Mirka Brezovská – zabudnutá rocková dračica

brezovska mona lisa 2021
Tanja nebola jedinou slávnou československou rockovou speváčkou 80-tych rokov. Aj na Slovensku sme mali podobné, minimálne dve. Ingrid Kalmanová chrlila hity s takmer čisto ženskou kapelou Madam (Rockovanie, Dievča z internátu…). Nás však bude zaujímať ,,dračica“, ktorá sa však prekvapivo vytratila zo scény.

brezovska mona lisa 2021

Rodina

Mirka Brezovská pochádza z hudobnej rodiny. Narodila sa 9. júla 1964 v Košiciach. Otec Ali Brezovský je známy slovenský skladateľ. Matka Vlasta Brezovská zásobovala rôznych hudobníkov svojimi textami.

Aj jej mladší brat Marek (1974) robil muziku. Intenzívne koncertoval od 14tich rokov. Pôsobil v rôznych progresívno – rockových formáciách (Art M Trio, New Romantic Band) a taktiež aj v punkovej bande Avanavany . No ako 20-ročný zomrel na predávkovanie heroínom (1994).

Úspešné roky:

Mirka spomína: ,,Ja som bola obklopená hudbou už od ranného detstva, čo si pamätám… Ale musím povedať, že nikdy ma nenapadlo, že by som sa profesionálne začala venovať hudbe. Tým skutočným impulzom pre mňa bolo stretnutie s Robom Grigorovom, s ktorým v tom čase chodila moja najlepšia kamarátka. Keďže Robo je mimoriadne invenčný človek, má ťah na bránu,  je plný nápadov a muziky, tak prišiel aj s tým, že by sme založili kapelu. A tak vznikla skupina Mona Lisa.“   

V čase založenia Mony Lisy mali Mirka a ostatní  okolo 18 rokov, niektorí členovia aj menej.

Dokonca sa zachoval aj záznam, keď ich vtedajšia televízia navštívila v skúšobni:

Z Robovej dielne pochádzali prvé skladby, s ktorými kapela uspela u vtedajšieho publika (napr. Je nás viac alebo Mona Lisa). Daniel Mikletič spolupracoval s nimi, ako textár a neskôr začala písať texty aj Mirka.

Nahrávky

Zostava sa pomaly menila a kryštalizovalo sa smerovanie kapely. Vystriedalo sa množstvo členov. Okrem R. Grigorova Monu Lisu ovplyvnil aj Peter ,,Peci“ Uherčík. Robo neskôr začal úspešnú sólo dráhu.

V štúdiu nahrali niekoľko piesní. Zaujal najmä singel Pán Život/Od Piesne k Piesni, vydaný spolu s Janou Kocianovou v rámci série singlov z Bratislavskej lýry 1985 ( 1985 – Opus). S touto skladbou, ktorú skomponoval Mirkin otec Ali Brezovský, získala Mona Lisa bronzovú Bratislavskú lýru.

Nasledujúci singel Sama – Kiks (1986 – Opus) bol čisto z jej dielne. Ešte predtým (1984 ) vyšiel pod. singel M. Brezovská – Autoportrét/Richard Müller – Nespoznaný (R. Muller).

Vyvrcholením činnosti celej kapely bola debutová LP platňa Let. Niesla sa skôr v poprockovom duchu, dokázala však osloviť aj ,,ortodoxnejších rockerov“.

Krátko po ,,pristátí“ albumu Let prišla na svet opäť malá platňa Čo S Načatým Večerom? / Kým Si Tu So Mnou (1989 – Opus).

Mona Lisa však nebola jediná Mirkina aktivita. Burčiak, pôvodne kapela Deža Ursinyho, v roku 1989 natočila LP s rôznymi spevákmi (Habera, Temo).

Mirka naspievala pieseň Stala sa nám láska, podľa ktorej bol pomenovaný aj celý album.

Množstvo koncertov

,,Na 80-tych rokoch bolo svojím spôsobom úžasné, že to bol nástup jednej veľmi silnej muzikantskej generácie… Boli sme rovnako mladí ako naše publikum. My sme mali svojich fanúšikov, ktorí začali chodiť na slovenskú hudbu. Slovenské kapely začali byť pre mnohých idolmi. Väzba s publikom bola v tom čase silná. Zrazu boli koncertné sály plné. Ľudia chodili a spievali s nami všetky naše piesne. A tých koncertov bolo veľmi veľa… V jednom období sme hrali 250-260 koncertov ročne“ hovorí Mirka.

Hudobníci tak mali skvelú možnosť zlepšovať sa, zohrať sa a podobne. Pre nich samotných to bola zaujímavá skúsenosť aj v tom smere, že sa naučili spolu fungovať a zvládať javy typu ponorková choroba.

Mona Lisa nekoncertovala iba v bývalom Československu. Na ,,kapitalistický západ“ sa im síce dostať nepodarilo, no vystúpili v okolitých štátoch a Mirka sa zúčastnila na niekoľkých  festivaloch (napr. v Maďarsku).

Navyše patrili medzi tých ,,šťastlivcov“, ktorí hrali v bývalom ZSSR (podobne ako Oto Weiter s Makar Čudrou).

Nechajme opäť rozprávať Mirku: ,,S kapelou Mona Lisa som v ZSSR strávila veľa času. Hlavne v priebehu 88-meho a 89-teho roku. To bola mimoriadne zaujímavá životná skúsenosť, pretože sme precestovali takmer celú krajinu… Bolo to náročné fyzicky, kvôli presunom na veľké vzdialenosti a aj z toho hľadiska, že Sovietsky zväz bola krajina, kde nebol jednoduchý život. Ale pre nás to bola obrovská a cenná skúsenosť. Dostali sme sa na miesta, na ktoré sa zrejme človek už nikdy nedostane.“

Vystupovali v tamojších médiách, zažili vypredané sály a veľkolepé štadióny, kam bežne prišlo aj 20 000 ľudí.

Čudný koniec

Po úspechu albumu Let, Mona Lisa začala pripravovať ďalší, tentokrát viac heavy. No po r. 1989 sa k vydaniu LP v Opuse kapela už nedostala. Ak si vypočujete tento song určite uznáte, že spomínaná platňa mohla byť niečo veľkolepé.

Čo povedala samotná hlavná protagonistka ohľadom pripravovanej platne?

Jedným z dôvodov, prečo sa druhá platňa odkladala, bolo aj to, že sme v tom období trávili dosť veľa času na zájazdoch v Rusku. Lebo keď sa tam išlo na turné, kapela tam bola aj dva mesiace v kuse. Keď sme sa vrátili, tak si človek hneď nesadne k tomu, aby začal tvoril ďalšiu platňu. Takže sa to naťahovalo a potom prišiel 89-ty rok a nastalo obdobie, ktoré prinieslo úplne nové otázky aj pred muzikantov. A asi už potom nebolo nikdy dosť sily na to, aby sme dotiahli do konca tú poslednú LPčku, ktorú sme pripravovali.

Pokračuje: ,,Revolučné udalosti 89-teho kardinálne ovplyvnili život každého jedného človeka. To, čo dovtedy nejako fungovalo, zo dňa na deň fungovať prestalo. Nastalo obdobie, keď  tu o domácu tvorbu zrazu nebol záujem. Možno netrvalo až tak dlho, ale nám v tom čase pripadalo, že dlhé je. Ľudia boli smädní po tom, čo im bolo 40 rokov do značnej miery upierané. Koncerty boli poloprázdne. Potom už ani koncerty poriadne neboli. Človek sa musel nejakým spôsobom živiť. Takže to bolo  zložité obdobie. Asi sme už nemali dostatok síl, aby sme tú platňu vydali.“

Na otázku či jej nikdy nevydaná platňa nakoniec môže of. vyjsť, odpovedala: ,,Dodnes mám vzťah k muzike… No či sa niekedy dostaneme k tomu, aby sme vydali tie veci, ktoré sú dnes zavesené na Youtube? Neviem. Sú tam, ľudia si ich môžu nájsť. Dnes sa potreba vydávania nosiča celkovo zmenila a čo je už dnes na internete, tak to už asi zostane žiť. Ja budem rada, ak si ľudia k tomu nájdu cestu a bude sa im to páčiť.“      

Mirka si potom založila rodinu a stiahla sa z aktívneho muzikantského života. No úplne toto prostredie nepustila. Dodnes píše texty a aj koncertuje (ale len veľmi občasne).  Občas sa s ňou môžete stretnúť v TV.

Napr. v 2009 bola v porote slovenského kola Eurovízie. Jej otec minulý rok oslávil 80 rokov. Pri tejto príležitosti bol v koncertnej sále rozhlasu usporiadaný galaprogram, kde Mirka zaspievala svoj hit Od piesne k piesni.

Taktiež sa aktívne sa venuje prekladateľstvu.

Ako prekladateľka spolupracovala na známych filmoch a seriáloch:

Filmy

  • Ako si vycvičiť draka – 2009
  • Avatar – 2009
  • Bathory – 2008
  • Happy Feet – rok vzniku filmu: 2006
  • Monštrá vs. Votrelci – 2009
  • Mŕtva nevesta Tima Burtona – 2005
  • Muž v zrkadle – 2004
  • Neserte nám pestúnku – 2003
  • Najlepší čas – 2005
  • Pán prsteňov: Dve veže – 2002
  • Planéta 51 – 2009
  • Sedem rokov v Tibete – 1997
  • Svadby podľa Mary – 2003
  • Škola ro(c)ku – 2003

Seriály

  • Helicops – 1998
  • Komisár Rex – 1994
  • Mestečko Heureka – 2006
  • Walker – texaský jazdec – 1993
  • Policajný odznak – 2002
  • FBI: Prípady Sue Thomasovej – 2002
  • Zúfalé manželky – 2004
  • Dr. House – 2004
  • Boj o ťažkú vodu – 2015
  • Mária Terézia – 2017

Ilustračná foto: Výrez z LP Platne Mona Lisa a Mirka Brezovská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *