R.I.Pain – Chronofóbia

R.I.Pain Chronofóbia coverR.I.Pain je slovenská metalová kapela z obce Komjatice (okres Nové Zámky), Chronofóbia je ich demo nahrávka z roku 2011, obsahuje 6 skladieb a je cca 28 minút dlhá.

Hudba tohto telesa sa dá ťažko zaradiť do presnej žánrovej škatuľky. Hudobne je to tvrdý heavy metal, vokálom a spôsobom jeho podania to pripomína skôr alternatívny moderný metal (napr. skupina Disturbed).

Počujem tam v malom množstve (v tichších pasážach) aj prvky grunge a psychedelického rocku. Takže nazvime to „alternatívny metal“. V hudbe je podľa mňa všetko, čo by tam malo byť. Tvrdé gitarové riffy, melodické vyhrávky a sóla (popri sólovej gitare reže aj rytmická, ale sú tam aj sólové pasáže iba s basou a bicími v pozadí), dvojkopy (nie ako v speed metale, bubeník pracuje s nohami pomalšie a technickejšie).

Všetky nástroje dobre počuť, viac priestoru dostáva aj basová gitara, najviac pri tichších atmosférických pasážach. Hudba je rytmická aj pomerne melodická a núti poslucháča „hoblovať“ do rytmu. Textovo hudba pojednáva poväčšine o spoločenských problémoch, majú dobré myšlienky – napr. „svet nie je biely ani čierny, ale tmavosivý“; „od minulého režimu sa tu ani po toľkých rokoch veľa nezmenilo“ a podobne.

Texty sú relatívne priamočiare, ale dá sa nad nimi aj dlhšie uvažovať. Čo je pre mňa podstatné, sú v slovenčine, takže im budú rozumieť aj domáci fanúšikovia neovládajúci anglický jazyk. Muzika je to na posluch na prvý raz trošku ťažšia, treba si ju pozorne vypočuť viackrát.

Nie je jednotvárna, počuteľná snaha spestriť ju. Zvukovo je to slušné – spevák mi hovoril, že „to sme si len tak nahrali pre seba v skúšobni“. Tak som čakal nejaký „kanál“, ale vzľadom na demo je to viac než v pohode 🙂 Keď túto nahrávku počúvam, cítim emócie podobné kapelám Grexabat, Demikát alebo Dorian Gray.

Počul som aj ich staršie demo, ktoré išlo viacej do klasického heavy metalu a spievala žena s chrapľavým hlasom. Prišlo mi to také „tuctové“, táto nahrávka je viac ako o triedu lepšia a to po každej stránke. Vytkol by som, že v rýchlejších pasážach sú niektoré slová ťažko zrozumiteľné. Keď si ich človek chce prečítať v booklete, je to veľmi ťažké – texty sú spolovice napísané podobnou farbou aké je pozadie (detail).

Aby som to zhrnul, počúva sa mi to príjemne. Priaznivcom domácej scény určite odporúčam, stojí to za vypočutie. Od minulej nahrávky sa kapela posunula značne dopredu. Uvidíme, čo vylepšia do budúcnosti a aký prvý oficiálny album pripravia pre svojich fanúšikov.

Lineup:

  • Bobo “Fefe” Felix – spev
  • Peter “Štafi” Ďúran – sólová gitara
  • Jaro Ďúran – rytmická gitara
  • Maroš “Mary” Baťo – basová gitara
  • Marek “Štepo” Štepanay – bicie

Tracklist:

  1. Curriculum vitae
  2. Tmavosivá
  3. Stádo
  4. Závisť
  5. Asstma I
  6. Asstma II

Rok vydania: 2011

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/pages/RIPain/124729534239353?fref=ts
http://bandzone.cz/ripain

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *