Rozhovor s Batchim a Erikom Čalfom z Grassity zo dňa 6.10.2014

uvod d

Death metalisti Grassity zo Stropkova sa už na ďalší týždeň vydávajú na svoje turné po krajinách Južnej Európy. Prečítajte si o tom, ako sa toto turné dalo do kopy a aké majú pocity. Bubeník Batchi a Erik z kapely Famma, ktorý s nimi pôjde ako spevák.

Zdravím, už o pár týždňov začína Vaše juhoeurópske mini-tour. Aké sú vaše pocity a očakávania?

Batchi: Nazdar ! Sme plní energie ako vždy a tešíme sa ako malé deti. Očakávame hlavne, že nás to poriadne nakopne v našej hudobnej ceste. Veď predsa sa máme na čo tešiť 🙂

Erik: Pocity sú zmiešané, veľmi sa na to tešíme, no napriek tomu aj obávame, keďže sme nikdy nemali také “veľké” turné. A očakávania? Ťažko povedať koľko ľudí príde na neznámu kapelu zo Slovenska, no nechajme sa prekvapiť.

Porozprávajte niečo o tom, ako sa vám to vlastne podarilo vybaviť?

Batchi: Ja vlastne už ani neviem 🙂 Stále sme túžili ísť po koncertoch, hrať v rôznych krajinách a predierať sa do sveta. Pomohol nám s tým Marek Suchanič, za čo mu veľakrát ďakujeme. Celé turné je pod Hammer and Tongs promotion.

Kde všade zahráte?

Batchi: Prvý koncert zahráme v Maďarsku v Budapešti. Ďalej sa presunieme do Rumunska. Tam zahráme v Cluj Napoca a v meste Craiova. Potom pôjdeme do bulharského Ruse a deň nato budeme opäť v Rumunsku v meste Suceava. Potom sa zdržíme v Bulharsku. Budeme hrať v mestách ako Varna, Burgas a Sofia. Na záver nás čaká ešte srbské mesto Subotica a zakončíme to v rumunskom Satu Mare.

gras

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako vyzerajú prípravy na turné? (skúšky a podobne)

Batchi: Tak hlavne skúšame čo najviac. Erik je úplne nový, tak potreboval trochu času, aby sa naučil songy. Ale aj tak to zvládol vo veľmi krátkom čase. Samozrejme, že sa snažíme čo najviac spropagovať celé turné a hlavne sa stále bavíme o tom, čo so sebou berieme a aby sme na nič nezabudli. Potom už len doladzujeme detaily vystúpenia.

No stala sa vám aj nepríjemná vec, na turné prídete v trochu pozmenenej zostave oproti pôvodným plánom. Čo sa vlastne stalo?

Batchi: Ako sme už spomínali na internete, kapelu opustil spevák Vomit. Neviem z akých dôvodov, možno mi to raz sám prezradí 🙂 Ale máme zaňho náhradu, ako sme už informovali turné s nami odspieva Erik Čalfa.

Podľa mojich info mal s vami ísť miesto neho Hegrid, spevák Swordokult a Brute. Prečo nakoniec nejde?

Erik: Hegrid má dosť práce s Brute a Swordokultom a popritom má ešte nejakú kapelku rozbehnutú, takže to už nestíhal.

Batchi: Hegrid bol naozaj výborný spevák, nakoniec veď ho máte šancu vidieť v Swordokulte, ale bohužiaľ s nami nemohol ísť z osobných dôvodov.

Myslíte si, že aj ďalšie naše kapely by sa mali o podobné veľké akcie pokúsiť?

Erik: Určite áno. Na Slovensku je dosť dobrých kapiel. Problém je v tom, že keď hráte metal a ste zo Slovenska, tak je veľmi ťažké sa presadiť. Tu ľudia akosi strácajú záujem, je to viditeľné na rôznych akciách. Už sa akosi nemajú chuť ani zabaviť. Asi sú otrávení tým našim systémom….

Batchi: Vždy sa treba snažiť, skúšať nové veci a hlavne nebáť sa. My sme to skúsili a dúfame, že to dopadne celé dobre.

A čo rizika, že to nevyjde, nemáte trochu aj obavy?

Erik: Obavy sú stále, no ostáva nám len veriť, že to dopadne výborne..

V akom postavení bude spevák Erik Čalfa, ktorý s vami pôjde. Bude len hosťom, alebo je už právoplatným členom Grassity?

Batchi: Veľmi sme sa o tom ešte nerozprávali. Pravdupovediac sa teraz sústredíme najviac na turné. Bude to na ňom ako sa rozhodne. My ho ako nového člena určite s radosťou privítame.

A bude stíhať aj jeho ostatne dve kapely?

Batchi: Tak dúfam že áno 🙂 Veď Erik je šikovný chlap.

Erik: No snažím sa stíhať priateľku, 3 kapely a ešte k tomu prácu a školu. Maximálne vyťažený človek 🙂

Je reálny aj nejaký album s ním?

Batchi: Pokiaľ sa v budúcnosti rozhodne s nami pokračovať, tak pravdepodobne áno.

Čo som pozeral na facebook, mal som pocit, že ohlasy na pripravované podujatia v krajinách, kde sa chystáte sú výborne. Správne?

Batchi: Hej, máš pravdu. Sme radi, že máme práve takéto ohlasy, ktoré sú niekedy až nad naše očakávania.

Budú aj nejaké spomienkové predmety z daného tour? Čo ja viem? Tričká, dvd a podobne?

Batchi: Samozrejme. Tričká sú už vo výrobe a okrem nich si zoberieme zásobu našich EP-čiek. Dali sme takisto urobiť GRASSITY trsátka, tak dúfame, že dovtedy ich vyrobia 🙂 A chystáme aj ďalší merchandise.

Najnovší váš status hovorí o tom, že s propagáciou pomôžu aj rádia Rebel rádio brod a Gothic rádio. Čo sú to za rádia a ako ste s nimi nadviazali spoluprácu?

Batchi: Spoluprácu som nadviazal s Alanom Rohanom. Stále mám v obľube rozpisovať emaily, aby sa naša kapela čo najlepšie vedela spropagovať a Alan nám dal šancu. S týmito rádiami budeme ešte určite spolupracovať.

Mohli by ste svojimi slovami zhodnotiť stropkovskú scénu?

Batchi: Stropkovská hudobná scéna je bohužiaľ veľmi slabá. Nemáme skúšobne, čo je asi najväčší problém. Stále sa hľadajú len nejaké provizórne riešenia. Je škoda, že mesto, ako sa vyjadrili, nedisponuje nijakým voľným priestorom pre skúšobne.

Aké sú bezprostredné plány po skončení tour?

Erik: Prvý plán je poriadne si oddýchnuť, predsa je namáhavé hrať každý večer 10 dní po sebe a precestovať vyše 4 000 km. Potom dať dokopy nové nápady a vymýšľať nové songy. A samozrejme mať čo najviac koncertov.

Batchi: Určite môžem povedať, že budeme makať na nových veciach. Chceme pripraviť a ešte dokončiť pár nových songov a budeme zase bookovať ďalšie koncerty. Nechajte sa prekvapiť.

Je reálne aby ste si podobný výlet niekedy zopakovali?

Batchi: Tak budeme sa snažiť, aby sme takéto výlety mali stále. Na Slovensku je ťažké sa presadiť s takouto hudbou akú hráme my a preto sa budeme zas niekde tlačiť 🙂

Erik: Keď bude možnosť, tak určite do toho pôjdeme.

Tak to bola záverečná otázka. Už mi neostáva nič iné, len Vám popriať aby dané turné vyšlo, aby Grassity spravili dieru na slovenskej scéne a poprosiť o nejaký odkaz pre čitateľov Metalmania-Magazínu.

Batchi: Na záver by sme sa chceli poďakovať všetkým našim fanúšikom, a všetkým, ktorí nám doteraz pomáhali. Budeme sa snažiť ukázať, že slovenský death metal má gule !!!

Erik: Ja by som v podstate chcel povedať to isté a taktiež poďakovať všetkým naším fanúšikom a podobne 🙂

Foto: Grassity

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/Grassity
Bandzone: http://bandzone.cz/grassity

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *