Arakain – S.O.S.

Arakain S.O.S. CoverMedzi poctou svetovým legendám a 15. výročím založenia skupiny sa Arakain rozhodol vydať ďalšiu štúdiovku, podľa viacerých s príznačným názvom – akoby pätica okolo Aleša Brichtu volala o pomoc.

Sólovka frontmana bola vtedy v plnom prúde a trúfam si povedať, že aj na väčšom výslní ako sa nachádzal samostatný súbor. Či boli vnútri rozpory alebo nie si však už netrúfam odhadnúť.

Ale ak zhodnotím pre mňa zlatú éru kapely – Black JackForrest Gump, tak mi S.O.S. príde osobne najslabším z tohto obdobia. Môj dojem možno umocnil hrozivý klaun na obale (btw počuli ste už o coulrofóbii? 🙂 )

Skvelé skladby

Úvod opatrí slušná pecka To jsme my, vec ničím extra výnimočná, ale ideálna na začiatok. Potom to do určitého bodu pripomína sínusoidu. Tretí a štvrtý kvadrant vypĺňajú titulná pieseň, klipom ovenčená Páteční flám a Třinácta komnata.

Textovo si trúfam povedať podpriemer, so zavretými očami priemer, hudobne to v istých pasážach lepšie zavadí. Apropo, kto nevidel vyššie spomínaný klip, tak vrelo neodporúčam.

Balady tohto súboru mám veľmi rád, ale Třinácta komnata ma doslova ničím nezaujala. Kto ovláda základy matematiky vie, čo musí nasledovať – postup vyššie. Piatu priečku obsadila Loutky. Trefný song o spoločnosti, s podareným sólom.

Stojedenástinu diablovho čísla dostal zrejme najtvrdší albumový diel, Adrian. Takto nejako si predstavujem kvalitný metal ,,se vším všudy“. Brichtov hlas je hypnotizujúci, text spĺňa požiadavky, čo majú fanúšikovia na jeho autora. Schody nikam sú pre zmenu spolu so záverečnou Tuším zradu, najrýchlejšie počiny.

Obzvlášť u poslednej kvitujem jej umiestnenie. Veď kto by nemal rád čerešničku na torte? Druhý pokus o splodenie balady už vyšiel na jednotku – Hladit vlasy tvý, s geniálnym introm (ktoré som mal istý čas ako signál SMS 😉 ) je skutočným skvostom, minimálne mojim.

Nájsť môžeme ešte aj Hanibal a Hlas krve. Ak som spomínal plusy a mínusy albumu, tak tieto skladby sú niekde uprostred. Nie sú úplným fiaskom, ale od kapely raže Arakain by som očakával viacej. A ozaj, ešte Blázni víry, čisto akustická vec na pohladenie duše.

Hudobná rôznorodosť

Tvorivé trio Urban-Mach-Kub sa pravdepodobne nevedeli dohodnúť či sa zaradia k thrashu, heavy, speed, tak sa rozhodli od každého trochu. Táto rôznorodosť hudby je však len a len plusom. Nájdeme viacero chytľavých riffov, podarené sóla, Marek Žežulka za bicími tiež robí dobré meno svojej značke.

Texty

Tie sú u Arakainu dosť často otázne. Všetci vieme, že Brichta je schopný napísať text o všetkom v desiatich riadkoch, vystihnúť podstatu, vkusne skritizovať, ale na druhej strane občas vytvorí niečo na….. povedzme nižšej úrovni. Inak tomu nie je ani tu. Ale zase sa predviedol ako výborný spevák – chrapľák strieda melodický prejav, nebojí sa výšok.

Verdikt

Všetko to dokopy s plusmi aj mínusmi dáva 4/6.

Lineup:

  • Aleš Brichta – spev
  • Jiři Urban – gitara
  • Mirek Mach – gitara
  • Zdeněk Kub – basa
  • Marek Žežulka – bicie

Tracklist:

  1. To jsme my
  2. S.O.S.
  3. Páteční flám
  4. Třinácta komnata
  5. Loutky
  6. Adrian
  7. Schody nikam
  8. Hladit vlasy tvý
  9. Hanibal
  10. Hlas krve
  11. Blázni víry
  12. Tuším zradu

Rok vydania: 1996

Vydavateľstvo: Popron

Youtube ukátka:

Linky:
Web: http://www.arakain.eu/info/
Facebook: https://www.facebook.com/arakain
Bandzone: http://bandzone.cz/arakain

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *