Blind Guardian – Beyond the Red Mirror

blind guardian beyond the coverPo dlhých 5 rokoch od posledného počinu At the Edge of Time, nás Blind Guardian potešili ďalším počinom Beyond the Red Mirror. A nepojali to len tak hocijako. Keďže sa im zrejme zapáčila práca s orchestrom, tak tu teraz nemáme jeden orchester, ale hneď dva – budapeštiansky a pražský.

Ďalšou špecialitkou je textová náplň diela. Ako prezradili v rozhovore pre najnovšie číslo mesačníka Spark, rozhodli sa pokračovať v príbehu, ktorý už naznačili v skladbách Bright Eyes a And the Story Ends, z počinu Imaginations from the Other Side.

Otázky

Priznám sa, že pred vypočutím tohto CD som mal isté obavy a to hlavne o Hansiho spevácke výkony (na niektorých live videách sa mi nezdal veľmi presvedčivý) a taktiež som sa obával či dokážu priniesť dostatočne originálne nápady, a či sa im nestane niečo ako v prípade ich žánrových kolegov Gamma Ray (vopred sa ospravedlňujem za porovnávanie).

No minimálne, čo sa týka Hansiho výkonu, tak po prvých minútach úvodnej The Ninth Wave bolo jasné, že žiadne pochybnosti nie sú na mieste. Jeho hlas nestratil nič zo svojho lesku a charizmy. Postupne ako prichádzali ďalšie skladby odišli aj ostané obavy a potvrdilo sa mi, že Blindi sú vo svojom žánri jednoznačne špičkou a o originalitu sa vôbec nemusíme báť.

Perly

Keď sa pustia do dlhších kompozícií (The Ninth Wave, The Thorne , Grand Parade), tak vašu pozornosť udržia od začiatku do konca a na niečo také ako nuda ani nepomyslíte. Taktiež treba pochváliť použité zborové spevy (o ktoré sa postaral bostonský zbor).

Tie pekne dopĺňajú Hansiho a sú jedným z pokladov CD. Vyniknú hlavne pri kúskoch ako Twilight of the Gods, Ashes of Eternity, The Holy Grail… Pochvalu si zaslúži samozrejme už aj spomenutá – záverečná Grand Parade. Tá je podľa mňa krásnou ukážkou súčasného potenciálu kapely a určite by nemala chýbať aj na koncertoch.

Záver

Na záver poviem toľko, že už teraz viem, že tento počin bude minimálne u mňa patriť do pomyselnej prvej päťky a dávam im pomerne vysoké hodnotenie. Som zvedavý či pripravované albumy spolkov ako Luca Turilli’s Rhapsody alebo Helloween budú mať minimálne porovnateľnú kvalitu.

Lineup:

  • Hansi Kürsch – spev
  • André Olbrich – gitary
  • Marcus Siepen – gitary
  • Frederik Ehmke – bicie

Hostia:

  • Barend Courbois – basgitara
  • Matthias Ulmer – klávesy, piano
  • Michael Schüren – piano

Zbor:

  • Vox Futura Choir Boston

Orchestre:

  • Pražská filharmónia
  • Budapeštianský orchester

Tracklist:

  1. The Ninth Wave
  2. Twilight of the Gods
  3. Prophecies
  4. At the Edge of Time
  5. Ashes of Eternity
  6. The Holy Grail
  7. The Throne
  8. Sacred Mind
  9. Miracle Machine
  10. Grand Parade

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.blind-guardian.com/
https://www.facebook.com/blindguardian
https://www.instagram.com/blindguardian/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *