Vendeta – Failure of Humankind

Vendeta Failure of coverOsobne poznám pár ľudí, čo si myslia, že thrash metalu ako takému už viac – menej odzvonilo a  svoje zlaté časy má už dávno za sebou. Potom je tu skupinka ľudí, čo ho považuje za nesmrteľný. A napokon je tu podmnožina, do ktorej sa mimochodom skromne zaradzujem a tá tvrdí, že sa nesie na akejsi sínusoide, čiže raz prežíva vrchol, potom trošku stratí na popularite, aby sa znova dočkal renesancie. Tento názor som si z časti vyformoval počas mojej pisateľskej praxe, keď som sa stretol s viacerými mladými českými a slovenskými kapelami, vďaka ktorým sa tento žáner u nás (a v ČR) výrazne spopularizoval. Jednou z nich je aj kapela Vendeta z Martina (z mesta, kde je moja skoro domovská univerzita).

Hneď úvodné tóny Contagion vo mne vzbudili nádej, že sa bude jednať o kvalitnú hudbu. Sklamanie sa mi našťastie vyhlo, pretože chlapci naservírovala skutočne riadnu porciu skvelej muziky. Poriadna thrash jazda, ktorá rozhýbe stuhnuté svaly a rozprúdi krv v cievnom systéme. Oproti debutu Face Beneath The Mask, však môžeme počuť jednu dosť výraznú zmenu. Tou je zapojenie viacerých progresívnych prvkov do inštrumentálnej stránky – okrem tvrdého a rýchleho riffovania máme možnosť počuť skvelé sóla, a viaceré gitarové vyhrávky. Vendeta tak získala novú tvár – jednoznačne lepšiu. Dovolil by som si dokonca prirovnanie k albumu legendy Kreator Phantom Antichrist (okrem hudby ako takej, jemnú podobnosť vidím aj v samotnom speve, ale možno je to len môj názor).

Každá zo skladieb je samostatným dielom, čiže nehrozí, že by ste mali pocit, že počúvate niečo stále dookola. Ďalším pozitívom piesní je bezpochyby ich originalita. Vendeta vytvára svoju vlastnú značku a rukopis, čo som ešte nepočul u žiadnej tuzemskej thrash skupiny. Vyššie som spomínal zahrnutie progresívnejších prvkov do tvorby, z čoho vyplýva aj kompenzačnejšia pestrosť a prepracovanejšia štruktúra songov. Ako príklad by som uviedol Suicide of Murderer, obsahujúca úplne kľudnú vybrnkávačku na pohladenie duše, ktorá nasleduje gitarové sólo a predchádza opäť riffing.

V podstate som na albume nenašiel slabšie miesto. Všetky piesne majú vysokú a nespochybniteľnú kvalitu. Jediným trochu menším sklamaním pre mňa bola titulná, zároveň záverečná vec. Jej začiatok mi evokoval nejaký epickejší počin, ktorý sa však nekonal. Škoda. Nejaký veľkolepý hymnus by celej nahrávke len prospel. Takto máme k dispozícii 7 plnokrvníkov. Avšak, ako som vyššie spomínal, nespochybniteľne kvalitných.

Textovo to spĺňa kritéria daného žánru – čo to o politike, niečo o násilí, rovnako aj niečo na zamyslenie. Ako by povedal klasik – klasika. Všetky sú v angličtine.

Takže suma sumárum, Vendeta nahrala veľmi kvalitný album. Ak sa ich tvorba bude uberať týmto smerom, Slovensko im bude malé. Bezpochyby majú na to.

Lineup:

  • Jano Burda – spev, gitary
  • Tomáš Kobida – gitary
  • Martin Mariak – basgitara
  • Juraj Čanády – bicie

Tracklist:

  1. Contagion
  2. Bloodthirsty Beasts
  3. Suicide of Murderer
  4. Madness of Sleep
  5. Children’s Predators
  6. Painful Decision
  7. The Failure of Humankind

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Support Undeground

Youtube ukážka:

Linky:
http://vendetaband.com/
https://www.facebook.com/VENDETA-565901866759810/
http://bandzone.cz/11vendeta11

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *