Neutral – Brána osudů

Neutral Brana coverNeutral je mladá česká kapela z Uherského Hradišťa. Jej vznik sa datuje na rok 2004 a doska Brána osudů z roku 2011 je ich debut. Sporenie finančných prostriedkov na prípravu albumu prebiehalo už od započatia existencie skupiny. Práce na ňom sa naplno rozbehli až v roku 2010 a vyšiel až po ustálení zostavy.

Čo sa týka štýlu, tak ide o power speed metal európskeho typu. Melodický, často až symfonický. Zostava viac-menej klasická pre tento štýl – spev, dve gitary, basová gitara, kláves a bicie. Na zvýraznenie atmosféry sú na nahrávke aj sample, ako napríklad violončelo.

Obal CD je veľmi zaujímavý, pekne graficky spracovaný. Čo sa nákupu týka, určite by ma oslovil 🙂 . Booklet pekný, s textami a fotkami.

Vložíme do prehrávača a už znie atmosférické intro (iba klávesy a činely), ktoré je spojené s úvodnou skladbou Hříšná pouť – pridajú sa ostatné nástroje a krátko nato aj spev. Skladba je epickejšia, podfarbená podmazom symfonického orchestru.

Skutočný úvod albumu príde až v piesni číslo 2, Ikarův plán. Na začiatku pekná gitarová vyhrávka, neskôr dvojkopy, rytmická gitara pekne reže, tak ako to má byť. Ani tu nechýba pekná melódia v slohe, refrén „zborový“, mne by pasoval aj do nejakého filmu 🙂 .

Príde aj ku zmene tempa – k pomalej pasáži, kde je spomenutá práve oná „Brána osudů“. Tretia pieseň, Hraj dál, je pre mňa najväčšia bomba albumu. Tvrdá (zároveň aj melodická) „sekanica“, motivačná skladba, ktorá ma nabíja neopísateľnou pozitívnou energiou. Toto sa chlapcom naozaj vydarilo.

Po tomto songu príde menší útlm, v podobe skladby Prokletí. Aj keď je skladba pomalšia, aj tu zaujímavo vidno napríklad bubeníkovu prácu s nohami. Piata Cháron zachádza opäť do symfonických vôd. Je to epická skladba o bájnom prevozníkovi z gréckej mytológie. Krásny text, zaujímavé melódie. Každopádne mi tu chýba trošku viac razancie, aby to nadchlo aj trochu ortodoxnejších metalových poslucháčov.

Pieseň Ostrov pokladů na mňa pôsobí asi najrozpačitejšie z celého albumu. Vec je to skočná, vcelku rýchla, ale nemôžem sa v hlave odpútať od pocitu, že sa refrén dosť podobá na refrén jednej skladby inej, zahraničnej power metalovej kapely. Nikoho z ničoho neobviňujem, pretože škatuľka zvaná „power metal“ je jedna z najvyčerpanejších škatuliek vôbec, takže nápady, pasáže a melódie sa môžu opakovať bez toho, aby si toho človek bol vedomý. Každopádne aj túto skladbu na CD mám celkom rád.

Songom Tvé zlé já sa celok dostáva opäť do pomalšieho tempa. Inštrumentálne je táto skladba zaujímavá a melódia pri texte „Záhada, snad se ti to zdá, dvě strany každá mince má“ patrí k takým, ktorá vás núti pískať si ju ešte nejaký čas po jej posluchu. Vrchol albumu prinesie skladby Poslední den a Maska smrti, ktoré sú razantné a zakončia túto kapitolu skupiny Neutral.

Album má výborný zvuk, krásne počuť všetky nástroje, v pozadí podmazy… Je tam síce aj zopár hluchších pasáží, ale vzhľadom k tomu, že ide o debut mladej kapely, je to výborné. Texty sú v češtine, väčšinou abstraktné s metaforami o živote. Nájdu sa aj texty s mýtickými prvkami. Spevák má zaujímavú farbu hlasu a vcelku charizmatický prejav.

Aj keby sa mohlo zdať, že je to nejaká „rýchlokvasená superstárovská“ kapela, nie je to tak. Koncepcia, formovanie, šetrenie peňazí na album, hľadanie sponzorov, sa začali už v roku 2004, kedy väčšina z nás ani nevedela, že nejaký Neutral vôbec existuje.

Latka je nastavená pomerne vysoko, no teraz má kapela pred sebou oveľa náročnejšiu úlohu. Pokúsiť sa vložiť do muziky čo najviac toho svojho, niečoho originálneho, čo by bolo typické iba pre ňu. Ja osobne si to predstavujem progresívnejšie a tvrdšie, v takom duchu ako je najnovší singel V zajetí stínů. V každom prípade toto treba nechať na kapelu, nech si to sami určia.

Myslím si, že vyrobiť kópiu Brány osudů a zostať stáť na jednom mieste nie je tá najlepšia cesta. Preto chlapcom držím palce a prajem im veľa zdravia, inšpirácie, pohody a radosti z hudby.

Lineup:

  • Petr Majtán – spev
  • Pavel Šuranský – gitara
  • Martin Vaněk – gitara
  • Lukáš Nábělek – basová gitara
  • Libor Mališ – kláves
  • Tomáš Macko – bicie

Tracklist:

  1. Hříšná pouť
  2. Ikarův plán
  3. Hraj dál
  4. Prokletí
  5. Cháron
  6. Ostrov pokladů
  7. Tvé zlé já
  8. Poslední den
  9. Maska smrti

Rok vydania: 2011

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.neutral.topolna.cz/
https://www.facebook.com/neutralcz
http://www.bandzone.cz/neutral
https://www.youtube.com/user/neutralvideo

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *