veľa šťastia, veľa zdravia a veľa ochoty čítať a počúvať metal 🙂

Harlej

 

 

 

 

 

Harlej aj ich žánrový kolegovia Alkehol ukázali ako sa hrá poctivý český “pivný bigbeat“

Tak čauko, ako sa ti hralo?

Tomáš Hrbáček: Teplo bylo, ale jinak super. Až na to teploučko je to výborný.

Na vašom webe okrem zajtrajšieho vystúpenia na Terchovskom Budzogáni nemáte už uvedený žiadny koncert na Slovensku. Je to už konečne, alebo je šanca, že ešte niečo pribudne?

Tomáš Hrbáček: Myslím že ne. Do konca roku těžko.

Pripravuje sa už nejaký nástupca vášho posledného CD Teleskopický tele?

Tomáš Hrbáček: Na podzim by jsme měli točit unpluged desku a k tomu takovú malú šnúru – akustický turné. A ta plnohodnotná deska by mněla býjt příšti rok na jaře.

Ak budete mať niekedy možnosť zopakovať vystúpenie na tomto festivale využijete to?

Tomáš Hrbáček: Určite přijdeme radí.

Ok tak ďakujem za výborné vystúpenie a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu

Tomáš Hrbáček: Takže Harlej zdraví čitatele tvujho webu a dúfam, že se zase někdy uvidíme 🙂

Alkehol

alkehol

 

 

 

 

 

Zdravím Oto, Aké je to opäť po dlhšom čase v Snine?

Ota Hereš: Je to dobrý pocit, protože lidí byli úplně perfektní. Hráli smě v dobrý čas, počasí vyšlo, neprší a tak. Je tu hodně teplo, ale to moc nevadí. Lidí bylí perfektní, takže super.

Čo hovoríš na tohtoročnú letnú sezónu?

Ota Hereš: Jako tak všeobecně, anebo tady na festivalu?

Všeobecne

Ota Hereš: Myslím, že všeobecně. No, nevím jak tady na Slovensku. My na Slovensko samozřejmě jezdíme, ne tedy zas moc častoaby jsme tady hráli každý měsíc, to né.My vždycky vyjedeme na léto tak dva až čtyři koncerty. Dokonce na podzim ješte se k vám vrátíme. Myslím si, že čtyři koncerty do roka ještě budou. Letošní sezóna byla dobrá, vlastně každý rok je v  podstatě dobrý a my hrajeme celoročně, takže dobrý.

Posledný album ste vydali min. rok. Aký mal ohlas?

Ota Hereš: Dneska je už celkem problematické zjistit jaký je ohlas na vydaný album, protože nosiče se všeobecně neprodávají. Dá se to trošku zmapovat, když se natočí videoklip podle počtu stažení, takže tak se to dá a to je super. Desek jsme taky několik prodali ale spíš se to dá lehce zmapovat podle těch lidí, kteří chodí na koncerty. Tí chodí standartně, naštěstí, a to  musím zaklepat protože na nás pořád chodí, takže dobrý. A ohlas, dobrý, snad jo.

Vieš už teraz niečo povedať, k prípadnému nástupcovi?

Ota Hereš: Nástupce alba by mněl vyjít příští rok. My máme frekvenci vydáváni desek zhruba rok a půl a poslední jsme vydali 12. prosince 2012 a teď by sjsme mohli buď letos na jaře začít pracovat na materiále, takže by to bylo vlastně v roce 2014.

Ty si pred pár rokmi sa vrátil aj do kapely Torr. Stíhaš obe kapely?

Ota Hereš: Jasně, není to problém, protože máme stejný maging, který ty kapely jako střídá, takže je to úplně v pohodě.

Videl som hlasy niektorých kritikov, že s Torru sa stáva druhý Alkehol. Čo by si k tomu povedal?

Ota Hereš: Hele, to sem taky slyšel a to je úplni nesmysl. To je vidět, že ty lidi si ty písničky, které jsme složili,  pravděpodobně nepustili. Tohle nemá s Alkeholem vůbec nic společného. To je prostě úplně jiná kapela, tohle můžu říkat lidí, kteří ji buď neslyšeli anebo ji fakt nerozumněji.

Nechystá sa nejaký koncert Torru na Slovensku?

Ota Hereš: Chystá, budeme hrát někdy v záři v Bratislavě.

Ok tak ďakujem za výborné vystúpenie a poprosím o nejaký odkaz pre čitateľov môjho webu.

Ota Hereš: No tak, ja bych vlastně přál aby čtenáři tvého webu tam hodně chodili, aby si měl hodně přístupu, a aby vlastně ta práce, kterou ty děláš, měla smysl 🙂

Elvenking

 

 

 

 

 

Posledným rozhovorom tejto časti budú Taliani Elvenking, ktorí rozprúdili druhý deň výbornú zábavu 🙂

Zdravím, ak sa nemýlim bolo to prvé festivalové vystúpenie u nás na Slovensku. Ako sa ti páčilo?

Damna: Bolo dobré. Boli sme viac krát na Slovensku. Vždy keď prídeme ľudia sa bavia a ako vieš bolo aj teplo (živočíšnych  38 až 39 stupňov). Ako hovorím, tak tomu bolo aj teraz. Je tu veľa ľudí im fucking happy – naozaj vydarená show

Ako si spokojný s ohlasom vášho posledného albumu ERA?

Damna: Obyčajne na začiatku uvažujeme o aký bude ohlas na nový album a s ohlasom na album Era sme spokojní. Všetko dopadlo tak, ako sme očakávali. Nastal čas na takýto album a boli sme naozaj šťastní, pretože sme sa vrátili ku koreňom. Už dávno sme chceli urobiť ako toto. Keď sa obzrieme späť, myslím, že po mnohých akustickejších albumoch nastal čas práve na Eru.

Mohol by si lepšie predstaviť jeho textovú náplň?

Damna: V ERE sme sa sústredili na lyrickú stránku veci. Všetky texty sú v podstate o tom byt outsidrom, looserom. Je to všetko o tom ako nenechať sa strhnúť spoločnosťou, byt niekým iným. Od začiatku Elvenkingu sme sa vracali ku koreňom spoločnosti. Pre nás je vegánstvo spôsob, ako byť slobodný, unikátny, byt pyšný na seba a na veci, ktoré dokážeš spraviť. Nestarať sa o to, čo robia ostatní ľudia. Napríklad, pesnička Looser je o bohu… Through Wolf’s Eyes – veď to poznáte, rozprávku o červenej čiapočke. Rozpráva o vlku, ktorý bol outsider – jedným z nás, bol ľuďmi nepochopený a zatracovaný. A v tom tomto duchu sa nesie cely album. A o tom vlastne je.

Kedy môžeme očakávať jeho nasledovníka?

Damna: Píšeme piesne a myslím, že s tým prídeme do štúdia niekedy v decembri, teda čoskoro. Čiže myslím, že nový album je možné očakávať niekedy začiatkom budúceho roka, prípadne niekedy v lete. Vieš ako to chodí, je to ďaleko, ťažko sa to dá predvídať, závisí to od viacerých faktorov.

Čo by si vedel povedať o talianskej metalovej scéne (Fans, návšteva koncertov a podobne) a postavení Elvenking doma?

Damna: Toto je otázka, na ktorú som odpovedal už tak veľa krát. Problémom talianskych kapiel je, že nespolupracujú spolu, alebo spolu nekooperujú v takej miere, ako by to bolo potrebné. Je to určitý druh súboja kapiel. Vážne, skutočne je to tak a nie je to dobre. Jedna kapela ničí inú, robia si vzájomne problémy po dlhé roky. Iba zopár kapiel medzi sebou spolupracuje a práve my patríme medzi takéto kapely. Robíme spolu koncerty a to je cool. Ostatní čakajú na moment, kedy ostatné kapely padnú alebo sa im prestane dariť. To je fucking bad.

Poznáš nejaké kapely z Talianska, ktoré spievajú v taliančine?

Damna: Metalové kapely? Určíte také sú, no nezaujímam sa o nich. Myslím, že taliančina sa nehodí do metalu… Možno Rhapsody majú jednu, dve piesne, ktoré sú dobre. Ale spievať v taliančine u väčšiny nefunguje.

Kde vystúpite po tomto festivale?

Damna: Ďalší víkend budeme vo Švédsku, na veľkom švédskom festivale, Sabaton Open air. Bude to cool, ideme na par festivalov v Taliansku, v septembri ideme na malé turné do UK, spolu s so Skyclad a s novou kapelou Danyho Filtha. A potom na chvíľu s koncertmi prestaneme a budeme sa venovať nahrávaniu albumu. Myslím si, všetko speje k vydaniu koncertu na DVD. Chodíme na dobre festivaly, s dobrou hudbou a teší nás to.

Ak bude niekedy možnosť si zopakovať vystúpenie na tomto festivale využijete to?

Damna: Určite, je to veľmi dobrý festival, je menší ako ostane festivaly, napríklad Masters of rock alebo Wacken, ale je dobre zorganizovaný, ľudia sú skvelí. Ma skvelú budúcnosť. Včera sme videli Avantasiu – boli skveli, dnes vystúpi Stratovarius, myslím, že budú veľmi dobrí.

Ok, tak ďakujem za výborný koncert, rozhovor a poprosím o nejaký odkaz pre slovenských metal fans.

Damna: (po menšej pauze, ktorá nastala tým že Damnovi priniesli balíček cigariet odpovedá 🙂 ) Ďakujem za rozhovor a ti fanúšikovia, ktorí nás ešte nevideli na živo, nech sa prídu pozrieť. Máme radi slovenských fanúšikov, sú skvelí 🙂

Čoskoro bude zverejnený aj Part II 

Za foto ďakujem Palymu Drábovi, Pečimu Pemicanovi, Mariánovi Mikovi a Martinovi Dobiasovi 😀

Jankovi so Zuzkou zas ďakujem za pomoc pri prepisovaní 🙂 A taktiež aby som nezabudol aj Petty za pomoc s českými rozhovormi 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *