Wisdom – Rise of the Wise

wisdom rise of coverMaďari Wisdom sa postupne stávajú jednou z najrešpektovanejších kapiel Európy na poli melodického metalu.

Od rovnomenného EP debutu v roku 2004 ušli veľkú časť cesty a nevyhýbali sa im ani zmeny zostavy. Podobne bolo tomu aj tento rok. Talentovaného bubeníka Balázsa Ágotu vystriedal Tamás Tóth, s ktorým nahrali aktuálny počin Rise of the Wise.

No, ale viac nás bude zaujímať jeho hudobný obsah a taktiež porovnanie s predchádzajúcim, mimoriadne kvalitným, Marching for Liberty.

Rozpačitý úvod

Úvodnou piesňou po intre je singlovka Raven´s Night. Z hudobného hľadiska je to kvalita (gitary, zbor a pod…) na spôsob debutu, no ten text ???

O havranoch, čo zafarbili oblohu na čierno a pomerne klišovitý refrén (Ravens’ night is the name of our last fight…), no… Aj keď sa mnohým bude páčiť, mňa si rozhodne nezískala. Našťastie s niečím podobným sa už ďalej nestretneme.

Pekné pokračovanie

Skladby ako My Heart Is Alive (pekný text), Hunting the Night (chytľavý refrén) alebo rýchla Hero sú dôkazom, že Wisdom nič nestratili a priniesli dobrý materiál, ktorý osloví všetkých melodikov.

Len oproti spomínanému Marching for Liberty, mierne zaostáva z hľadiska kvality melodických nápadov. Ale je to možno len môj osobný pocit.

Z ďalšej časti CD si zaslúži spomenúť ešte zaujímavá poloakustická Believe in Me a hlavne veľkolepý záver v podobe titulnej, strednotempovej Rise of the Wise. Okrem gitarových motívov chválim hlavne spevy – spoluprácu Gábora, hosťujúceho Joakima Brodéna a zbor.

Konečný verdikt

Napriek určitým výhradám je Rise of the Wise celkom vydarené dielo. No, na ďalších počinoch by si mohli dať viac záležať 🙂

Lineup:

  • Gábor Nagy – spev
  • Gábor Kovács – gitara, doporovodné vokály
  • Máté Bodor – gitara
  • Máté Molnár – basgitara
  • Tamás Tóth – bicie

Hosť:

  • Joakim Brodén (11. skladba)

Tracklist:

  1. Over the Wall
  2. Ravens’ Night
  3. My Heart Is Alive
  4. Hunting the Night
  5. Hero
  6. Through the Fire
  7. Nightmare of the Seas
  8. Believe in Me
  9. Secret Life
  10. Welcome to My Story
  11. Rise of the Wise

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: NoiseArt Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.wisdom.hu/
https://www.facebook.com/wisdommusic
https://www.youtube.com/user/wisdommetal

Hodnotenie: 4,5/6

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *