Arakain – Apage Satanas

Arakain Apage coverPo nie práve úspešnom volaní o pomoc s albumom S.O.S sa skupina rozhodla odháňať Satana. Na vydanie ďalšej radovej štúdiovky si fanúšikovia museli počkať dva roky. Ten čas im však spríjemnili dokopy tri best off-ky, ktoré oslavovali 15. výročie založenia kapely.

Snaha o návrat

Arakaini sa snažili vrátiť sa na trón a prísť s niečím, čo by bolo kvalitné a úspešné zároveň. To sa aj podarilo. Apage Satanas je považované za jeden z najlepších počinov v histórii Áčiek, o čom svedčí aj fakt, že pri re-edícii v sa dostal na istý čas medzi top 50 albumov predajnosti. Z obalu nás diablik s tigrom ,,pozývajú“ vypočuť si čo zakrývajú.

Prvá vec A zvony zvoní, ktorej téma by obstála aj v temnejších žánroch. Temná atmosféra (keď vás pochovajú za živa, iné to asi ani nemôže byť), podporená tvrdou hudbou a krásnym sólom. Thrashovica Mý jméno je plamen vyvoláva pocit blaha v pyromanoch.

V tretej skladbe a zároveň prvej balade albumu Karavana slibů, vynikne Brichtovo majstrovstvo. V štvrtej piesni s naopak realizoval Mirek Mach, teda skôr vyhral. Jeho Kyborgsa pravidelne doteraz objavuje v playlistoch na koncertoch.

Najzásadnejšie momenty

Nasleduje Princess. Či ide o silnú inšpiráciu Acceptom, o vzdanie holdu legende, alebo proste o chvíľkový výpadok tvorivosti zrejme vie len samotný autor. Text je spomienka na časy dávno červené. Špatný dny pomôžu keď máte blbú náladu a potrebujete si niekde uľaviť.

Zvuk boja a umierania otvára Návrat bohů. Mierne spomalenie neuberá na kvalite, a historická tematika Arakainu sedí. Pre fanúšikov Rudyarda Kiplinga je nachystaný Šér Chán, kde sa vystrieda niekoľko témp, a kde sa vybláznili páni gitaristi. Ľutujem že som nezažil na živo!

Vysporiadanie sa s kritikmi alebo Hey kritik – Metal jak hrom, to treba uznať. Len neviem či to óóó v refréne je naschvál, lebo tam Alešovi sedelo, alebo jednoducho dojdenie nápadov a jednoduchá vypchávka. Desiate miesto obsadila druhá balada na albume. Je ňou Půl století, ktoré sa pridŕža šablón pre podobné kúsky.

Trocha inovácie by inak dobrý počin nepochybne vylepšilo. Nikdy som nezažil, ale Trip asi celkom dôveryhodne opisuje stavy narkomana po požití svojej lásky. Inštrumentálna stránka chvíľami tiež pôsobí solídne ,,psychologicky“. Návrat k riadnemu riffu a rýchlemu tempu po spomalení spoločne s Promiňte slečno, alebo ak chcete vtipná, možno trochu nevkusná variácia na tému

Reálna skúsenosť?

,,Ako som sa bozkával s peknou babou, ktorá bola vlastne chlapom“. Neviem ako sa zrodil námet na text, ale vraj sa niečo podobné stalo Brichtovmu kamarátovi. A na záver titulná vec. Čo dodať. Vrchol nahrávky, jedna z najúspešnejších piesní skupiny, ktorá odznela asi na každom koncerte od vyjdenia. Lyrics je venovaný jednému pánovi z politiky, ktorého pokrytectvo bolo dostatočnou inšpiráciou. Ale aj tak si myslím, že v slovách si každý nájde niečo svoje.

Zhrnutie

Ospevovanie fošne ako jeden z najlepších skutkov kapely je na mieste. K inštrumentálnej stránke. Autori hudby sa realizovali na 110% (Princess obídeme), veľká časť gitarových sól zahreje pri srdiečku každého fanúšika kvalitnej hudby. Plus pri počúvaní Apage Satanas nemáte pocit, že počúvate to isté dookola.

Na svoje si prídu tí, čo hľadajú niečo rýchle a tvrdé, aj niečo pre pomalšie povahy. Texty sú taktiež kvalitné, zaberajú širokú tému – od politiky, dejiny, láska, viera…. Za seba hovorí aj počet skladieb, ktoré sa objavujú v playlistoch doteraz na koncertoch.

Aké je Satanovo číslo? Správne 6/6

Lineup:

  • Aleš Brichta – spev
  • Jiři Urban – gitara
  • Mirek Mach – gitara
  • Zdeněk Kub – basa
  • Marek Žežulka – bicie

Tracklist:

  1. A zvony zvoní
  2. Mý jméno je plamen
  3. Karavana slibů
  4. Kyborg
  5. Princess
  6. Špatný dny
  7. Návrat bohů
  8. Šér Chán
  9. Hey kritik
  10. Půl století
  11. Trip
  12. Promiňte slečno
  13. Apage Satanas

Rok vydania: 1998

Vydavateľstvo: Popron

Youtube ukážka:

Oficiálne linky:
Web: http://www.arakain.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/arakain

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *