Wisdom, Citron, Sabaton; 6.2.2016; Košice – ŠH Cassosport

Po dlhom predlhom čase sa páni z EPG rozhodli pre nás znovu usporiadať podujatie v hale Cassosport, ktorá si pamätá akcie ako Sonata Arctica v roku 2009 alebo pamätný koncert Gamma Ray and Helloween v r. 2007. Tentokrát ho našťastie nemuseli na poslednú chvíľu presúvať.

Už nápor pri dverách počas čakania naznačil, že o účasť nebude núdza. Čakali sme síce trochu dlhšie, ako by sa patrilo, ale našťastie sa nestalo to, čo pri Hammerfalle – kedy sme kvôli tomu nestihli časť vystúpenia prvej predkapely  Serenity (aj keď mohlo byť viac vchodov otvorených).

Skvelý štart

Celé to odštartovali Wisdom – vychádzajúca hviezda melodickej metalovej scény z Maďarska. Ich celkový výkon sa nedá zhodnotiť inak, ako pozitívne. Na spevákovi Gáborovi Nagym a aj celej kapele bolo vidno veľkú radosť z vystúpenia, aj napriek nesmiernej zime vo vnútri.

Obával som sa, ako to naživo bude so zborovými spevmi (tie na niektorých vystúpeniach zvykli vynechávať)… Poriešili ich vokálmi oboch gitaristov a asi aj samplami.

Okrem klasík ako Somwhere Alone, World of Free zaznel aj song z nového albumu Rise Of The Wise. Bohužiaľ bez vokálu Joakima Brodéna, ktorý sa v origináli na nej podieľal ako hosť. Najväčším nedostatkom vystúpenia tejto formácie bol iba pomerne krátky čas na stagi.

wisdom koncert kosice 2016

Citron a Láďa Křížek

Aj keď mi bola sympatickejšia minulá zostava (Bartoň, Šperl, Vlasák, Fany), na nasledujúcu  legendu Citron s Láďom Křížekom a s hosťkou Tanjou som bol nesmierne zvedavý. Veď aj ich noví hráči sú nepochybne kvalitní a Láďa to ešte naživo celkom zvláda. Poďme po poriadku:

Čo sa týka vizuálnej a hudobnej stránky  – tam by to bolo v podstate bez výhrad. Všetci členovia potvrdili svoje muzikantské kvality a pekným spestrením bola aj skutočne masívna svetelná show, akú u českých a slovenských interpretov málokedy vidieť.

No tu pozitívne hodnotenie bohužiaľ končí. Neviem či to bolo spôsobené zimou alebo čím, ale u hráčov chýbali nejaké emócie, nadšenie, show a pod. Sem tam pôsobili akoby boli v Košiciach nasilu.

Tanja

Zlepšilo sa to až príchodom Tanje.  S ňou zaznelo pár vecí z nového EPčka (Jsem posedlá, nová verzia Krásky a Radegasta – špecialita), ale aj hity ako Nad hlávou léta rock ´n roll, Kám jen jdou lásky me…  

tanja koncert kosice 2016

Okrem vyššie spomenutých sme mohli počuť napr.  Radegasta (úvodná), Hon na Bluda, Zase Dál + novinky – Rebelie Rebelú, Píseň Ztracených a Ocelové mesto na záver.

citron koncert kosice 2016

Zlatý klinec večera

Nakoniec prišiel rad na hlavný klinec večera – Švédov Sabaton. Tí sú v súčasnosti jednou z najlepších koncertných kapiel, čo potvrdili aj v Košiciach.  Po intre (The Final Countdown od Europe + March to War) svoj set odpálili tradičnou – Ghost Division.

Frontman Joakim Brodén mal charizmy na rozdávanie a potvrdil, že okrem spevu je aj dobrým zabávačom obecenstva (ktoré ho tak trochu týralo pokrikom – ,,ešte jedno pivo“ 🙂 ).

V rámci toho napríklad nechal odspievať Got Mit Uns len svojich parťákov vo Švédčine… Okrem toho jednému z nich pár krát adresoval nie príliš lichotivý slovenský výraz k***t (snáď to bola naozaj len sranda 😀 ).

Samozrejmosťou bola aj dobrá atmosféra a aktivita pri každom z ich songov – či už v podobe skákania, tlieskania, hadbangu... Z albumov dostal najväčší priestor Heroes, (Soldier of 3 Armies, Night Witches…) ale zastúpené boli aj albáče ako Calorus Rex (The Lion from the North, Carolus Rex…),  The Art of War (Art of War…), Attero Dominatus (Attero Dominatus…), Primo Victoria (Primo Victoria, Wolfpack…), Coat of Arms (Midway, Uprising)..

Záverečným songom bola ako je to u tejto bandy zvykom hymna Metal Crue.

sabaton koncert kosice 2016

Čo povedať nakoniec?

Asi to, že sme zažili ďalší jeden z najlepších koncertov tohto roka. Sabaton sú jednoducho istota dobrej zábavy a topka svetovej power metalovej scény. Aby som nezabudol ďakujem pánom usporiadateľom, vystupujúcim, Stephenovi za foto…

P.S: Úplne záverečne poďakovanie bude tentokrát patriť partií z Jasenova (okres Humenné), ktorá nám pomohla s odvozom. ĎAKUJEME 🙂

Galéria:

Wisdom:

Citron:

Sabaton:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *