Unearthly – The Unearthly

Unearthly The Unearthly coverNo verte tomu, že sme vo vesmíre sami, keď už aj niektoré hudobné skupiny nie sú z našej Zeme. Teda aspoň to tvrdí názov tejto kapely, ktorá v skutočnosti pochádza z Brazílie. Áno, to je presne tá krajina čo nám dala futbal, sambu, Sepulturu. A samozrejme Unearthly. Nejedná sa o žiadnych nováčikov, veď vznikli v roku 1998 a spomínaný album je ich už piaty v poradí.

Začneme hriechom. Ale nie tým dedičným. The Sin Offering, prvá skladba celého CD. Žáner skupiny black/death sedí, avšak nevydáme sa severskou cestou, skôr nás čaká niečo na štýl Rotting Christ. Rýchly úvod, kde sa ukáže jedná zo silných stránok tohto hudobného telesa, a taktiež aj vplyv regionálnej hudby. Je to celkom príjemné, keď sa striedajú blasty s kmeňovým bubnovaním (aspoň ja som si to tak asocioval). The Confidence Of Faith sa vezie na podobnej vlne, len ta je pre zmenu spestrená gitarovým sólom.

Tradičnú hudbu máme možnosť počuť aj v úvode Eshu, čo je meno jorubského božstva, (Jorubovia sú národ žijúci v Afrike a Latinskej Amerike). Netreba sa báť, black si cestičku opäť nájde. Nasleduje titulná, opäť jedna z tých rýchlejších. Agens Mortis je ďalšia rýchla pecka. Chant From The Unearthly Rites, čisto inštrumentálny a akustický song, kde sa pomocou našich sluchovodov môžeme preniesť do iných krajín a kultúr.

Vynikajúce spestrenie, a určite skvelý nápad pridať ju na album. Ďalšia z vecí, čo ho robí nadžánrovým. Sám za seba musím ďalej spomenúť krátku vybrnkávačku v The Dove And The Crow, ktorá nie je ničím zvláštna, mňa však úplne položila do kolien. Raz darmo, proti gustu žiaden dišputát. Sólo, ktoré za ňou nasleduje je možno jedno z najlepších na celej nahrávke. Zbytok platne sa nesie v podobnom duchu, ako som načrtol už vyššie.

Celkovo máme možnosť počuť 11 songov, z toho jeden inštrumentálny. Album je dobre koncipovaný, rýchlejšie kúsky sa striedajú s tými trochu pomalšími.. Black/death označenie sedí, avšak máme možnosť počuť aj vplyvy iných žánrov – hlavne spomínanej etnickej hudby. Tá však znie prevažne v pozadí, a tak vytvára skvelé kulisy pre tvrdé riffy, alebo pekelne rýchle bubny. Hudobníci spestrili svoju tvorbu taktiež niekoľkými sólami… Vďaka tomu také niečo ako monotónnosť nehrozí. Spevák a gitarista v jednej osobe Felipe Eregion okrem tradičného death/black vokálu používa aj čistý spev.

Dielu The Unearthly je ťažko niečo vytknúť, spojenie black metalu a tradičnej hudby, spoločne s vplyvmi iných žánrov (prevažne death) vytvára veľmi silný celok, ktorý má potenciál zamiešať kartami.

Lineup:

  • Felipe  Eregion – Spev, Gitary
  • Vinnie Tyr – Gitary (solo, akustické), klávesy, sample
  • M. Mictian – basgitara
  • Braulio Drumond – bicie

Hostia:

  • Edinho de Souza – perkusie
  • Bruno Sá – klávesy, sample
  • Maria Fernanda Cals – Narration (skladba 5)

Tracklist:

  1. The Sin Offering
  2. The Confidence of Faith
  3. Eshu
  4. The Unearthly
  5. Agens Mortis
  6. Chant from the Unearthly Rites (instrumental)
  7. Where the Sky Bleeds in Red
  8. The Dove and the Crow
  9. From Womb to Reborn
  10. The Fire of Creation
  11. Aisle to Everything

Rok vydania 2014

Vydavateľstvo: Metal Age Productions

Youtube ukážka:

Linky:
http://theunearthly.com/
https://www.facebook.com/unearthly.official/
http://theunearthly.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/user/SACRILEGIOUS666

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *