Evening Full of Darkness (Syn Ze Sase Tri, Galadriel, Empyrion, April Weeps); 19.11.2013 – Bratislava – Randal

Dátum utorok 19.11. som mal v kalendári zvýraznený ako deň, v ktorý sa koná udalosť s názvom Evening Full of Darkness. Na zozname účinkujúcich boli veľmi zaujímavé mená. V prvom rade stálica na bratislavskej metalovej scéne Galadriel a Syn Ze Șase Tri, hostia z Rumunska.

Kapely z tejto (aj keď nie veľmi vzdialenej) destinácie sa u nás nevyskytujú často, preto som bol na nich veľmi zvedavý. Keď k tomu ešte pridáme slovenské kapely Empyrion a April Weeps, ktoré majú obe vonku svoje výborné debutové albumy, nemohol som si túto akciu nechať ujsť.

Štart

Večer otvárali April Weeps s muzikou, ktorá nie je žánrovo presne vyhranená. Mieša v sebe prvky gothic, symphonic, doom a death metalu. Kapela pracuje s kontrastmi tvrdších a melancholických pasáží. Diváci mohli počuť death metalový aj melodický ženský vokál, časté zmeny tempa, klávesové melódie, klavírne vyhrávky. Ich tvorba je nápaditá, v každom momente sa človek má čoho chytiť a nie je veľa priestoru na nudu.

Odprezentovali naživo piesne z ich debutu Outer Calm, Pain Within ako Buried, skladbu s ironickým názvom Positive Energy, Waiting for the Sun, Faded Memory alebo titulnú Outer Calm, Pain Within. Milo ma prekvapila speváčka, ktorá na mňa pôsobila “vyspievanejším” dojmom ako na albume. Zazneli aj úplne nové skladby, tie sa mi na prvý posluch zdali ešte o niečo prepracovanejšie. S publikom komunikovali obaja speváci, čo bolo sympatické. April Weeps som videl naživo prvýkrát a som veľmi spokojný.

Ide do tuhého

Druhá v poradí vystúpila nitrianska „demoličná čata“ Empyrion. Títo Nitrania doslova zaplavili hľadisko živelnou energiou. Predviedli svoj atmosférický priamočiary extrémny metal, „samopalové“ dvojkopy a v určitých úsekoch zašli aj do strednotempových vôd s pomalými prechodmi.

Taktiež spevák sa ukázal v rôznych polohách, ktoré striedal. Z hudobníkov som cítil skúsenosť a zohratosť, pôsobili suverénne. Zbytočne nezdržiavali slovami a servírovali fanúšikom pieseň po piesni, hrali hlavne piesne z debutového albumu Mindshifter.

Setlist Empyrionu ubehol veľmi rýchlo a už sa pripravoval prvý vrchol programu, Galadriel. Táto kapela má aj po 18 rokoch svojej existencie a siedmich radových albumoch, stále čo ponúknuť. Momentálne propagujú svoju aktuálnu dosku The 7th Queen Enthroned, z ktorej fanúšikom predložili kúsky Evilution, Crutifiction, Still not Dead Enough a Mother is Dying. Tieto skladby zaváňajú čerstvým vetrom a podľa mňa patria k tomu najlepšiemu, čo doposiaľ táto kapela vytvorila. Sú viac gitarové a okrem extrémnych vokálov tu krásne vynikne aj Sonin hĺbavý, melancholický spev.

Zlatý klinec večera

Ďalej zazneli Bleeding Hearts Poetry a Imaginary Sins z albumu World under World a ako spomienka na staré časy Sad Leaves of the Dying Rose z prvotiny Empire of Emptiness. Čas rýchlo ubiehal, preto sa s piesňou Ode to the Earth rozlúčili a prenechali stage poslednej kapele, Syn Ze Șase Tri.

Hudobne išlo o symfonický black metal pripomínajúci Dimmu Borgir, pri počúvaní som však mal aj iné pocity. Bolo to zásluhou ich krásnej plachty, vlajok a brnení, v ktorých boli odetí. Pri pohľade na kapelu v plnej zbroji doslova všetko dýchalo starobylým Rumunskom, preto ma vystúpenie Syn Ze Șase Tri veľmi priťahovalo.

Tvorba tejto formácie mala viac tvárí – tvrdá a pritom melodická, jednoduchá a pritom technická. Milovníci extrémnych žánrov si prišli určite na svoje. Odohraté boli skladby z dvoch radových albumov a zazneli aj úplne nové veci, ktoré ešte nemajú ani názov.

Ľudia reagovali na spevákove slovenské slová ako napríklad „nazdravie“ alebo „ďakujem“. Vytvorili vpredu kotol a práve táto kapela mala najväčšiu odozvu u publika. Jediná vec, ktorá mi pri vystúpení mierne prekážala, boli klávesy púšťané zo samplov – pôsobilo to na mňa trošku rušivo.

Zhrnuté a podčiarknuté

Počas show predchádzajúcich kapiel sa fans možno šetrili, keďže tento týždeň je prakticky každý deň nejaký koncert (aj veľkých zahraničných hviezd). Ešte vzhľadom k tomu, že to bolo cez týždeň, dopadla táto akcia vcelku úspešne. Na záver ešte spomeniem veľmi dobrý zvuk a to, že som sa cítil príjemne 🙂

Ukážky tvorby: 

April Weeps:

Empyrion:

Syn Ze Șase Tri

GALADRIEL

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *