The River Of The Lost Souls – The Midnight Album

The River Of dreams The Midnight coverMožno niekoho sklamem, ale hudba to nie je len metal. Existuje množstvo žánrov a subžánrov, ktoré majú buď viac alebo menej niečo spoločné s metalom. A potom existujú interpreti, ktorí do svojej tvorby zakomponujú tak veľa vplyvov a odnoží, ako to je len možné. To je prípad aj prípad mladej formácie spoza rieky Morava The River Of The Lost Souls, a ich debutového albumu The Midnight Album. Za ňou nestojí nikto iní, ako známy hudobník, novinár a spisovateľ v jednej osobe Václav Votruba.

Označenie alternatívny metal je viac ako na mieste, pretože už s prvými tónmi Midnight Mist je jasné, že táto formácia si nekladie temer žiadne hranice a kombinuje rock so soulom, džezom, dokonca aj dákym tým metalom. Inak sa jedná o neskutočne pohodovú pieseň, ktorá si vyžaduje otvoriť fľašku vína, pohodlne sa usadiť a nechať myšlienky len tak plynúť.

Zároveň hneď musím dodať, že prakticky všetky skladby sú podobné, niektoré zabŕdnu do melancholických vôd, najmä Nevermore (o tej však trošku neskôr), iné sú veselšie, ale všetky sú zaobalené do ukľudňujúcej melódie. Klávesy a gitary sú najdominantnejšie nástroje, avšak pridajú sa aj rôzne ďalšie nástroje – už spomínaný vplyv džezu. Gitary sú však pre mňa osobne jednou z najsilnejších zbraní na tomto CD.

Slovko progresívnosť má v tomto prípade taktiež svoje opodstatnenie, to čo predviedli gitaristi Václav Votruba a Jakub Vondrka naozaj stojí za vypočutie (a určite nie len za jedno). Obzvlášť v už spomínanej Nevermore. Krásny, melancholický a pre mňa jednoznačne najlepší song na celom albume.

Ak by takúto pieseň vydala ktorákoľvek svetoznáma kapela s monštruóznou propagáciou a značkou, nepochybujem o tom, že by sa okamžite stala svetovým hitom. Jednoducho dokonalosť. Avšak ani u ostatných skladieb kvalita nezaostáva.

Sám za seba musím dodať, že už dlho som sa nestretol s nahrávkou, kde by boli jednotlivé skladby tak silné originály jasné odlíšiteľné hneď po prvom vypočutí, zároveň však vytvárali tak pevný a kompaktný celok. Rock je podľa mňa najviac dominujúci žáner. Predsa len, tie ostatné spomínané tu majú svoje slovo, v mnohých chvíľach aj dosť významné, no rock stále dominuje.

Možno budú mať milovníci tvrdej hudby mierny pocit sklamania, avšak The Midnight Album sa určite oplatí vypočuť. Takú inštrumentálnu kvalitu a zároveň pestrosť len tak často nevidieť. Ďalšou silnou zbraňou je určite hlavná vokalistka Barborka so svojím hlasom potom už len dotvára skvelú atmosféru jednotlivých songov.

Takže, určite netreba váhať, či už patríte k milovníkom metalu, rocku, džezu, soulu…. tento album sa jednoducho oplatí vypočuť. Jednoducho je na ňom pre každého niečo.

Lineup:

  • Barbora Urbanová – spev
  • Václav Votruba – gitary
  • Jakub Vondrka – gitary
  • Petra Votrubová – klávesy
  • David Zíka – basa
  • Tomáš Mezera – bicie

Tracklist:

  1. Midnight Mist
  2. From Ashes
  3. The River of The Lost Souls
  4. Amy
  5. Nevermore
  6. Until We Burn
  7. The Old Storm

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Metal Age

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/theriverofthelostsouls/
https://theriverofthelostsouls-map.bandcamp.com/
http://bandzone.cz/theriverofthelostsouls

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *