a SweetWater Trick – What If?

a sweetwater trick What coverVeľká časť ľudí rada bilancuje. A takou menšou bilanciou by možno mohlo byť aj album What if? od kapely a SweetWater Trick pochádzajúcej z Velešína. Prečo, že bilanciou? Odpoveď je viac než jednoduchá.  CD, ktoré vyšlo 5.3. 2015 obsahuje skladby od obdobia, kedy skupina vznikla – teda roku 2004 až po súčasnosť. Tak vážení, nastal čas pozrieť sa na to celé bližšie.

Označenie žánru crossover-rock sa potvrdí už pri tónoch prvej piesne IDML, kde je hardcorové screamovanie spoločne s melodickým refrénom doplnené violončelom. Áno, violončelom. Je nutné dodať, že prijať violončelistu do kapely bol skvelý nápad.

Druhú vec OPS, by som si trúfol zaradiť pomaly až k pop-punku. Osobne sa mi vybavila kapela Simple plan (niežeby ich kopírovali). Moralize sa tiež drží obdobne, teda až na tú scream pasáž a ešte výraznejšie využitie violončela.

Regrese je jedna z dvoch česky naspievaných piesní na albume. Tá druhá Zítra má poradové číslo osem. Oba songy sú z roku 2004. Na nich ešte vidno, že pochádzajú z ranného obdobia skupiny, avšak oproti ostatným majú jednu obrovskú devízu. Darí sa im vytvoriť melancholickú náladu, ktorá chvíľami dokáže zájsť pod kožu, čo ja ako milovník atmosférickosti (páni, to je divné slovo) musím len stonásobné kvitovať.

No, v titulnej piesni, ktorá nie je tiež nijak veselou záležitosťou, to už tak nefunguje. Ale najviac ma za srdce chytila jednoznačne UMAIHUY, z roku 2015. Ide totižto o veľmi svižnú a chytľavú pieseň, ktorá musí na koncertoch plniť svoju úlohu na výbornú. Tým, by som výpočet konkrétnych skladieb ukončil, a pozrel sa na to celé v globále.

Ako som už spomínal What if? obsahuje počiny, za o niečo viac ako dekádu dlhé obdobie. A je to celkom poznať. A SweetWater trick prešli okrem personálnych zmien aj tými hudobnými… Teraz nemám na mysli len odklon od rodnej reči k angličtine.

Niežeby piesne boli skomponované do nejakých náročných štruktúr, všetky sú viac – menej priamym ťahom na bránu, ale predsa len postupom času možno vidieť väčšiu premyslenosť  a aj rôzne vplyvy. Vyššie spomínaný crossover-rock sedí ako uliaty, aj keď ja osobne mám radšej pop-punk/hc tvár ASWT.

Najviac však treba určite vyzdvihnúť violončelo. Využitím tohto nástroja majú piesne úplne iný rozmer, vďaka tomu neupadajú do tuctovosti. Niežeby boli zlé aj bez neho, to nie, hudba tejto kapely má určite čo ponúknuť, ale práve vďaka čelu vynikajú oproti ostatným podobne zameraným hudobníkom.

Takže s prihliadnutím na všetko to je 4/6. Treba si však uvedomiť, že máme dočinenia s mladou partiou, ktorá ak bude na sebe tvrdo makať, má predpoklady zamiešať vody tuzemskej scény.

Lineup:

  • Karel Krejčí – spev, gitara
  • Jiří Jantač – basgitara
  • Tomáš Bartizal – violončelo
  • Jiří Kejšar – bicie

Tracklist:

  1. IDML
  2. OPS
  3. Moraliye
  4. Regrese
  5. What If?
  6. Unbless Parasite
  7. Umaihuy
  8. Zítra
  9. Prove Me Wrong
  10. Family Values
  11. In.Die.365

Rok vydania: 2015

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://aswt.wz.cz/
https://www.facebook.com/aswtcz/
http://bandzone.cz/asweetwatertrick/

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *