Linkin Park – Minutes To Midnight

Linkin Park Minutes coverJe to už pár rokov, čo sa mi pri svetle vianočného stromčeka zastavilo srdce, keď som si rozbalil vtedajšiu novinku od amerických nu-metalistov z Kalifornie. Vtedy som ich doslova zbožňoval, predchádzajúce tituly Hybrid Theory a Meteora som už poznal odpredu aj odzadu (nie žiaden temný odkaz som nenašiel), a aj keď z prvého nasadeného singlu What I´ve Done bolo zrejme, že istá zmena v hudbe Linkin Park nastala, tešil som sa ako malé decko. Ešte v Štedrý večer som vložil CD do prehrávača a čakal, že nastane ,,vianočný zázrak“.

Prvá vec Wake je čisto inštrumentálna, čím sa dodržala tradícia minulých albumov, že minimálne jedna pieseň je bez lyricsu. Po menej ako dvoch minútach začujeme potlesk, ktorý odštartuje Given Up. Skladba kde hneď spoznáme zmenu v tvorbe.

Využitie punk/industrialového motívu pri gitarách je po rýdzom nu-metale prekvapením, ale partia s Chesterom na čele sa nám snaží dokázať že ,,nevymäkli“, ale len zmenili štýl. Jedná sa o rýchlu, na koncertné začiatky ako stvorenú vypaľovačku. Hlavne pasáž medzi druhým a tretím refrénom, kde Mr. Bennington kričí do mikrofónu ,,Put me out of my misery“ v nás budí naše horšie ja.

Potom to však príde. Leave Out All The Rest. Síce veľmi pekná balada, kde hudobníci využili motívy klasickej hudby, s textom pojednávajúcim o niečom inom ako väčšina minulých textov (túto zmenu kvitujem), ale predsa len…. Veľmi drastická zmena štýlu, čo mnohí ortodoxní fans asi dlhšie prehltávali.

Nasleduje Bleed It Out, kde prvý krát na Minutes To Midnight otvorí ústa aj Mike, aby ho ako sme už zvyknutí v refréne vystriedal headliner.

Pokračujeme pomalým baladickým Shadow Of The Day, kde môžeme počuť piano, akustickú gitaru, marimbu, xylofón , elektrické bendžo…….. a aj Chesterové gitarové sólo. Áno, gitarové sólo. To môžeme zachytiť aj vo What I´ve Done, teda okrem textu s mierovým posolstvom, ktoré obsahuje aj videoklip.

V Hands Held High opäť rapuje Mike, pre mňa sa však jedna o najslabší článok albumu. To sa však nedá povedať o No More Sorrow. Song, kde si zaexperimentoval gitarista Brad Delson, aby vznikla asi najtvrdšia vec nahrávky.

Treba dodať aj bubenícke majstrovstvo Roba, ktoré taktiež stojí za 100 bodov. Niekto je sám aj na Valentína, teda aspoň sa o tom spieva vo Valentine´s Day, kde melancholický úvod, a aj stred pesničky v závere pošle do zabudnutia celkom slušná rocková jazda.

Kapela nemá v Mike Shinodovi len gitaristu, klávesistu, a rapera, ale aj výborného spevák, o čom nás presvedčí v ďalšej akustickej skladbe In Between. In Pieces upúta zaujímavým aranžmánom, ďalším gitarovým sólom, a The Little Things Give You Away dĺžkou- cez 6 minút. Vokály do poslednej spomínanej vznikli po návšteve New Orleans zničenom hurikánom Katrina.

Suma sumárom: Linkin Park dospeli. Nie len textami, ktoré tentoraz neriešia poväčšine nešťastné vzťahy, a prejavom, ale aj hudbou. Pri počúvaní človek nemá pocit že všetko je to akési rovnaké a ako cez kopirák, čo je veľkým plusom. O produkciu sa postarali Rick Rubin a Mike Shinoda.

Práca prvého spomínaného pána je zrejmá na celej fošni, či sa už jedná o pridanie akustických prvkov, obmedzením rapu, zjemnením…… Na tú dobu novinka plná inovácii, vo väčšine prípadov však kvalitných, pozitívnych a vytrhujúcich ,,Linkinov“ zo škatuľky nu-metal.

Lineup:

  • Chester Bennington – spev, gitara v 5
  • Brad Delson – gitary, doprovodné vokály
  • Phoenix – basa, doprovodné vokály
  • Joe Hahn – DJ, sample, programovanie
  • Rob Bourdon – bicie, programovanie
  • Mike Shinoda – spev, gitara, piano, produkcia, aranžmány v 3, 5, 7, 12,

Tracklist:

  1. Wake
  2. Given Up
  3. Leave Out All The Rest
  4. Bleed It Out
  5. Shadow Of The Day
  6. What I´ve Done
  7. Hands Held High
  8. No More Sorrow
  9. Valentine´s Day
  10. In Between
  11. In Pieces
  12. The Little Things Give You Away

Rok vydania: 2007

Vydavateľstvo: Warner Bros. Records, Machine Shop Recordings

Yotubue ukážka:

Linky:
http://www.linkinpark.com/
https://www.facebook.com/linkinPark

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *