Porta Inferi – Out of the Difference

porta inferi out of coverPo necelých troch rokoch nám česká kapela Porta Inferi ponúkla nasledovníka debutu Another World v podobe diela Out of the Difference.

Tesne pred jeho nahrávaním však musela riešiť väčšiu personálnu rošádu. Speváka Miroslava Raindla nahradil človek, vystupujúci pod pseudonymom Norman Power a novým basákom kapely sa stal Jaroslav Dobrota.

Členovia Porty sa s oboma odídencami dôstojne rozlúčili. Mirek naspieval 4 skladby a medzi hosťami, ktorí sa na tomto CD podieľali bol aj ex basák Lukáš Ryc.

Zaujímavosťou je aj to, že okrem dvoch zmienených a istého Jana Tolga sa medzi hosťami mihol aj známy slovenský gitarista Jimmi Cimbala.

Napriek tomu, že on sa pohybuje trochu v inších hubobných vodách, už po vložení nosiča do prehrávača zistite, že ani muzika, ktorú produkuje P.I. mu nie je až tak vzdialená. Páni sa rozhodli, že prekročia mantinely tradičného power metalu a nebáli sa do skladieb vložiť aj industriálno-alternatívne prvky (My Time Has Come, Noise in the Trees).

Aj keď osobne patrím skôr k vyznávačom tradičnejšieho power metalu, spomínane prvky mi nevadia a dovolím si tvrdiť, že vďaka tomu ma tento spolok v sebe veľkú dávku originality, čo v súčasnosti mnohým interpretom chyba. Výhrada v tom smere by bola k elektronickej pasáži v skladbe Beautiful Morning. Tú by som vyhodil.

No ale nemusia zúfať ani tí, čo chcú od Porty počuť aj o niečo typickejší power – tých poteší hlavne štvorka – Don’t Lie To Me, balada s pekným textovým motívom Glory, alebo taktiež záverečná Everyday Apocalypse.

Čo sa týka celkového vyznenia platne musím povedať, že by som privital o niečo lepší zvuk, pri ktorom by skladby (hlavne tie industriálno-alternatívne) dokázali vyniknúť o niečo viac. Ale chápem, že v česko-slovenských pomeroch zohnať super kvalitné štúdio býva problém.

Zhrnutie: Cieľ muzikantov z P.I. spraviť album, ktorý sa nestratí v súčasnej záplave power/speed metalových kapiel sa podarilo splniť viac než dokonale. Ak sa vám na prvé počutie nezapáči, odporúčam mu dať viac šancí a potom si ho určite zamilujete 😉

Lineup:

  • Norman Power – spev, scream, texty
  • Mirek Andrássy – gitary, scream, kompozícia
  • Jaroslav Dobrota – basgitara, vokály
  • Lukáš Kroutil – bicie, texty, vokál

Hostia:

  • Jimmi Cimbala
  • Miroslav Raindl (spev 8, 9, 10, 12)
  • Lukáš Ryc
  • Jan Tolg

Tracklist:

  1. Porta Inferi (intro)
  2. My Time Has Come
  3. Dirty Game
  4. Don’t Lie to Me
  5. Day by Day
  6. Beautiful Morning
  7. Glory
  8. Lights of Andromeda
  9. Inert Tragedy
  10. Noise in the Trees
  11. Symetric
  12. Everyday Apocalypse

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: PIN records

Youtube ukážka:

Linky:
Web: http://www.portainferi.com/cz/
Facebook: https://www.facebook.com/portainfericz
Bandzone: http://bandzone.cz/portainferi

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *