Savatage – Sirens

savatage sirens coverV bilančnom rozhovore na konci roka 2014 sa objavila správa o návrate americkej legendárnej kapely Savatage na pódiá.

Poďme sa spoločne pozrieť na ich debut Sirens.

Najprv si povedzme trochu ich príbeh

Kde bolo, tam bolo, boli raz dvaja bratia – Jon a Criss Olivovci. Obaja boli obdarení nesmiernym hudobným talentom.

Crissovi učarovala hlavne gitara a Jon (ktorý sa neskôr vypracoval na skutočného multiinštrumentalistu) pričuchol zo začiatku hlavne ku klávesovým nástrojom. Okrem toho pri narodení dostal do vienka aj vynikajúci hlas a hlavne kompozičný talent.

Uplynulo pár rokov a v 1979, po zoznámení sa s basákom Keithom Collinsom zvaným “Thumper” a bubeníkom Stevom Wacholzom, ktorý si hovoril Doc, si založili spoločné zoskupenie Avatar. V tejto podobe stihli nahrať demo Living for the Night a EP City Beneath the Surface. 

Približne po štyroch rokoch od vzniku kapely sa im zrejme názov akosi znepáčil a rozhodli sa ho zmeniť na Savatage. Hneď v tom roku sa zrodí ich prvé demo a taktiež aj plnohodnotný debutový album – Sirens.

Špičková kvalita

Už úvod CD (Sirens, Holocaust, I Believe…) je dôkazom, že Olivovci a ich družina sa rozhodli do toho razantne oprieť a ponúkli nám vysokokvalitnú porciu heavy metalu amerického typu. Napriek tomu, že zložité progresívne kompozície prídu až neskôr, treba povedať, že už na tejto fošni sa im podarilo priniesť výborné a hlavne originálne gitarové nápady.

Tie, s podporou rytmickej sekcie sú jedným z najväčších pokladov tejto platne. Naplno si to vychutnáte nielen pri rýchlejších veciach (ako boli vyššie spomenuté), ale aj pri balade Out on the Streets (alebo pri Lady in Disguise ak počúvate CD edíciu Sirens z roku 1994).

Ďalším pokladom Sirens je samotný Jonov hlas. Ten krásne zapadá do temnej a ponurej atmosféry jednotlivých skladieb a spôsobuje príjemne mrazenie. Je to presne ten typ muziky, ktorú je najlepšie vychutnávať vtedy, keď je všade na okolo tma.

Verdikt

Aj keď album Sirens bol v dobe svojho vzniku tak trochu v tieni svojich kolegov, neskôr sa mu podarilo získať srdcia širšieho metalového publika. Dôkazom môjho tvrdenia je to, že sa dočkalo až dvoch reedícii (2002, 2011).

Osobne sa nebojím povedať, že v ničom nezaostáva za žánrovými klasikami ako napríklad British Steel od Judášov, Number of the Beast a podobne. S kľudným svedomím im dávam plné hodnotenie.

Lineup:

  • Jon Oliva – spev, piano
  • Criss Oliva (R.I.P. 1993) – gitary, doprovodné vokály
  • Keith “Thumper” Collins – basgitara, doprovodné vokály
  • Steve “Doc” Wacholz – bicie

Tracklist:

  1. Sirens
  2. Holocaust
  3. I Believe
  4. Rage
  5. On the Run
  6. Twisted Little Sister
  7. Living for the Night
  8. Scream Murder
  9. Out on the Streets

Bonusy

CD Edícia:

  • Lady in Disguise
  • The Message

2002 reedícia Metal Blade

  • Target (demo)
  • Living on the Edge of Time (demo)
  • Untitled Acoustic Song (hidden track)

2011 reedícia earMusic

  • In the Dream (akustická verzia)
  • Vydavateľstvo: Par Records, Music for Nations, Metal Blade, earMusic

Rok vydania: 1983 – vinyl, 1994 – CD, 2002 – reedícia Metal Blade, 2011 – reedícia earMusic

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/savatage

Hodnotenie: 6/6


One thought on “Savatage – Sirens”

  1. Album Sirens považujem za najlepší album skupiny Savatage,čo samozrejme neznamená,že ostatné albumy sú slabšie.Hlavne prvú polovicu obdobia aktívnej činnosti skupiny považujem za najhodnotnejšiu.Je na škodu,že sa skupina rozpadla,pretože patrila,čo do hudobnej,technickej a muzikantskej stránky medzi najzdatnejšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *