Tanja – ,,Nemyslím, že bych byla tak úplně mimo scénu…”

Tanja_Kauerova_sexy_4Koncom osemdesiatych rokov to bola v Československu rocková kráľovná. Jej hity “Nad hlavou létá rock n´roll” a “Kam jdou lásky mé” patria do zlatej klenotnice českého rocku a metalu. Začínala ako vokalistka heavy metalového Citronu. Koncom deväťdesiatych rokov sa odmlčala aby sa v roku 2007 na plno vrátila na hard rockové pódia skvelým albumom “Jávím”. Dnes je na turné s Citron, chystá reedíciu slávneho debutu a nové CD. Kým sa podarilo zrealizovať dlho dohodnutý rozhovor s touto vyťaženou ženou, ubehlo množstvo času. Dámy a páni, TANJA!!!

Ahoj! Ako sa máte?

Tanja: Ahoj. Děkuji, mám se fajn, nemůžu si stěžovat.

Ako ste žili všetky tie roky čo ste boli mimo scénu?

Tanja: Nemyslím, že bych byla tak úplně mimo scénu, i když to tak může vypadat. Stále jsem zpívala a jezdiila na koncerty, jen jsem musela přibrzdit tempo, když se mi narodila před lety dcera a sama jsem se rozhodla, že se budu hodně věnovat dceři i soukromí.

Takže jsem svá vystoupení musela omezit a brala jsem jen ty nabídky, které mi časové umožňovaly více prostoru pro klid a rodinu.

Nelituji toho, protože s dcerou máme úžasný vztah, je velice schopná. Dnes je trošku jiná doba a slavné matky se se svými, ačkoliv ještě nenarozenými, dětmi velice rády prezentují a nejdéle měsíc po porodu zažívají s radostí mediální masáž znovu.

Já jsem se prostě stáhla do soukromí a patřím k lidem, které si tuto oblast chrání. Mimo jiné jsem v této době vlastnila kosmetický salón a také se této oblasti i věnovala.

Aký máte momentálne vzťah k rockovej metalovej scéne? Nejaké obľúbené kapely?

Tanja: Asi Vás teď zklamu. Jsem sice zpěvačka, která se živí rockovou hudbou, ale to neznamená, že ve svém volném čase poslouchám zase jen rock a metal.

Beru hudbu jako celek a poslouchám různé žánry. Taky záleží v jaké náladě se ten, čí onen den nacházím, takže u mě je normální, že si jeden den poslechnu Metallicu, nebo Queen a druhý den třeba Tinu Turner, Joan Jett, Nenu a nebo Robin Beck , či Jennifer Rush, já mám vůbec ráda dobré, ženské hlasy.

Navíc hudba se dnes strašně rychle mění a vyvíjí a já snažím to všechno nějak vnímat, abych nezůstala pozadu. Takže se stane, že se najednou na chvíli zblázním do nějaké novinky a pouštím si ji stále dokola a za pár týdnů se teprve zase vrátím ke svým oblíbencům z dřívějška. Taková je prostě dnešní doba, rychlá a nesmíte se zaseknout v minulosti.

Pred pár rokmi ste sa vrátili a vydali veľmi dobrý album. Ako vznikal?

Tanja: To je pravda. V roce 2007 jsem dostala úžasnou a zajímavou nabídku pracovat v Národním divadle v Praze, ve hře Miloše Formanna „Dobře placená procházka“. Ta se uváděla celé dva roky a dokonce vyšla i na DVD. Takže ty dva roky jsem se věnovala úplně jinému druhy hudby, než jsem dělala do té doby.

Byla to úžasná práce a zkušenost, ale po dvou letech v Národním divadle jsem už dostala zase chuť si pořádné zařádit a vypustit páru a tak přišla myšlenka na nové, rockové CD, které vyšlo v r.2009 a jmenovalo se “Já vím…”.

V té dobé jsem spolupracovala se skupinou Arena, dali jsme s klukama z kapely hlavy dohromady a začali postupně sbírat materiál, začala se skládat hudba, psát texty, vyškrtávat a přepisovat a postupně se tak utvářela podoba nového CD.

Největší zásluhu měl na tomto CD Honza Dočekal, textařka J. Moosová a kytarista M. Benýšek, který kdysi hrával v Citronu. Práce byla úžasně jednoduchá a překvapilo mě, jak rychle CD vzniklo. Myslím, že se povedlo a že se za něj nemusím stydět, posluchači ho také přijali a první várka, kterou jsme prodávali jen na internetu je už vyprodaná a musíme nechat dolisovat další.

Ako sa udržujete vo forme? Spieva Vám to fantasticky a vyzeráte úžasne…

Tanja: Děkuji, nó hodně věcí by se dalo vylepšit. Jsem těžká příroda a víte, jak to dnes chodí. Myslím si, že každá ženská, které není zcela jedno, jak vypadá se musí aspoň čas od času trochu hlídat. A když překročí určitou hranici únosnoti pohledu na sebe samu, tak s tím musí něco dělat. Jím v podstatě jen sladkosti, které miluji – buchty, koláče…

Tak to kompenzuji běháním, jízdou na kole a někdy v chladných dnech cvičením. Běháním a jízdou na kole si pročistím hlavu a rozdýchám plíce. To dělám hlavně před koncerty. Teď je tady v Německu, kde v současnosti bydlím, docela pochmurný podzim, tak s tím běháním jsem opatrná a raději pracuji na zahradě a cvičím.

Fitka a jiné vymoženosti dnešní davové doby nemusím. Není nad pohyb v přírodě. Nó a jelikož jsem si nedávno pořídila zahradu, tak věřte, že i to rýpání v zemi, hrabání, stříhání a okopávání dá Vašemu tělu zabrat a pěkně ho protáhne.

A co se hlasu týče, tak tady můžu naštěstí říci, že hlas je skutečně dar a že se snažím jej moc zbytečně nepřepínat a když mám nějaké vystoupení, tak pár dní před tím cvičím hlasivky a před koncertem v autě se rozezpívávám. Ale možná, že to, že se na svůj hlas zatím můžu spolehnout je také tím, že nekouřím a v podstatě ani nepiju.

Ako spomínate na roky najväčšej slávy?

Tanja: Byli to prima časy, zažila jsem s rukama z kapely spoustu legrace a odnesla si zážitky, které bych za jiných okolností nikdy zažít nemohla. Ale sláva je dvojsečná zbraň, na jedné straně s sebou přináší různé výhody a privilegia, na druhé straně člověka zavazuje.

Jste na očích daleko více, než když máte civilní povolání a musíte se neustále hlídat, co říkáte, jak se chováte, jak vypadáte. Musíte se naučit i slušně říci NE i kdyź víte, že druhá strana pro to nemusí mít zrovna pochopení.

Taky tehdy byla jiná doba, dnes se už člověk nemusí bát říci své názory nahlas i o nich zpívat ve svých písničkách, už nehrozí, že Vám za to zakážou činnost. Na roky své největší slávy moc nevzpomínám a neohlížím se ani moc dozadu.

I když , teď před vydáním původního LP Tanja, jsem se ohlídnout musela, když jsem sbírala staré fotografie se vzpomínkami, ale už dávno vím, že pořekadlo “sláva – polní tráva” je naprosto pravdivé. O mě to platí dvojnásob. Navíc, dnes jsou celebritami politici a lidi, o kterých vlastně ani nevíte, kam patří a co dělají, tak ukazují svaly, kalhotky a vymýšlejí si různé “pikošky”, ať si jich média vůbec všimnou a Ti co umí, se prostě věnují své práci a nemají čas vymýšlet hlouposti. Ale taková je doba a tak ji i v podstatě beru.

Ako vznikol nápad na turné s Citronom?

Tanja: To ani já sama v podstě netuším. Pozvání naspolečné turné mě vělice překvapilo, ale i potěšilo. Každopádně jsem ráda, že se tento nápad zrodil a následně i uskutečnil. Jarní turné s Citronem máme za sebou a bylo na všech koncertech v podstatě vyprodáno, což bylo vynikající a nechyběla super atmosféra. Kluci z Citronu jsou fajn i po létech a hodně jsme se spolu nasmáli. I nějaký ten vtípek na mě vyzkoušeli…

Ako Vás zasiahla smrť Staníka Hranického?

Tanja: Bylo to hodně nečekané a velmi smutné,o bzvlášť proto, že turné už bylo naplánované. Přečetla jsem si to brzy ráno v Německu na internetu a šokovalo mě to. Jsem velice ráda, že jsem se mohla se Standou rozloučit důstojným způsobem.

Písnička “Už couvám”, kterou mu hráli při rozločení pro mě navždy zůstane symbolem skupiny Citron. To byl Standa – rovný a přímý člověk – zpěvák, takových už moc dneska není. Na každém z koncertu je mu věnovaná část a chvilka…..

Boli ste manželka Radima Pařízka. Ako sa Vám s ním teraz spolupracuje.

Tanja: Ano byla, a i dnes je to dobrá a poctivá spolupráce domluvena na jasných základech.

Aké máte vzťahy s Láďom Křížkom?

Tanja: S Láďou Křížkem se vídáme jen sporadicky a každý se vydal už před léty svou vlastní cestou. Nedávno jsem byla pozvána na křest jeho alba, ale vzhledem k vzdálenosti (Německo-Praha), jsem musela toto pozvání odmítnout. Láďa je pro mě i dnes jeden z nejlepších zpěváků u nás a přeji mu v jeho kariéře hodně úspěchů i hodně zdraví.

Čo môžeme od Vás v najbližšej dobe čakať?

Tanja: Jak už jsem se zmínila, Na tomto podzimním turné vychází staro nové CD Tanja i s bonusy ,tak to je hodně zajímavá záležitost i pro mě. Po skončení turné s Citronem a absolvování několika rozhovorů v rádiích se opět vrhnu naplno do práce na přípravě nového CD.

Pracuji na něm se svým týmem velmi intenzivně , ale nerada bych se zatím o něm moc rozepisovala. Prostě nás čeká ještě spousta práce. Až bude hotové, určitě se ozvu a ráda se o něm rozpovídám.

Poprosím nejaký odkaz pre čitateľov…

Tanja: Díky za Vaši přízeň a přijďte se na nás podívat. Moc se na Vás těším-těšíme, protože to bez Vás samozřejmě nejde. Jsem s vámi rada, pořádně to spolu všichni rozjedem a děkuji, že jste na mě nezapomněli.

Tanja

Youtube ukážka:

Webová stránka: http://tanja.wbs.cz/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *