Rozhovor s Tomášom Píclom z Greymon zo dňa 11.1.2015

tomaš_píclKoncom min roka nás po dlhšej dobe obšťastnili novým CD aj Česi Greymon. Napriek tomu, že mnohým zo Slovenska ich meno nebude nič hovoriť, treba povedať, že na scéne pôsobia už od roku 2000 a hrajú výbornú muziku, ktorá sa pohybuje na rozmedzí melodického power metalu a hard rocku. Nech sa páči, gitarista, textár a doprovodný vokalista – Tomáš Pícl.

Zdravím, Tomáš. Začiatkom decembra ste vydali už tretí album – Brány Propastí. Ako by si ho opísal poslucháčovi, ktorí o vás ešte nikdy nepočul?

Tomáš Pícl: Na naší novince posluchači naleznou hudbu někde na pomezí heavy rocku a melodického metalu. Myslím, že naše hudba nese celkem originální a rozpoznatelný greymoňácký rukopis, oproti jiným podobně zaměřeným kapelám jsme trochu blíž přímočaré písničce a asi se v žánru vymykáme také českými texty. Nejsme sice virtuosové, z jejichž hry oči a uši přecházejí, ale každopádně se snažíme mít v naší hudbě spoustu melodií, košaté vícehlasy, četné melodické instrumentální vyhrávky a samozřejmě energickou rytmiku. A nesmím zapomenout na naši zpěvačku Lucku. Žádné operní pípání, ale přirozené opření se do hlasu. Věřím, že to vše se dá říci i o našem předchozím albu “Ďáblova nevěsta”, ale myslím, že na novince jsme zase o kousek dál 😉

Spomínal si mi, že s vydaním boli určite problémy, mohol by si povedať k tomu niečo viac?

Tomáš Pícl: Protože je naše kapela od samotného vzniku prokletá, tak u nás nikdy nic nejde jednoduše. Album jsme dokončovali v jiném studiu, než jsme jej začali. Tímto zdravíme Jardu Brouzdu ze studia Gallery Sound ve Vejprnicích, který pro nás odvedl neuvěřitelný kus nezištné práce.  Pak se nám zadrhlo zpracování bookletu a nakonec vybouchla tiskárna, ve které se měl booklet tisknout. V podstatě nic, co bychom neznali už z prací na předchozím albu.

Keď sme spolu písali, naznačil si mi, že narozdiel od minulosti si tentokrát pristupoval k textom trochu inak. V čom spočíval iný prístup a prečo si sa tak rozhodol?

Tomáš Pícl: Asi to nebyla věc nějakého rozhodování, prostě to přišlo samo. Zřejmě jsem neměl období, kdy bych měl náladu zabývat se mystikou, bubáky, gotickou atmosférou nebo přírodní lyrikou, takže texty na novince jsou trochu konkrétnější, současnější a nasranější. Ale pořád nesou greymoňácý rukopis, nadměrného užívání metafor a všelijakých opisů jsme se rozhodně nevzdali.

Na CD sa nachádza 12 riadnych skladieb a dva bonusy. Prečo tie posledné dve veci majú status bonusov?

Tomáš Pícl: Jeden z bonusů je balada, která je až téměř muzikálovým kýčem, raději jsme ji dali stranou, abychom ji částečně ušetřili rozboru hudební kritiky. A druhý bonus je anglickou verzí jiné skladby, která je na albu. A má velmi kuriózní námět.

Čo sa týka klipu, tak zatiaľ bol natočený k Winning Gate. Prečo ste sa rozhodli vybrať práve túto vec (ktorá ma štatút bonusu).

Tomáš Pícl: On to vlastně není náš oficiální videoklip, nýbrž klip Mistrovství světa v koloběhu 2015, které se odehrávalo v Plzni. Byli jsme pořadateli požádáni, abychom pro tuto monstrózní akci složili hymnu, což jsme s radostí udělali. To video obsahuje především záběry ze závodů, na nás je tam jen několik rychlých prostřihů.

Spýtal by som sa ťa aj na ďalší z bonusov Duše spříznená. Nie je pre teba tak trochu problém písať podobne texty, ktoré bude spievať žena?

Tomáš Pícl: Zajímavým paradoxem 98 % našich textů je, že jsou absolutně bezpohlavní ;) Může je zpívat muž i žena. Dokonce i tento duet, všimni si, že ani zde není jediná koncovka, která by určovala, kdo ji má zpívat.  Zpěvák a zpěvačka by si v této písni mohli své party klidně vyměnit, i když by to v tomto případě vyznělo asi trochu divně. Ale je možné, že kdybychom měli zpěváka, používal bych víc slov s tvrdšími skupinami souhlásek. Každopádně psaní textů i melodií pro zpěvačku mně nedělá problém.

Porozprávaj dačo o najbližších pripravovaných koncertoch?

Tomáš Pícl: V tomto směru jsme trochu exotická kapela. Za koncerty se až tak moc nehoníme, nemusíme stát na pódiu za každou cenu. V současné době jsme ochromeni časovou zaneprázdněností členů kapely, takže ani nic nechystáme. Určitě letos nějaké koncerty budou, ale v tuto chvíli nejsem schopen říci nic konkrétního.

Plánujete tento rok aj nejaké koncerty na Slovensku, alebo aj niekde ďalej v zahraničí?

Tomáš Pícl: Bohužel neplánujeme. Popravdě řečeno, poslední roky je zázrak, když v kapele dokážeme najít společný termín na koncert v našem okolí a i tam někteří z nás přijíždějí na poslední chvíli a jdou na pódium rovnou z auta. Ale pokud nás pozve nějaký slovenský festival, určitě si dokážeme čas udělat. Já byl za posledních 23 let na Slovensku jenom jednou a moc rád bych to napravil, určitě bychom se zdrželi déle.

greymonvys

 

Ako vyzerá mimohudobný život členov Greymonu?

Tomáš Pícl: Všichni v kapele máme to štěstí, že můžeme chodit přes den do práce, a vydělat si něco na volnočasové aktivity. A ty jsou vedle muziky různé. Výlety na koloběžce, myslivost, práce v obecním zastupitelstvu, železnice, tvorba recesistických písní, turistika, alkoholismus nebo zahrádka. Každý jsme úplně jiný. Rodinu zatím nikdo z nás nemá.

Pri počúvaní Brán Propastí si môžeme všimnúť, že vo vašich textoch sa objavujú aj témy z histórie, resp. mytológie (Kamelot). Napadlo ma, či na nejakom z vašich ďalších počinov by sa nemohlo objaviť aj niečo s tematikou českej, poprípade slovanskej minulosti. Čo ty na to?

Tomáš Pícl: Vyloučit to určitě nemůžu. Teď jsem zrovna dočetl dvě knihy o Habsburcích na českém trůnu. A právě z knih čerpám inspiraci docela často. Uvidíme, kam nás příští inspirace zavedou. K historickým námětům opět více sahá Víťa, který je i autorem Kamelotu, ale obvykle se nějakých konkrétních faktů nedrží a vymyslí na pozadí známých reálií nějaký vlastní příběh.

Pri čítaní vašej histórie na bandzone som si všimol, že sa u vás vystriedalo veľa členov. Môžeš aspoň na tento rok garantovať stabilitu zostavy?

Tomáš Pícl: Jeden čas se v kapele skutečně střídali členové velmi často, ale současná sestava je pohromadě už přes 6 let, což je v našem žánru jev takřka ojedinělý. Když se podívám na žánrově spřízněné české kapely, tak tam za takovou dobu obvykle nezůstává v kapelách kámen na kameni.

Si v kontakte s niektorými z bývalých členov?

Tomáš Pícl: Dá se říci, že úplně se všemi. Někteří z nich patří k mým nejlepším přátelům, ke kapele se pořád hlásí, zajímají se o ni a jsou rádi, že byli její součástí.  Jsou prvními lidmi, na které se mohu obrátit, kdyby kapela potřebovala s něčím pomoci.

Ako začal tvoj muzikantský život a ako si sa dopracoval ku Greymonu?

Tomáš Pícl: Na hudbu, ať se ozývala odkudkoliv, jsem reagoval od chvíle, co jsem začal slyšet. Posléze jsem si hrál s čímkoliv, co vydávalo nějaký zvuk, a v šesti letech to začalo. Flétna a klarinet v hudebce, později akordeon u soukromého učitele, posléze jsem se sám začal učit na další nástroje. Hrál jsem v pětatřicetičlenném dechovém orchestru ZUŠ Kralovice a na střední škole začal plánovat založení rockové kapely.  V roce 2000 jsme s kamarády definitivně založili Greymon a v této kapele hraji dodnes. Párkrát jsem se objevil ve zkušebně i u jiných kapel, ale přesto se dá říci, že Greymon je dosud mojí jedinou kapelou.

No ok, to už je záver. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a ako tradične poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov webu Metalmania-Magazín 

Tomáš Pícl: Já bych si dovolil na závěr vyzdvihnout důležitost rockového a metalového fanouška. Kapel je spousta. Všichni víme, jak vysoce nabídka v tomto směru převyšuje poptávku. Hodně lidí by chtělo stát na pódiu, ale těmi pravými srdcaři jsou ti, kteří stojí pod ním. To díky nim má ta muzika atmosféru. Tímto jim všem děkuji, protože to oni ten rock a metal ve skutečnosti dělají 😉

Foto: Greymon

Youtube ukážka:

Linky:
Oficiálny web: http://www.greymon.wz.cz/
Facebook: https://www.facebook.com/greymonrock
Bandzone: http://bandzone.cz/greymon

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *