Vortex Unit – Nec Plus Ultra (EP)

vuobMyslím, že Vortex Unit nemusia robiť veľkú reklamu svojmu prvému dielu, pretože sa jedná o pretransformovanie rozpadnutých The Crypt. Napriek tomu, že od ich rozpadu ubehol už nejaký ten piatok, metalovým podzemím ich prínos za éry pätnásťročnej existencie zanechal stopu. Napokon VU vydali svojich päť skladieb pod prestížnym labelom Gothoom. Na novo vzniknutú kapelu je to dobrý a pevný štart na to, aby sa rozbehli, ukázali čo v nich je a získali nejaké ovocie.

Napriek slušnému hudobnému základu, na ktorý aplikujú aj veľmi chytľavé pasáže, je nutné, aby sa hudobne viac vykryštalizovali a vymanili sa zo šedého priemeru. Niektoré skladby to trošku vytrhávajú, ale rozhodne je stále na čom pracovať. Čo dopadlo ešte horšie je grafická stránka bookletu, ktorá je veľmi slabá. Keďže však väčšina uprednostňuje pirátske sťahovanie, tento detail neublíži poslucháčom pri počúvaní.

Hudobne muzikanti prinášajú dobré nápady, avšak chyba je možno v štruktúre jednotlivých skladieb, ktorá by si zaslúžila viac pozornosti. Čo mojim ušiam trochu vadí je zvuk.

Éterický hlas speváčky Siren je skutočne najoriginálnejším prvkom, ktoré VU poskytujú. Miestami mi pripomína Liv Kristine. Aj keď na vystúpení počas festivalu Gothoom speváčkin hlas zostával v úzadí a vôbec neznel tak úžasne ako na CD. Toto však možno prisúdiť zlému nazvučeniu. Aj keď sa mi zdá, že ženský element v metalovej kapele  je „ módny“, Sirenin hlas je jedinečný a hudobne skvele zapadá do tejto bratislavskej partičky. Bestial má agresívny feeling, čo nie je síce v tomto metalovom štýle nič nezvyčajné, avšak rozhodne nepatrí medzi typický black metalový scream.

Oceňujem, že každá skladba je iná a rozhodne sa nedá hodnotiť ako monotónny celok. Každá skladba má svoj potenciál a aspoň jedna z nich zaujme väčšinu poslucháčov.

Vortex Unit nám s Nec Plus Ultra priniesli ochutnávku a je rozhodne čo počúvať a teším sa na full album a som zvedavá na pokračovanie existencie tejto zaujímavej formácie 🙂

Lineup:

  • Anguis – Gitary, spev
  • Wigo Mortarius – Gitary, doprovodné vokály
  • Siren – sopráno hlas
  • Vaco – basová gitara
  • Wrecko – bicie

Tracklist:

  1. Gnosis
  2. Scorned Accuser
  3. Not of My Kind
  4. Staring Deep
  5. Bonus – Poser Non Plus Ultra

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Gothoom Productions

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Vortex-Unit/106239549442322
Bandzone: http://bandzone.cz/vortexunit

Hodnotenie: 4

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *