Metal Church – XI

Metal Church XI cover

Metal Church XI coverKoncom minulého roka zaplesali srdcia mnohých metalistov, keď legenda amerického power metalu Metal Church oznámila návrat speváka Mika Howea za mikrofón.

Ten v ich radoch pôsobil v rokoch 1988-1994 a nahral dve mimoriadne kvalitné albumy (Blessing in Disguise a The Human Factor). Navyše jeho prenikavý hlas sa stal po odchode skvelého Davida Wayna poznávacím znamením kapely.

Mike Howe

Spoluhráči boli staronovým spevákom zrejme neskutočne nadšení. Nový počin obsahuje viac než hodinu hudobného materiálu. Mike je v podstate jeho hlavným ťahúňom.

V úvodnej Reset sa ešte šetrí, ale v ďalšie – Killing Your Time, No Tomorrow, Singal Path, Blow Your Mind… potvrdzujú, že jeho hlas nestratil svoju silu a stále dokáže vyvolať ,,mrazení v zádech“.

Menším problémom je však inštrumentálna stránka. Gitaristi (Kurdt Vanderhoof, Rick van Zandt) aj rytmická sekcia Steve Unger aj Jeff Plate odviedli remeselne dobrú prácu a v podstate vo všetkých songoch  (vyzdvihol by som hlavne na kontrastoch postavenú No Tomorrow, Signal Path so skvelou atmosférou, či thrashovejšiu Needle and Suture) pekne dopĺňajú Mika.

V predposlednej Suffer Folls sa dočkáme aj mimoriadne chytľavého refrénu – na štýl klasík Fake Healer, alebo The Dark.

Ak sa pozrieme na platňu ako celok, tak niektoré piesne splývajú a občas sa dostaví až nuda. Na tak dlhý album by to chcelo viac zaujímavých motívov v jednotlivých skladbách.

Verdikt

Napriek uvedenej výhrade si dovolím povedať, že nahrávka XI ako taká mala zmysel.

Veď muzikanti odviedli v celku slušnú prácu, aj návrat Mika Howeho bol krok správnym smerom (nie žeby som mal niečo proti Ronnymu Munroeovi samozrejme). No do budúcnosti by to chcelo zapracovať viac na nápaditosti a držať sa starého známeho – menej je niekedy viac.

Lineup:

  • Mike Howe – spev
  • Rick van Zandt – gitary
  • Kurdt Vanderhoof – gitary, mellotron, syntetizátor
  • Steve Unger – basgitara
  • Jeff Plate – bicie

Tracklist:

  1. Reset
  2. Killing Your Time
  3. No Tomorrow
  4. Signal Path
  5. Sky Falls In
  6. Needle and Suture
  7. Shadow
  8. Blow Your Mind
  9. Soul Eating Machine
  10. It Waits
  11. Suffer Fools
  12. Fan the Fire

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Rat Pak Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://metalchurchofficial.com/
https://www.facebook.com/OfficialMetalChurch
https://www.instagram.com/metalchurchofficial/

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *