Syn Ze Sase Tri, Abstract, Malpraxis; 24.9.2017; Collosseum Club – Košice

syn ze sase tri 2017

Banskobystrickí inštrumentalisti Abstract tento rok stihli viacero vecí. Absolvovali miniturné po Rumunsku, vydali album Remembrance s demonahrávkami z ich začiatkov a na jeho podporu naplánovali turné, ktorého sa zúčastnili aj spriatelené rumunské kapely Syn Ze Sase Tri, a Malpraxis.

Poslednou zastávkou bol známy košický klub – Collosseum, presnejšie jeho horná časť Club 777.

Štart

Celé to odštartovali brutal death metalisti Malpraxis. Aj keď táto kapela funguje od roku 2009, na konte má len jedno EPčko vydané v roku 2011. Pre tamojšie publikum bola viac – menej neznáma. Celkový koncert bol relatívne ok. Z reakcií zúčastnených bolo vidno, že si našli svojich priaznivcov.

malpraxis 2017

Ide do tuhého

Už pri úvodnom intre ďalších Syn Ze Sase Tri bolo jasné, že pôjde o niečo veľké. Okrem hudby si dali záležať aj na vizuálnej stránke svojho vystúpenia – do Košíc dorazili v zaujímavých oblekoch pripomínajúcich brnenie…

Treba pochváliť aj samotnú muziku, taká originálna zmes symfonicko – atmosférického blacku a deathu s folkovými prvkami. Podľa môjho osobného názoru majú šancu aj na úspech v zahraničí. V setliste boli zastúpené skladby zo všetkých štyroch albumov kapely. Škoda, že nebol lepší zvuk – folkové prvky zo samplov bolo občas dosť slabo počuť.

syn ze sase tri 2017

Zlatý klinec večera

Vrcholom večera bolí spomínaní Banskobystričania Abstract. Tí na scéne pôsobia od roku 1995. Kto sa s nimi ešte nestretol, pripomínam, že hrajú muziku, akú u nás nikto nehrá – atmosféricky -inštrumentálny progresívny metal.

Pri pokeci pred koncertom sa mi síce niektorí členovia posťažovali na únavu z dlhého turné, no na hre to nebolo vôbec počuť. Muzike nechýbala energia a frontman Lego popri hraní nezabúdal ani na komunikáciu s publikom. Dokonca nechýbal ani prídavok – Aladin (EP Symmetry). Inak sa hralo hlavne z albumu Lightheory.

abstract 2017

Verdikt

Aj toto podujatie jasne preukázalo, že sa oplatí podporovať aj tzv. menšie akcie, kde nehrajú veľké zabehnuté mená. Až na ten zvuk pri Syn Ze Sase Tri (a vlastne aj tá účasť mohla byť o niečo vyššia), to bolo krásne zakončenie týždňa.

O foto sa postaral Stephen 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *