Abstract – Lightheory

abstract lightheory coverNedávno sa stala naša slovenská scéna bohatšia o jeden zaujímavý album. V auguste vďaka českému časopisu Pařát vyšiel nový album banskobystrických Abstract.

Táto kapela hráva štýl, ktorý u nás v súčasnosti nie je moc rozšírený – inštrumentálny atmospheric/progressive metal. To nepochybne kladie na chlapcov veľké nároky a musia sa snažiť, ak chcú poslucháčov skutočne zaujať.

Na úvod musím povedať, že danú odnož muziky moc nepočúvam, no rozhodol som sa na toto dielo pozrieť ako nezaujatý poslucháč (k tomu ma presvedčil aj ich koncert v Humennom, v Live Clube).
&nbsp

Začiatok

Do daného diela nás uvedie Fluorescent Tube III (trochu nechápem, prečo ma označenie tri, keďže v strede albumu je Fluorescent Tube s označením jedna a na pred koncom s označením dva, ale ok). Počuť v nej rôzne zmeny rytmov a nálad, no chýba mi nejaký výraznejší prvok.

V ďalšej Isonn, to je ale o niečo lepšie. Je vystavená taktiež podobným spôsobom, no ale príde mi o niečo viac nápaditá a hlavne oceňujem jej gitarové sólo a klávesové vyhrávky. Nachádzajú sa tu aj nejaké tie komentáre, no tie mi viac pasujú do ďalšej Solar Pulse. Tie krásne podfarbujú jej depresívnu atmosféru.

Ocenil by som aj nasledujúcu The Stone. Tá je jedna z najenergickejších kúskov na Lighteheory. Rýchle tempo spolu so zvratmi zaručene udrží vašu pozornosť od jej začiatku do konca. Päťka Dialogue bude akýmsi oddychom a ukážkou, že Abstracti vedia hrať aj pomalé precítene veci.

Chuť experimentovať

Soleusis nie je zlá, ale je postavená hlavne na klávesových vyhrávkach. Ocenil by som viac gitár. Ďalšia už vyššie spomenutá Fluorescent Tube I. je dôkazom, že pánom muzikantom nie sú cudzie ani jazzové prvky a počúva sa celkom dobre.

Silhouettes má na začiatku až exotický nádych, no škoda, že ho viac nerozvinuli. Určité náznaky počuť aj približne v jej strede, no ale mohlo toho byť viac.

Na záver budeme mať dve pomalšie veci Fluorescent Tube II. a Monologue. Sú rovnako dobré, ale Flourescent mi sadlo o čosi viac. Ta posledná mi pripadá ako nejakéoutro.

Verdikt

Na slovenské pomery je Lightheory znamenité dielo. Verím, že sa dočká úspechu aj v Čechách, Maďarsku a Chorvátsku, kadiaľ taktiež povedie turné na jeho podporu.

Lineup:

  • Pavol Gáblik – gitary
  • Peter Lengsfeld – gitary
  • Julo Tomáš – basa
  • Juraj Drugda – bicie

Hostia:

  • Jozef “Caco” Matejka – gitary (5)
  • Emma Schwarz – Komentáre
  • Peter Knietel – Komentáre
  • Miloš Fabry – Klávesy

Tracklist:

  1. Fluorescent Tube III.
  2. Isonn
  3. Solar Pulse
  4. The Stone
  5. Dialogue
  6. Soleusis
  7. Fluorescent Tube I.
  8. Silhouettes
  9. Fluorescent Tube II.
  10. Monologue

Vydavateľstvo: Pařát Magazine

Rok vydania: 2014

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.abstractband.eu/
https://www.facebook.com/abstractinstrumental/
https://www.instagram.com/abstract_instrumental/
https://www.youtube.com/channel/UC0Cxc0g3d6yrYh5jvFVSAqg/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *